На бранику Отаџбине


20191026_164011Годинама сам била један од администратора неколико патриотских група на популарној друштвеној мрежи и често сам наилазила на објаве профила Дан Ветерана. Увек су биле јасне, концизне, без вређања и увек су се у њима спомињали ветерани и њихова борба за права. Сигурно има деценија како се Ненад Станић, организатор јавног скупа “Били смо на бранику Отаџбине – где смо сада?”, константн бори за права ветерана. За све те године колико га познајем и пратим његов рад, никад нисам приметила на П од политике. Као један од ветерана, један од оних који су крварили за Отаџбину, од старта је одлично знао да је Србија изнад сваке политичке опције и чврсто држао курс борбе даље од дневне политике. Ниједног момента није дозволио да ветерани и њихова борба служе за поткусуривање, скупљање јефтиних поена. На то су га обавезивали сви саборци који се нису вратили кућама, сви они који су током ове борбе за права населили “Небеску Србију”.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Последња 24 дана са Браћом по оружју, ветеранима ратова ’90-тих, након што су исцрпили све друге облике борбе за остваривање тих права, у Пионирском парку, у непосредној близини Председништва и преко пута Народне скупштине, организује јавни скуп. Циљ скупа је скретање пажње како одговорних у држави, тако и јавности на проблеме са којима се ветерани суочавају.

У Захтеву за хитан пријем врховном командату – председнику државе – таксативно је наведено осам ставки у којима се види да се овај скуп заиста истински бави основним правима ветерана и ратних војних инвалида како се у држави, којој су дали најбоље од себе, не би осећали као грађани другог или, можда чак, трећег реда.

Већ 24 дана су у Пионирском парку. Велики шатор је попут командног центра у који можете доћи, поразговарати са њима, детаљније се упознати са борбом, захтевима које имају. Дочекаће вас као прави домаћини, попричати о својим проблемима. Ако их питате како би могли да им помогнете, да ли им нешто треба од хране, пића, средстава за личну хигијену одговор ће, готово, једногласно бити:

– Ништа, имамо свега. Довољно је да сте ту, са нама, да знамо да разумете и да нисмо сами.

Оно што треба истаћи је да у Пионирском парку протекла 24 дана не седе залудни клинци који немају паметнија посла. Седе одрасли људи који су исцрпели све друге видове борбе за своја права. Седе они који су ’90-тих бранили српску нејач и српске домове. Који су крварили за Отаџбину и по српској земљи “посејали” делове свог тела као “семе Лазарево” из кога ће никнути и лоза и пшеница и нека нова, јача Србија. Седе они који би и сутра уколико Отаџбина позове без речи стали на њен браник.

Дођите до Пионирског парка, послушајте аутентичне приче анонимних, дискретних хероја. Попричајте мало са њима да знају да нису заборављени. Да знају да памтимо и ценимо све оно што су урадили за нас. За Отаџбину.

veterani

veterani01

Коментари на: "На бранику Отаџбине" (2)

  1. Колико је мало потребно нашим ветеранима да остваре своја најосновнија права, да се не осећају одбачени од свега и свакога. Пратим твитер и људе који коментаришу како не треба бранити Србију, како је КиМ изгубљено, како не треба гледати у прошлост и како се треба окренути будућности. Нема будућности без прошлости. Нема Србије без КиМ. Нема људске доброте без подршке ветеранима. Не знам шта је то у нашем народу да на ветеране (не само у овом рату) гледају као на најобичније крпе, које се једном употребе и одбаце. Па ако ишта можемо научити од Америке онда је то њихов однос према ветеранима и људима који су одужили свој део држави. Не морамо баш да узмемо све најгоре као нпр одвратну параду и тзв ноћ вештица. Таксисти добише своје, после блокирања живота људи испунише своје захтеве. И више од тога. Не видим никакав разлог одбијања председника да се састане са ветеранима. Па ти људи би поново на браник отаџбине ако затреба. Сем уколико политика државе није више оријентисана на одбрану државе. И сигуран сам да би одбранили ону жену са двоје деце од миграната која је нападнута у центру Београда. Док гомила НВО и осталих `патриота` само пролазе…

  2. Поздрав Ива!
    ПС. Да ли Ти је у знању име женске особе која се појављује на фотографији?

Постави коментар

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)