komandantПоследња два дана не може се живети од вести које у свом саставу имају и име Милорада Улемека Легије, бившег команданта Јединице за специјалне операције. И, иако смо до сада навикли да наслови и текстови доносе појединости о неким новим оптужбама против њега, овога пута сазнајемо нешто сасвим другачије.

Прво, сазнали смо да је оцинкарио Радомира Марковића и још тројицу људи да су наредили, организовали, помогли и извршили убиство новинара Славка Ћурувије (11. април 1999.). Наводно је он тај кључни сведок који је помогао тужилаштву да разреши случај.

Данас смо сазнали и то да је Милорад Улемек Легија предводио групу људи која је одговоран за убиство српских младића у Пећи (14. децембра 1998.). Наводно Радомир Марковић тврди да је Улемек све организовао, а наводно Улемек тврди да је све урадио по наређењу Марковића. Не знаш шта је горе.

Имам проблем да помислим, а не да изговорим или напишем да је неки Србин, било који, одговоран за смрт нејачи, посебно српске. Да је организовао и извршио такво убиство. Јежим се од саме помисли на то. Данас ми је и физички позлило кад сам то прочитала.

Покушаћу да сада све „ставим на папир“, можда ми мало разбистри главу, можда ми мало помогне да ублажим главобољу. А можда, кад напишем све оно што ми се мота по глави, неке ствари добију неки смисао. Можда пронађем неку нит која их повезује.

А можда не буде ништа од тога.

Улемек је неко кога део Срба везује за најгоре могуће ствари. Он је симбол свега лошег. Зло које дише и хода.  За неки други део Срба он је жртва политичких игара. Недужан. Он је херој. Једини који нешто може да промени. Неки трећи о њему уопште не размишљају.

Оно о чему сам ја данас размишљала је следеће: Како се ове две вести одржавају на углед и статус Улемека међу Србима и како се последња дешавања могу одразити на Србију и Србе?

Моје мишљење, не стручна анализа или било каква тврдња. Неко ко гледа са стране, труди се да испрати дешавања која се тичу моје земље, мог народа.

Врло је „симпатично“ како је последњих пар дана све некако у вези са командантом тј бившим командантом ЈСО. Те он је специјални сведок у случају „Ћурувија“, те сад је оптужио Радомира Марковића да је наредио ликвидацију српских младића. Занимљиво је, ако се то уопште може сматрати занимљивим, колико је са ове две последње вести његово име укаљано у очима оних који су, можда, у њему видели једину шансу да се неке ствари промене. Реално, без неког конкретног покрића, али познато је да сваком народу треба неко коме ће се надати, неко у кога ће веровати. У српском народу некада су то били Обилић, Краљевић Марко, Карађорђе... Да не буде забуне, не поредим њега са њима, само покушавам да дочарам слику тога да је народ увек имао некога кога је идеализовао, претварао у једину светлу тачку. Већином је то било са основом, али је било случајева кад реална основа није постојала. Последњих година међу делом Срба, мањим или не тако малим сасвим је свеједно, та особа је био Улемек. Стваран је Карађорђе (извињавам се због поређења) тамо где га није било.

За неке Легија је био симбол војника, специјалца, ратника, симбол отпора издаји српског народа. Понављам, са покрићем или без њега. У последња два дана је са ове две вести толико компромитован да га никад ништа неће опрати. Најпре је пласирана прича да је цинкарио, а сада је одговоран за ликвидацију српске деце. Само повезивање Срба са ликвидацијом српске деце је оно што се не прашта и са ове две вести он је од симбола неког отпора постао неко кога би сваки Србин патриота, па рецимо измлатио као вола у купусу. Да не напишем нешто друго што би се могло сматрати позивом на линч.

Ја нисам из тог света. Не знам ни шта је истина ни шта је лаж. Не знам да ли је он искоришћен па одбачен, да ли је злочинац, херој. Не знам да ли је истина било шта од онога што знамо у вези њега. Не мислим ту само на ова последња два дана, већ на све ове године од кад је присутан у животу Србије.

Не знам ни да ли је ово та „промене свести Срба“ коју је ономад најавио знате сви ко. Можда је ово нека почетна фаза тог пројекта који треба да нам покаже, докаже, да нас убеди да смо болестан народ, убице, злочинци и да је цео свет у праву и да треба да нестанемо са лица земље.

То не знам. Али не могу да се отмем утиску да је ово само почетак. Да је ово она мала, ситна грудва која је кренула са врха планине, а онда се повећавала и повећавала док није изазвала лавину. И бојим се да ће та лавина, коју су покренули Срби, довести у питање много тога. Свако убиство Срба. Сваки недоказани злочин над нашим народом биће доведен у сумњу.

Тврдња изречена од стране Срба да су специјалци Србије убили српску децу сада је аргумент свима да сваки злочин над нашим народом прикаче нама. Увек могу да се позову на то да народ који може своју младост да убије на тако зверски начин може да уради и Сребреницу, Маркале, Рачак… Како је кренуло са овим сензационалним открићима не би ме изненадило да ускоро дође до још једног – како су српски специјалци Србима вадили органе.

И прошло ми је кроз главу још нешто. Да ће све ово имати и далекосежно негативни утицај на опстанак Републике Српске. Већ сад је неки називају „геноцидном творевином“ и да као таква треба да се укине, уништи, затре. И бојим се да је ово само почетак, и да ће нестати не само Република Српска, Косово и Метохија, бојим се да је ово почетак нестанка Србије и свих њених територија.

А, данас, после ове најновије вести, почињем да се питам да ли ми и заслужујемо да опстанемо као народ?

Ако је истина, какви смо ми то људи….?

Ако је лаж, како је таква лаж могла бити изречена…?

Коментари на: "Србин је Србину – зло!" (19)

  1. Прочитала сам. Осећам мучнину, много је сурове истине овде написано. И ја се плашим да ћемо као земља и као народ нестати.

  2. E, pa, ja sam se nešto nameračio da se uguram pod onu šljivu, ako je ikako moguće… Nek’ nas je za pod šljivu, ali neka smo pravi.

    • Брате мој,
      како је кренуло или на неће бити ни за под шљиву, или шљиве неће бити. Кад је пронађеш осигурај је. Да не буде да баш ту мора да прође један крак Коридора 10.

  3. Rado moja,zaista mi nije jasno cemu ovolika dilema i ovoliko trosenje vremene na Legiju. Ovo nije predpostavljao i sada je iznenadjen samo onaj kome je besmislena,nacionalisticka svest potpuno pomutila razum Naravno da treba menjti svest sve do trenutka kad ce poceti da izaziva osecaj stida i ljutnje to sto je Stbin pobio bilo koju nejac,a ne samo ako je Srbin pobio srpsku nejac

    • Ау,
      поздрав. Није ово трошење времена на Легију, најмање је он битан у овој причи…

      • Legija je personifikacija svih zala koja su nas zadesila poslednje 2-3 decenije. Ako mislis da su to bila dobra vremena i desavanja na nas ponos i diku onda nista

        • Не бих се сложила да је баш он персонификација, има овде много оних који су, можда, и више од њега „заслужили“ да то буду…
          А што се тиче тих времена, далеко су она од добрих…
          Поздрав.

        • Legija je vojnik, obučen i treniran za vojne operacije, a ne za političke (za te političke operacije se ide u „posebne škole“ u koje on nije išao). Iskorišten pa odbačen od strane izdajnika koji su preuzeli vlast 5-og oktobra.

  4. Велики смо Народ ми.
    Ма како то звучало.
    И, видиш, Ива, у тој примедби је целокупна наша драма потоњих деценија.
    И твој текст, рекао бих.
    Поздрав.

  5. da li se naslov ovog teksta odnosi na jednog srbina koji kleveta drugog srbina?
    ili na srbina koji je mozda pobio srpsku decu a osudjen je vec za atentant nad srbinom?

    Ivo, legija je atentator. i takav je za uzor nekima? pa ti ljudi su zaboravili da nisu svi veliki srbi nosili maceve i pistolje. i misle da se srpstvo cuva samo oruzijem na kosovu i nikako i nigde drugde. i cak i da ovaj atentator nikada nije postojao, takvi ce uvek imati price o boju na kosovu da ih vode kroz zivot.

    Ivo ne brini, i posle ove klevete srpstvo ce i dalje biti na istom putu kao i do sad

    • Поздрав, М.
      Наслов је више тужан закључак да смо увек сами себи били највеће зло. Главни јунаци текста су само имена, актери најновијих мука и голгота кроз које пролазимо. Они као они су најмање битни јер данас су они, сутра неки други…
      Свако добро.

  6. Корнелиjе Кодреану рече:

    Ово за Легиjу jе измислила црна троjка на власти. Издаjници и криминалци. Текст jе добар.

  7. […] убили у појам и испоручили непријатељу. Колегиница Ива описује осећај живота у ономе што је Жељко Цвијановић […]

  8. […] убили у појам и испоручили непријатељу. Колегиница Ива описује осећај живота у ономе што је Жељко Цвијановић […]

  9. […] убили у појам и испоручили непријатељу. Колегиница Ива описује осећај живота у ономе што је Жељко Цвијановић […]

  10. […] убили у појам и испоручили непријатељу. Колегиница Ива описује осећај живота у ономе што је Жељко Цвијановић […]

Постави коментар

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)