Јелка


ФОТО: Интернет

Има једна земља у којој све функционише сјајно.

Деца су здрава, иду у вртиће и школе. Имају лепе паркове за игру, једнаке шансе да иду у позориште, биоскоп, на циркуске представе. Ако се неко дете и разболи доступно му је лечење. Деца детињство проводе на најлепши могући начин: учећи о животу и прикупљајући успомене.

Они нешто старији имају могућност да се додатно школују, усавршавају, или да раде. Посла има за све, а приликом запошљавања једини критеријум је знање и умеће. Минималне плате су довољне за пристојан живот, али остављају и могућност да се током годишњих одмора приушти  породични одлазак на море, планину. За куповину неког кућног апарата, намештаја, за јесење трошкове – полазак деце у школу, обнављања гардеробе, припреме зимнице није био потребан „шестомесечни план“. Све то је могло да се приушти уз нека ситна одрицања. Банке дају кредите са фер каматама како би и они са мањим примањима могли себи да приуште свој кров над главом, аутомобил или нешто слично што би им повећао квалитет живота.

Они најстарији у пензију одлазе у озбиљнијим годинама, али опет још увек довољно витални да у њој могу да уживају. Довољно здрави и способни да брину о себи, али и да припомогну деци око унучића и неких других ствари. Износи на пензионом чеку су различити, у зависности од тога како су провели радни век, али је и најмањи износ довољан за оно најосновније, за пристојан и достојанствен живот. Ти најстарији нису никоме на терету.

Домови здравља или бар амбуланте постоје у сваком месту. Болнице су чисте, добро опремљене. Медицински радници љубазни, професионални, истински поштоваоци Хипократове заклетве. Увек спремни да саслушају, помогну. Имају довољно велика примања да им додатни „поклони“, „знаци пажње“, „симболични дарови“ нису потребни. Шта више, одбијају их. Свако добија шансу да се лечи и, ако болест није узела маха, излечи. Прегледи се заказују данас за сутра или најкасније за који дан. Не дешава се да је први слободан термин за неки специјалистички преглед тек кроз који месец. Не постоје Листе чекања. У болницама су добри, исправни кревети, постељина је чиста, храна, иако у већини случајева дијетална, је квалитетна и јестива. Можда није све најмодерније, али је чисто, пристојно. Здравствено осигурање покрива трошкове лечења. За захтевније интервенције које се не раде у нашој земљи новац обезбеђује Фонд, а не смс, концерти, аукције, различите хуманитарне акције. Отворено се прича о вези између осиромашеног уранијума и повећања карцинома, чак и код најмлађих, али и о погубности које су иза себе оставила бомбардовања хемијске индустрије, нафтних и електро постројења. Дозвољава се стручним лицима да причају о погубности ГМО, о неопходности опоравка Институт за вирусологију, вакцине и серуме јер су његово постојање и рад у одбрани земље једнако важни као артиљерија. Лекари који о томе причају нису проглашени за ретроградне, паничаре, нису на стубу срама и нису легитимна мета за увреде.

У вртићима, школама, на факултетима учитељи, наставници, професори се баве децом, младим људима, тиме како да их што боље науче и припреме за живот. Они су ауторитети, правични свесни да имају велики утицај на формирање личности. Баве се децом, не папирологијом, семинарима, лиценцама. Знају да ће им посао сачувати знање и приступ деци, преданост раду, а не улизивање, припадност некој опцији. Растерећени су и посвећени томе да своје знање што боље пренесу онима који долазе. Не страхују да ће им се лоша оцена неком татином сину, кћерки, која је одраз знања, обити о главу као бумеранг. Не стрепе од реакције родитеља на ниску оцену, казну.  Школе нису легла наркоманије, деца у школском дворишту не дилују дрогу, у тоалетима не снимају секс између основаца, деца не трпе вршњачко насиље, опет пред камерама најмодернијих телефона.

Закон и право се поштују. Тачно се зна ко је полиција, ко су криминалци, ко је судство. Разлике, границе су јасне. Нема сивих зона. Полиција ради свој посао, прикупља доказе, хапси. Судство доноси пресуде на основу изнетих доказа, поштује се закон, не директиве разних моћника. Криминалци су криминалци не контроверзни бизнисмени или жестоки момци. Не дешава се да су „од раније познати полицији због насилништва, диловања дроге, убиства“, а да се слободно шетају улицама. Њихова имена се спомињу искључиво у рубрикама Црна хроника, никако у одељку Познати. Особе које своје тело, сексуалне услуге продају за скупе дарове, путовања, неке повластице се називају курвама, проституткама, сматрају се неморалним, лаким без обзира на пол, да ли су жене или мушкарци. Не зову се старлетама и не даје им се простор у јавности, не представљају се као узори.

Новинари раде свој посао. Преносе вести, објективно извештавају. Не постоји цензура, директиве како се шта прати, ко се критикује, ко велича. Нема страха од одмазде, нема заштићених о којима се никад не пише. У новинама се не баве сексуалним животима, навикама неких индивидуа које су познате само по томе што су пред ТВ екранима имале секс, или што на друштвене мреже постављају фотографије на којима су ко од мајке рођени. Не праве се хероји и узори од курви и криминалаца, простор у новинама добијају они који то заслужују. Нема сензационалистичких наслова само зарад подизања тензије. Насловне стране нису полигон за теорије завере, промовисање злочина. Истрагама убиства се бави полиција, не новинари. Злочини над децом нису шанса да се до најситнијих детаља опишу последњи тренуци живота тих недужних бића. Поштују се бол породице због губитка и мртви се не развлаче месецима, годинама по новинским ступцима.

Администрација у Општинама, Судовима, функционери, политичари… сви они знају да су сервис грађана и да је њихов задатак да раде у интересу свих грађана, а не личном интересу. Послови од општег интереса се додељују онима са најбољом понудом, не по кумовским, партијским и „дођеш ми 50%“ линијама.  Поверен посао не схватају као прилику да обезбеде 17 колено, већ да допринесу општем повећању стандарда, могућношћу да ураде нешто од општег интереса.

У ТАКВОЈ земљи је сасвим легитимно да се за јелку на градском тргу да новац којим би могла да се опреми једна амбуланта, школа, којом би могли да се купе неки медицински апарати, болесни пошаљу на лечење у иностранство, лекари на специјализације.

Јер у ТАКВОЈ земљи све функционише и тај вишак новца и може да се потроши на хир.

Нажалост, Србија није ТА земља.

И, нажалост, само у Србији такав фијаско се преименује у донацију и прође прича.

Коментари на: "Јелка" (4)

  1. Kada sam cuo za jelku, prvo sto mi je palo na pamet si ti … 😀

  2. Побјешњели Максо рече:

    Најгоре од свега је тотална истинитост последње реченице у тексту…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: