Такви смо ми Срби


gavrilo-principПоследњих дана размишљам како смо стигли овде где смо, како смо постали највећи светски негативци?  Иако смо увек били на правој страни, последњих година се суочавамо са неким „новим сазнањима“, а све у циљу да се Србија представи као агресорска, а Срби као злочинци. Докази за те тврдње траже се на све стране, али их нема. Кад нема доказа, има приче, инсинуација, има фабриковања. Машинерија убрзано ради на прекајању историје покушавајући да нас представи као злочиначки народ.

Другу половину прошле године обележиле су тврдње „модерних историчара“ да су једини кривци за Први светски рат Срби. Гаврило Принцип, ни крив ни дужан, постаде Бин Ладен оног времена, а Млада Босна српска терористичка организација. Кад их слушате рекло би се да је почетком прошлог века у свету све било идеално, а да су Срби, са својим великосрпским аспирацијама, довели до рата.

Да су озбиљни у својим намерама, које ћу ја обележити као болесне, говори и овај најновији бисер, стигао из хашке кухиње, којим Његоша оптужише за говор мржње. Она стара „Да није тужно било би смешно“ још једном на делу.

Данас нас на све начине сатанизују, а, не тако давно, Србија је била симбол хуманости, њене војсковође су биле познате и препознатљиве као они који једнако брину о нејачи свог народа и нејачи непријатеља. Србија је и данас хумана, српски војник и данас штити нејач, али данас о томе нико не прича. То је, у неку руку, забрањена тема. У сваком случају непожељна.

Ја ћу данас подсетити само на два догађаја. Први је Српско-Бугарски рат, а други предвечерје пробоја Солунског фронта.  Први илуструје колико широко срце је Србија одувек имала, а други какве су команде добијали српски војници. Мислим да ова два догађаја показује какви смо ми заиста.

Паметник - спомен костурница Српско-Бугарски рат

Паметник – спомен костурница Српско-Бугарски рат

За време рата против Бугарске у жестоким окршајима 1884./85. године, свакодневно је страдало све више војника. Али, за разлику од Србије, која је збрињавала своје рањенике, Бугарска није имала организован војни санитет, а њихови рањеници, препуштени сами себи, остајали су на месту рањавања. Због тога је Европа прикупила помоћ и конвоји са санитетским материјалом били су спремни да крену за Бугарску. Између европских конвоја и Бугарске, међутим, испречио се фронт са српском војском.

Тада се догодило нешто што ни пре ни после није забележено у историји ратовања:

На захтев лекара аустријског Црвеног крста, Влада Србије је одобрила војној команди да за један дан прекине рат, отвори линију фронта и пропусти санитетски транспорт који је из Беча упућен у Софију. И не само то, Србија се придружила апелу из Европе, отворила је своје војне магацине, додала лекове, ћебад, кревете и све оно што је неопходно за отварање једне болнице у Бугарској. Тако је Србија приложила своју помоћ и залихе непријатељској земљи са којом је у ратном стању.

За овај преседан у светској историји ратовања, Међународни Црвени крст у Женеви доделио је специјално признање Црвеном крсту Србије, а у холу зграде Међународног Црвеног крста у Женеви стоји табла на којој пише

„… Буди тако хуман као што је била хумана Србија 1885. године…“.

vojvoda bojovicДруги догађај на који желим да подсетим је обраћање српског војводе Петра Бојовића војницима у предвечерје пробоја Солунског фронта. Он је тада војницима поручио:

“ И, ево, војници, соколови моји, ратници моји!

Куцнуо је час да кренемо у пробој и да ослободимо напаћену, понижену и ојађену Србију – Отаџбину нашу!

Молим вас и заклињем живим Богом, Господом наших предака, да осветлате образ светлих ратника српских!

Ако су ваше мајке уцвељене,  ако су ваше сестре обешчашћене,  ако су ваше љубе осрамоћене,  ако су ваши очеви осакаћени,  ако су ваша браћа на крсту разапета,  ако су ваша деца као оне сиротице у гори што пиште и лелечу, немојте, кад све то будете видели, дозволити да вас мржња и освета у злочин одведу! Немојте се светити њиховој нејачи, немојте искаљивати бес на њиховим женама, немојте убијати децу њихову, јер то није завет ваших дедова, нити се може једно зло другим злом да савлада!

Ваше је само ово: војник на војника, ратник на ратника! Све што је преко тога, није од Бога! Ако ли неко од вас – не дао Бог – прекрши овај завет светих ратника српских, кунем му се, биће избрисан из књиге живота, како на овоме, тако и на ономе свету!“

Подвуцимо црту.

~ они који су према непријатељу у току рата показали никад до тада, а ни после тога, виђену хуманост

~ они који су у одлучујући бој против непријатеља, који им је опустошио земљу, нејач побио и злостављао, ишли са поруком „војник на војника, ратник на ратника“

~ они који су, сразмерно броју становника, поднели, вероватно, и највеће жртве у светским ратовима

~ они који су у Другом светском рату систематски ликвидирани само зато што припадају једном народу и једној вери

~ они који су увек само бранили своје, без жеље да узимају туђе

~ они који су кроз своју историју увек били на страни истине и правде

Баш ОНИ су данас најгори.

Са друге стране,

~ они који су освајали свет и те освојене територије етнички чистили од локалног становништва, до истребљења или нивоа статистичке грешке,  уз крађу природних и осталих богатстава

~ они који су зарад своје вере организовали крсташке походе против неверника који су се сводили на убиства и отимачине

~ они који су једном народу отели земљу, а њега затворили у резервате

~ они који су људе држали као робове само због различите боје њихове коже

~ они који су због својих освајачких аспирација скривили два светска рата

~ они који су измислили концентрационе логоре

~ они који су систематски уништавали народе на најгнусније начине

~ они који су бацили атомску бомбу

~ они који о себи причају као о неопходном фактору стабилности, а заправу су онај чинилац који увек и свуда доноси немире, побуне, крвопролиће, рат

Ти ОНИ су данас позитивци.

Кад ствари тако погледам, нама Србима, заиста, и није место међу данашњим „добрим момцима“. Искрено, са историјом, традицијом, културом и прецима које имамо, мене би било срамота да сам део данашњег елитног клуба.

Advertisements

Коментари на: "Такви смо ми Срби" (35)

 1. Бити у мањини данас, питање је – части!
  Поздрав за ИВИНСВЕТ.

  • „Бивао сам уистину само онда када сам био сам или, у најгорем случају, када сам био у мањини. Али не у било каквој, већ озбиљној и знатној. И што је мањина била већа, што се више примицала потпуном самству, утолико је и моје бивање било смисленије а лични доживљај самства подстицајнији.“ ~ Част појединца

   Поздрав Пријатељу.

   • Хвала, Ива.
    Овог пута сам мислио на националну усамљеност, на онај пут којим је откорачао Христ прозборивши „Не бој се мало стадо“, додавши при томе, „Ако вас мрзи свијет, знајте да је мене омрзнуо прије вас“.
    Разумемо се…
    Поздрав.

  • Potpisaću ovaj komentar…

 2. М-и-Л-а-Н рече:

  Погрешили смо јер смо били изманимпулисани те смо ратове водили за ову Европу мада не знам јесмо ли имали избора???…требала Нам је увек мудрост а ми само ратовање. Та Европа нас је завила у црно данас као и у целокупној историји…

  • Поздрав, Милане.
   Постоји „стратегија“ Енглеза по којој „Србе треба спутавати у миру, јер су им државне амбиције велике и опасне, а треба икористити у рату, јер су изразито ратоборни“.
   Сврати до текста „Кад помислим на Европу“ ( http://wp.me/p1YTjh-yg ), мислим да ће ти бити занимљив…
   Поздрав и добро дошао у Ивин свет.

 3. „Искрено, са историјом, традицијом, културом и прецима које имамо, мене би било срамота да сам део данашњег елитног клуба.“ – и мене би било срамота.

 4. У чему је суштинска разлика између анексије некада и прикључења ЕУ данас? Не мислим на форму, титуларе, мислим на суштину. Да ли се ЕУ обазире на то што је окрвавила руке у Украјини, што нешто слично, само суптилније, спрема у БиХ? Да ли се председник Немачке јавно пита да ли је време да се Немачки војник активно укључи у завођење „демократије“ и „мира“ по свету (дојче веле, пре пар дана), а не само да се бави логистиком? Да ли је то што је Инцко из Аустрије, случајно? Да ли је Дорис Пак из Немачке, случајно? Да ли ово двоје предњаче у сугерисању „превентивне“ војне силе и сл. у БиХ?
  Да ли неко од нас има неки лош предосећај? Или ми се само чини, баш због историје, предака, и тако то…

 5. A poenta ti je sjajna… Drago mi je što nisam među holivudskim dobrim momcima, to je najveći svetski ološ… Žao mi je Šerbedžije, ali, jebeš ga… Postoji duša i postoji dupe. Čovek bira šta će sačuvati…

 6. Морамо бити мало самокритични. Један део кривице за лош имиџ сносимо ми сами.

 7. Jedna mnogo losa stvar jeste ta, kada nisi u stanju da nesto promijenis, pri tom mislim na bolje. Na zalost, Srbija nije u stanju da promijeni tu sliku u svijetu o sebi…na zalost svijetom vlada djavo, a ne andjeo. Pozdrav iz Banja Luke.

  • Игоре,
   није тренутно. Али не треба да губимо наду, да одустајемо. Зар не?
   Поздрав за Бањалуку.

 8. Осврнуо бих се на једну ствар: Никада више мржње бугарског народа према српском народу,према српству,према СПЦ. Никада више пљувања од тих истих Бугара! Мислите о томе браћо и сестре!

  • Она стара: Што си према неком бољи, тај је све гори…
   Поздрав и добро дошли у Ивин свет.

 9. Imamo tu osobinu da brzo praštamo i zaboravljamo loše, ali isto tako i da ne pamtimo ni ono dobro. Zato nas treba podsećati, treba mlađe učiti o svim onim časnim ljudima koji su deo naše istorije i svih nas.
  Hvala ti na ovom divnom postu 🙂

  • Драга моја,
   у праву си, имамо проблем са памћењем. Велики проблем. Зато нам се неке лоше ствари и понављају, увек изнова.
   Хвала што си ту,
   љубим :-*

 10. Milovan Cicvaric рече:

  To i jeste greska Srbije za rat protiv Bugara 1884g.Samo mi to nepriznajemo !

 11. Ми никако не смемо дозвилити ревизију наше историје и покушај да се од Гаврила Принципа направи терориста. Нису нам за џабе преци гинули, морамо да чувамо нашу историју и да не заборавимо прошлост никад и да учимо на нашим грешкама. Поздрав

  • Павле,
   искрено се надам да ћемо једном научити и да нећемо свако мало понављати исте грешке, како нам се историја не би понављала…
   Док има нас оваквих који памтимо, биће и нараштаја који ће знати истину.
   Поздрав и добро дошли у Ивин свет.

 12. Clanovi Mlade Bosne su bili velikosrbi, ali oni pravi i cestiti veliki Srbi koji su imali svoj ponos i ni trunke neceg nevaljalog. Ne znam za njihove izjave, pogotovu u zatvoru (valjda su nesto i morali izjaviti, dakle pod moranje), ali znam da nisu bili jugosloveni kako ih sada predstavljaju nego su se borili za Srbe i Srbiju. Moj otac je bio veliki prijatelj sa nekim od njih i svakodnevno se sastajao sa bar dvojicom ili trojicom i on je tvrdio ovo sto vam pisem, a ja mu apsolutno vjerujem, nije imao potrebe da laze, pogotovo u ono vrijeme socijalizma.
  Veliki pozdrav za ivinsvet.

 13. Свака част на тексту, посебно поздрављам што је писан ћирилицом, што се мене тиче јединим српским писмом. Жалосно је да ће и после једне овакве приче многи у Србији ће рећи: „Ma j*беш њих и нашу историју, ја хоћу у ЕУ и НАТО“. Зато и јесмо где јесмо.

  • Борисе,
   хвала на посети и коментару. Ћирилица је наше писмо и слажем се да га треба чувати. А да је жалосно што постоје они који ће увек пре изабрати туђе неко своје то стоји. И мени је, искрено, жао тих људи јер сматрам да су веома несрећни. Одричу се свог, а других их никад неће прихватити као себи равне.
   Добро сошли у Ивин свет.

 14. Ovo treba prevesti na engleski!

 15. […] прочитајте шта о српском карактеру пише колегиница Ива. Поредавши критерије по којима се данас вреднују […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: