njegosТаман помислиш да си чуо све, а онда схватиш да немаш појма.

Данас сам мало шврљала по виртуелном свету, читала вести из земље и света и поглед ми се зауставио на једном наслову „И Његош крив за убијање Муслимана“. Прочитам текст и помислим да је чувени „њуз“ толико узео маха да сви сад имају по неку причу адекватне тематике. Онда схватим да није шала.

У најкраћем информација је следећа:

Тужилаштво Трибунала у Хагу је на суђењу Радовану Караџићу тврдило да је Петар Петровић-Његош у свом епу „Горски вијенац” „славио убијање Муслимана, односно потурица”. Наиме, тужитељ Катрина Густавсон опширно је цитирала стихове из „Горског вијенца” током унакрсног испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у главном претресу поменуо да се Караџић, током рата у БиХ, често позивао на тај Његошев спев.

Густавсон је цитирала дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се – у слободном преводу – позива на „чишћење наше земље од неверника” и каже да „наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени”. По њеном тумачењу то је био „позив на етничко цишћење земље од муслимана” јер  Његош у „Горском вијенцу” „слави убијање Муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија”.

Не могу са да се не запитам да ли у том Хашком трибуналу има нормалних? Да ли је услов за ангажман лекарско уверење да ниси сасвим свој? То да је један од главних услова сагласност да су Срби криви за све се већ подразумева.

Оне наше пошалице да ће се пред Трибуналом ускоро наћи Милош Обилић, Кнез Лазар, Марко Краљевић, Војвода Синђелић и многи други и то вероватно због злочиначког удруживања и зверских убистава изгледа да неће још дуго остати пошалица. Гаврила Принципа већ добар део Запада покушава да представи као терористу, Бин Ладена тог времена,  све у циљу сатанизације Србије и писања неке нове историје у којој би негативци постали позитивци, а они који су увек били на правој страни пре коћи постали најгори на свету.

Иако се већ годинама шалимо на тај непримерени начин, да су српски хероји, српске војсковође кроз целу нашу историју, на мети Хашког трибунала, мислим да нико од нас ни у нападу највећег лудила не би могао да се сети Његоша и ових оптужби за говор мржње.

Просто, ни најмаштовитији Србин није ни принети машинерији западних сила.

Да су мало више читали, да су прочитали „спорно дело“, затим  испратили светску историју из тог периода знали би да је „Горски вијенац“ објављен у Бечу 1847. опевао најважније догађаје из прошлости, од доба Немањића до почетка 18. века.  Оно време кад је турска војска надирала и освајала Балкан, чинила страховите злочина и скоро уништила хришћанство. Знали би да је „спорни дијалог“ вођен између Његоша и владике Данила био разговор људи који су били на својој земљи коју је непријатељ покушавао да освоји, а да народ преведе у своју веру, ороби или истреби. Знали би да захваљујући прецима оних које данас блате су и они остали хришћани. Тај мали, поносни, дрчан народ са Балкана био је тај који је продор Турака успорио, а потом и дефинитивно зауставио.

Да су, али нису. Од њих се, уосталом, то и не може очекивати. Они не виде даље од свог носа. И даље од свог интереса-
И за крај цитираћу Његоша, ово се, баш, уклапа у причу. Осликава њих и оно што раде

„Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом”.“

Advertisements

Коментари на: "Његошев „говор мржње“" (17)

 1. „Ко пристане да буде црв, не треба да се љутикада га газе“.
  Ниче,
  Цитирам ову мисао с времена на време…
  ПС. Отаџбино, роде српски, НЕ дај се!

 2. Pravi citat na pravom mestu!
  Mi smo trpeli turski jaram 500 godina i odlučili da se pobunimo, a da nismo, da smo kojim slučajem bili miševi i da smo ćutali, sada bi i godpoda u Hagu pričala turski…ali to nema veze, visoko su tolerantni na budalaštine pa im ni to ne bi bilo važno….
  I nadam se da im treba gore pomenuti sertifikat, jer da nije tako neko bi mogao pomisliti da su tamo najbolji od najboljih….

  • Драга моја,
   све си лепо рекла. Да су Срби ћутали сад би Европу, скоро у комплету, чиниле исламске земље, да не кажем турске провинције. Мада, кад мало боље погледамо, нису ратом покорили Европу, али Турци, потом и Арапи, у суштини ислам, су у доброј мери преплавили земље Западне Европе. Можда нам и за то враћају, што смо их успорили…

   I nadam se da im treba gore pomenuti sertifikat, jer da nije tako neko bi mogao pomisliti da su tamo najbolji od najboljih…. – сјајно!

 3. Inače su Turci i poturice bili miroljubiva manjina na našim prostorima. Nabijanje na kolac bilo je tek specijalni efekat za ,,drive in“ manifestacije, a danak u krvi je verovatno bilo ,,inkluzivno obrazovanje“, Bože me oprosti… A preci tužiteljke, vikinzi, inače bili su poznati po miroljubivoj koegzistenciji i asertivnom govoru.

 4. Следећи је Марко Краљевић јер је претио турцима што ору друмове. Мирољубиви турци су само пролазили, Маркан није имао шта да ради па им је онако припретио. Пошто турци нису послушали него су онако тврдоглав наставили орање, Марку није ништа преостало него да покупи рало и волове и та их малко претуче. Мислим да је Марко у овом случају поломио један волујски рог тако да су реаговали из друштва за заштиту животиња из СарајХага.
  Исто тако очекујем да Хаг реагује поводом неоснованог клеветања Аганлије, Кучук Алије, Мула Јусуфа и Фочић Мехмед аге у нашим народним песмама. Мислим да смо стварно претерали.

  У сваком случају:
  „Нек ад прождре, покоси сатана, нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може“ па ко разуме, схватиће.

 5. Ja sam ostala bez komentara nakon što sam pročitala članak na datu temu, u kome se, između ostalog, navode i neki od prethodnih bisera tužilaca suda u Hagu. Kada ja ostanem bez komentara, to obično znači da ne znam ni odakle da počnem, ni gde da završim, jer je nešto toliko netačno da postaje tragikomično. Mene zanima ima li neko ideju kako da se stane na put izvrtanju istorije? Kako da ih nateramo da prvo saznaju više o nečemu u kontekstu pre nego što se usude da to upotrebe kao svoj argument? Kako da nateramo naše akademike da se aktiviraju, da u svetski priznatim časopisima pišu celoj problematici, da im objasne na jeziku koji razumeju? Džabe što mi znamo šta je tačno, a šta ne, kada se mali broj njih oglašava na globalnom nivou. Na svaki takav ispad bi se trebalo reagovati medijskom bukom, ali preko stranih kanala. Ne vredi da se ćuti, ne smemo da ih pustimo da misle šta hoće. Zbog ćutanja smo i postali glavni zlikovci novije istorije.

  • Тијана,
   мислим да је велики проблем што они који могу и који би требало да се позабаве тим стварима – реаговањем на свакакве неистине, да не кажем лажи, разне инсинуације и смишљене кампање против Србије и нашег народа, не раде свој посао. Ту мислим на државни врх, на интелектуалце, академике, све оне који, у неким другим стварима, реагују, али се кад је жигосање Србије и Срба у питању држе по страни.
   Да се од почетка на сваку неистину писао деманти, аргументован, са пратећим доказима, да су се правили видео записи, документарци, који би се користили као деманти, можда данас не би били баш у оваквој ситуацији. Да се не заносимо, свету су увек потребни „дежурни кривци“ и после деценија мрских Руса, пар година омражених Арапа, на ред су дошли Срби. Да смо били активнији у медијском рату можда не би били жигосани у оволикој мери.
   Како нисмо реаговали на лажи из актуелних времена, почели су да копају по другим пољима. Покушавају да промене историју, један у низу примера су Гаврило Принцип, Млада Босна као српска националистичка организација и Први светски рат, а сада нам и у књижевности подмећу оно што њима одговара.
   Ми, обични смртници, тешко нешто можемо да променимо појединачно. ваљало би се удружити, па онда „бомбардовати“ информацијама оне који пласирају лажи. Али, код нас Срба је то највећи проблем. Јединство на било ком пољу…
   Добро дошла у Ивин свет.
   Поздрав.

 6. Književna dela se teško mogu mimo kulturnoistorijskog konteksta u kome su nastala. Ovakve optužbe upućene Njegošu su besmislene, kao što je besmisleno i zloupotrebljavati Njegoševe stihove, tako davno napisane, a tako univerzalne i svevremene, radi opravljadanja nekih današnjih niskih ideoloških pobuda. Kad smo kod citata, ja volim da citiram Vinavera: „Njegoš je pesnik revolucije. Zli volšebnici stvorili su od njega pesnika nacionalizma i duhovne kontrarevolucije.“ Ja recimo u nekim vodećim proučavaocima Njegoša u našoj intelektualnoj eliti, da se tako izrazim, prepoznajem upravo te zle volšebnike. 🙂 Da citiram i omiljenu Njegoševu: „Budale su ljudi od starine, budale će ostat’ dovijeka“ – Šćepan Mali. 🙂

  • Савесна,
   много тога је бесмислено, али се опет дешава. Његош је писао у оном времену, али су његове речи, свакако, универзалне.
   О нашој „интелектуалној елити“ би се могло много тога рећи, између осталог и да зарад јефтиних поена, ниских побуда, себичлука, скрнаве величине попут Његоша и Горског вијенца.
   Код Његоша цитата онолико, и сваки бољи од претходног 🙂
   Добро дошла у Ивин свет.
   Поздрав.

 7. С обзиром на то да „Црногорци не љубе ланце“, не верујем да ћемо Његоша видети у Хагу – без обзира на инсистирање судија. 😉 Шалу на страну, ово је стварно једна од већих глупости које сам чула. Но, како је тамо све као нека циркуска представа, тако се и ово „уклапа“. Поздрављам те, Иво! 🙂
  П. С. Поправи само годину издавања на 1847. 😉

  • Јецо,
   како је оно рекао Ајнштајн, о бесконачности свемира и људске глупости. Мислим да се овај „бисер“ Хашког трибунала лепо уклапа у ту мисао.
   п.с. хвала 🙂 моји брзи прстићи га подмладише за, ни мање ни више, него један век 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: