Тас на ваги


kosovo srce srbijeПоследњих дана често помислим на речи Иве Андрића:

– Дођу тако понекад времена, кад памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати.

Пратим све оно што се дешава на Косову и Метохији, али и ван њега, а што је у директној вези са тим делом српске територије, са Србима који живе на КосМету. И, иако сам мислила да сам временом огуглала на свe изнова се уверим да ипак нисам. Још увек ме изненади кад схватим парадокс времена у којима живимо. И помислим на Андрића.

О томе сам делом писала у тексту Живимо у „Скривеној камери“. Како они који имају мандат да одлучују сами себе поништавају сваком новом изјавом, сваком новом одлуком.

Имамо парадокс да премијер и министар полиције једне државе, као и први потпредседник Владе те државе, седе за истим столом, договарају и преговарају, а затим се рукују и грле са човеком кога је правосуђе земље на чијем су челу осудило на 10 година робије због тероризма.

Имамо парадокс да председники, премијер и потпредседник Владе једне државе инсистирају да грађани једног дела територије те државе изађу на изборе које организује терориста из претходног пасуса.

Имамо парадокс да потпредседник Владе једне државе тражи од међународне заједнице која подржава терористе дозволу да интервенише против сопственог народа који не жели да да легитимитет терористима.

Имамо парадокс да премијер једне државе каже да ако припаднике народа чији је премијер на територији државе чији је премијер нападну терористи држава неће интервенисати.

Имамо парадокс да премијер каже да због 20.000 људи  не може да се жртвује 7.000.000 и то само зато што тих 20.000 има „непромишљен став“.

Имамо парадокс да премијер једне државе, са друге стране, каже да је у реду да се жртвује део територије зарад уласка у Европску унију.

Јунаци из претходних навода  себе сматрају исправним. За себе тврде да су легитимни, да поштују закон, Устав државе на чијем су челу. Кажу да су заправо они ти који су патриоте и они који се боре за интересе народа који представљају.

Са друге стране имамо народ који се противи окупацији, отимачини, давању легитимитета терористима. Народ који тражи да се поштује Устав земље у којој живи, који не жели да послужи за поткусуривање у неким великим пословима и комбинацијама које се дешавају на глобалном нивоу. Они су обележени као издајници.

Косово и Метохија нису ни 5% ни 8% ни 13% ни 20% ни 50% територије Србије. Косово и Метохија су 100% територије Србије.

Косово и Метохија нису ни 20.000 ни 50.000 ни 100.000 ни 200.000 људи. Косово и Метохија су 7.000.000 људи.

Косово и Метохија нису нека имагинарна ствар. Косово и Метохија су наша реалност.

Косово и Метохија нису ситница којом се тргује. Косово и Метохија су душа и срце ове земље.

Косово и Метохија нису изолован случај. Косово и Метохија су рецепт по коме ће се распарчати држава Србија.

И док то сви не схвате бићемо у великом проблему.

Нећу спомињати природна, рудна богатства која су на Косову и Метохији и због којих су многи „бацили око, ставили шапу“ на баш тај део српске територије. О томе нека причају други. Не зато што мислим да то није важно, напротив. Битно је и то. Још како је битно. Нећу то споменути зато што мислим да су неке друге ствари, ипак, битније. Нећу спомињати ни историјски значај Косовског боја и заклетве кнеза Лазара. О томе сам већ писала, о томе сви све знамо. Поновићу део текста који је написан средином априла, део који показују зашто су Косово и Метохија битни сваком Србину.

На  подручју Косова и Метохије се налази више цркава и манастира него у било ком другом делу Србије, тако да је оно постало духовно средиште Срба и увек је третирано као колевка Србије. На Косову и Метохији забележено је укупно 1994 топонима. Кад би се њихов број поделио са површином Косова и Метохије дошло би се до податка да се готово на сваких 2,5 километра налази неки белег српске прошлости на овом простору: црква, манастир, гробље, кула, властелински дворац …

KARTA KIMНа карти која је приложена, а чији је аутор картограф Љубиша Гвоић, је уцртана 1181 црква, 113 манастира, 48 испосница, осам спомен-капела и спомен-костурница. То је укупно 1350 црквених здања. Осим црквених здања, на карти су убележена и 534 стара српска гробља, 96 тврђава и старих градова и 14 двораца српске властеле.

Забележена је изјава аутора:

– Један Рус у Хиландару рекао ми је да у целој пространој Русији нема више од 1200 православних манастира.

Претпоставља се да би древних православних светиња на Косову и Метохији било још више да их у прошлим вековима освајачи нису немилице рушили, подижући од материјала са разрушених здања џамије, мостове, воденице, куће, бунаре, школе, амбуланте, па чак и један јавни тоалет. Чак и овај, сасвим је јасно смањени број светиња доказ је неспорног српског присуства на овом делу Балкана.

Од доношења Резолуције Савета безбедности 1244 на Косову и Метохији је уништено, оштећено и оскрнављено око 150 цркава, манастира и других објеката. Такође је покрадено или уништено више од 10.000 икона, црквених уметничких и богослужбених предмета, а уништено је или оштећено око 6.000 надгробних споменика на око 350 српских православних гробаља, док на више од 50 српских православних гробаља не постоји ниједан читав споменик.

Од седам локалитета у Србији који се налазе под заштитом Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, на Косову и Метохији се налазе четири светиње.

Величанствени Манастир Високи Дечани је саграђен средином 14. века за српског краља Стефана Дечанског и представља његов маузолеј. То је највећа средњевековна црква на Балкану.

Манастири Пећке Патријаршије су група светиња, складно обједињених куполама и припратом, са серијама зидног сликарства велике уметничке вредности. Фреске Манастира Светих Апостола из 13. века су сликане јединственим, монументалним стилом.

Зидно сликарство Цркве Свете Богородице Љевишке у Призрену из раног 14. века представља појаву новог, такозваног ренесансног стила Палеолога, комбинујући утицаје источне православне Византије и западне романичке традиције. Овај стил је одиграо одлучујућу улогу у предстојећој балканској и европској уметности.

Фреске манастира Грачаница представљају врхунац културне традиције византијске ренесансе Палеолога на Балкану, приказујући високо развијену уметност Балкана у првој половини 14. века.

На једној страни имамо оне који су спремни да се свега тога одрекну, да све гурну терористима у руке, само да би се дочепали неког европског сна.

На другој страни имамо оне који зарад европске илузије нису спремни да се одрекну корена, који желе да сачувају колевку овог народа.

Нешто се питам, ако би те две стране биле заправо два таса на ваги која показују издају, који тас би превагнуо?

Advertisements

Коментари на: "Тас на ваги" (5)

 1. nEU!!! Nisam nEUračunljiv! Jednom davno otišao sam na Kosovo. Moguće je da se odatle nisam nikada vratio. Ko to ne razume, neće razumeti ni Evropu, džaba pos’o…

 2. Диван текст. Хвала.
  Требало би га послати патријарху Српске Православне Цркве да се малко подсети шта се све налази по КосМету и заште се не сме изаћи на изборе организоване од стране продаваца људских органа. Надам се да би се тада поглавар СПЦ малко више замислио пре него што изјави да је добро изаћи на терористичке изборе. Да се ја питам у карту баштина на КосМету унео бих и касарну Кошаре – споменик борбе војске тзв. СРЈ против терористичких хорди.

  • Мислим да су многи заборавили шта се све налази на територији Косова и Метохије. Мада сам става и да је тамо нека пустош не би је требало дати и предати.
   Кошаре су посебна прича…
   Хвала на посети, свако добро.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: