dobrovoljacka

Добровољачка улица

Напад на колону ЈНА у Сарајеву познат је и као „Масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву“ извршиле су снаге Армије Републике Босне и Херцеговине 3. маја 1992. Тада је нападнута колона возила Југословенске народне армије у Добровољачкој улици у Сарајеву која се повлачила према касарни у Лукавици. У нападима 3. маја убијена су 42, а рањена 73 војника, официра и цивила различитих националности међу којима је највише Срба. У нападу дан раније, 2. маја 1992. убијено је 14 припадника ЈНА.

Команда Четврте армијске области ЈНА, којој је било седиште на Бистрику у Сарајеву, нападнута је минобацачима и снајперима 22. априла 1992. из правца пиваре. Дана 2. маја 1992., у 12 часова, извршен је напад на Дом ЈНА у Сарајеву од стране Зелених беретки. Том приликом је било опкољено десет припадника ЈНА који су у тим тренуцима пружали отпор. У нападу је учествовало око 200 припадника муслиманских снага и Зелених беретки.

На страни ЈНА, генерал Милутин Кукањац упутио је пуковника Милана Шупута са 2 БОВ-а и 3 пуха и 40 војника у помоћ ка Дому ЈНА. Упали су у заседу и остали блокирани у Улици Ђуре Ђаковића до наредног јутра када су се предали (уз 6 погинулих). Мајор Марко Лабудовић са санитетским возилом из Војне болнице кренули су у помоћ ка групи пуковника Шупута и били су дочекани и уништени код трамвајске станице на Скендерији (уз 14 погинулих). Истога дана, око 13 часова, извршен је напад на возило које је транспортовало храну за команду Друге војне области. У возилу су били капетан Петровић и возач. Капетан је погинуо на лицу места, а возач, тешко рањен, успео је да стигне до команде где је издахнуо. У 17 часова убијен је војник Пелемиш у команди. Напад је престао око 20 часова.

Дана 3. маја око 13 часова у разговору између канадског генерала Мекензија (први командант УНПРОФОР-а у БиХ) и генерала Кукањца договорена је размена, тада ухапшеног Алије Изетбеговића, за извлачење војске и официра из команде ка Лукавици. Размена је договорена за 15 часова. У команду долази Алија Изетбеговић и даје лажна обећања да ће конвој бити безбедан па је војска напустила касарну. Покрет је почео у 18 часова.

На челу колоне, која је бројила око 40 возила са око 300 људи, били су генерал Мекензи, генерал Кукањац и Јусуф Пушина. Само километар даље од поласка, када је транспортер на челу конвоја избио из Добровољачке улице на Скендерију, око 20 територијалаца је препречило возило, одсекавши притом остатак колоне, а из околних кућа, са удаљености око педесетак метара, отворна је ватра. Пуцали су са свих страна, са кровова, прозора. Ватра је отворена из стрељачког наоружања, а кориштене су и тромблонске мине. Пуцано је и на обележено санитетско возило у којем је погинуо примаријус др. пуковник Радуловић. Убијен је и пуковник Михајловић, официр безбедности, који је у пензију отишао дан раније.Припадници ЈНА, углавном млади војници, беспомоћно су седели у возилима и на камионима, а према сведочењима преживелих, ликвидације су биле бруталне – нападачи су извлачили ненаоружане војнике, официре и цивилна лица, која су уз понижавање, рањавали и убијали на улици.

Министарство унутрашњих послова Србије расписало је због ратног злочина потерницу за 19 лица осумњичених за напад на касарну и болницу у Сарајеву и војну колону у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

Међу оптуженима за ове ратне злочине налазе се Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Хасан Ефендић тада командант Територијалне одбране, ТО БиХ), Сефер Халиловић, Мустафа Хајрулаховић звани Талијан, Заим Бацковић звани „Заги“, Јован Дивјак, Фикрет Муслимовић, Керим Лончаревић, Иво Комшић, Стјепан Кљујић.

Поновићу, у масакру у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године током напада на колону ЈНА су убијена 42, а рањена 73 војника, официра и цивила различитих националности међу којима је највише Срба. Међу убијеним војницима бивше ЈНА у Добровољачкој улици смртно је страдало и шест Хрвата, два муслимана, и два Албанца. Заробљено је 218 припадника ЈНА који су били изложени психичком и физичком злостављању.

Тужилаштво БиХ тврди да је у два дана напада на припаднике ЈНА погинуло седам, а рањено 14 особа.

Да ли треба рећи да ни за овај злочин још увек нико није одговарао или се то већ подразумева?

Advertisements

Коментари на: "Добровољачка улица – злочин без казне" (6)

 1. Чекао сам овај пост.

 2. Премало причамо о нашим жртвама…. хвала за пост и потсећање….изазива сузе јер као да сви су некако моји иако нико стварно није мој….

  • U pravu si, Tangolina, jako malo pričamo i pišemo i podsećamo … kao da su oni, kojih nema, jednako krivi kao i mi, ovde, za sve ono tudje zamešateljstvo u kojem su sve strane okrvavile ruke, a samo našoj ne daju da ih opere.
   A nevine žrtve su dvostruka opomena i ne zaslužuju ćutanje.
   PS – za sebe nalazim opravdanje u tome što sam , pritisnuta svojom brigom, čuvala živce da lakše podnesem stresove koji su me snašli. No, da li je i to opravdanje, ne znam.
   Zato imamo Ivu. Ona je dovoljno glasna za sve nas, koji ponekad posustanemo.

   • Него, хвала на коментару.
    Како написах Танголини, ово је све само мали покушај да се неке ствари никад не забораве. Да покажемо да памтимо и ценимо жртву коју су други поднели, да нису заборављени и да све није било узалуд…

  • Хвала Теби за коментар и што овај и сличне текстове разумеш на прави начин. Само желим да подсетим на оно што нам се дешавало, да се никад не заборави, али и да нам се никад више не понови.
   То што овим блогом дајем неки минимални допринос томе да се српске жртве никад не забораве не значи ни да сам острашена, ни да сам заробљена у неким невеселим годинама прошлог века, ни да било кога мрзим – како су ме неки окарактерисали.
   Надам се да ћемо једном коначно почети да учимо из своје историје како нам се овакви и слични догађаји не би понављали свако мало.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: