Пљуц-пљуц по себи


Некад су и Војислава Шешеља сматрали херојем

Некад су и Војислава Шешеља сматрали херојем

Својевремено сам у тексту „Речи су оно што остаје“ написала да Зоран Ђинђић, некадашњи лидер Демократске странке и премијера Србије, као врсни политичар, неко ко има амбицију да једног дана стане на чело Србије и поведе је у бољу будућност, никад није смео себи да дозволи да каже, ни иронично, да је могло да се настави са бомбардовањем Србије.

Свако ко је иронично, цинично, бесно, таман и беспомоћно макар и у једном тренутку поменуо да је могло „да се настави бомбардовање како би се Милошевић сменио“, од мене не може да има поштовање. Ма шта да је урадио пре или после тога. Јер, оно што остаје иза нас су речи. А та изјава је остала. Да боде очи свима нама који смо тих 78 пролећних дана „учили демократију“ НАТО Алијансе.

Зашто сам ово написала?

Због речи које остају иза нас.

21. фебруара 2008.  на великом митинигу „Косово је Србија“ организованом после проглашења терористичке државе на тлу Косова и Метохије, Томислав Николић, тадашњи лидер Српске напредне странке, данас председник Србије, одржао је говор о томе како су Косово и Метохија света српска земља и како их се никад не смемо и нећемо одрећи.

Између осталог тада је рекао:

– Тако ми Бога нећу се смирити док Косово и Метохија не буду под контролом Србије! … Србија ће сачувати свако своје дете на Косову и Метохији, сваки педаљ своје територије на Косову и Метохији. Не буде ли Косова неће бити ни Србије. Има ли Србије, има и Косова и Метохије… И док живимо и док постојимо певаћемо, као што певају ових дана студенти, деца, спортисти, навијачи. Да вас чујем: Косово је срце Србије! Нема, нема замене за срце. Нема вештачког срца за Косово и Метохију… Немој да нас терају да дођемо на митинг негде на Косову и Метохији, да дођемо у оволиком броју колико нас је вечерас овде. Данас политичари слушају вас, данас је ваша реч закон. Ко не признаје тај закон, немој да се позива ни на друге законе. Још једном: КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ!

Прошлог лета руковање Бориса Тадића, бившег лидера Демократске странке и бившег председника Србије, са Хашимом Тачијем,од судства Србије осуђеног на 10 година робије, изазвао је бурне реакције. Николић је тада, 9. јула 2012. рекао:

Да ми је то рекао, препоручио бих му – због њега – да се не рукује са човеком који је под тешким оптужбама – рекао је Николић који је додао да се никада не би руковао са Тачијем док се не утврди да ли је истина да је, како се отворено говори, чинио злочине над Србима.

Недавно је у обраћању у Уједињеним нацијама на тренутак многе Србе после доста времена учинио поносним на свог председника, да би само две недеље касније поништио све што је рекао. Сви знамо његове најновије ставове по питању Косова и Метохије, као и то да се 20. марта ове године у Ватикану, на устоличењу новог папе, и он руковао са Тачијем. Не знам само како сам пропустила податак да је утврђено да он није крив за злочине над Србима.

vucic bulevar ratka mladica1

И Ратко Младић је био херој

Александар Вучић, некада генерални секретар Српске радикалне странке, данас председник Српске напредне странке, први потпредседник Владе и министар војни, је на једном од скупу радикала имао занимљив говор о западним српским територијама.

– Данас многи са подсмехом кажу: Где су вам сада Карлобаг, Огулин, Карловац и Вировитица? То нам ова несрпске фукара, ови мученици и јадници, што онима који су ову земљу бомбардовали скуте љубе и руке им љубе, они хоће да кажу: Где сте сада ви радикали у тим српским местима?… Радују се што су усташе окупирале српску земљу, и хоће и нас српске радикале да убеде да то није српско, да смо ми говорили глупости, да ми нисмо знали шта је наше. А ми ни тада ни данас нисмо хтели ништа што је туђе, хоћемо само оно што је наше, српско. А то јесу и тај Карлобаг и тај Огулин и тај Карловац и та Вировитица и све те српске земље. И то морају да знају. И нека се они стиде, нека се ти Срби, рођењем Срби само, стиде који са подсмехом говоре о тим српским местима, о тим српским територијама. 

Некада је говорио да се Србија неће одрећи својих западних територија, данас тврди да никад није спомињао западну границу,  данас каже да су Косово и Метохија друга држава. И, да можда никад није изјавио да је Косово независно, али тачка 14. Споразума, за који се он тако силно залаже, јасно каже Србија и терористи две стране које независно иду ка Европској унији, а то подразумева независност држава.

Од свега најбоље волим ту доследност овог тандема. Увек сам поштовала оне који стоје иза својих речи, иза својих дела. А ова двојица су прави пример држања речи.

Дефинитивно мораш бити посебна сорта да би се бавио политиком…

Мали додатак овоме још неке речи које ће остати.

Последњих дана у мору изјава које се могу чути и прочитати, а које су ремек дела лидера владајуће коалиције или опозиције, провлачи се бојазан да „ако се не прихвати Споразум може се догодити нова „Олуја“ на северу Косова и Метохије и да се са НАТО Алијансом мора сарађивати како нам се не би поновио 17. март 2004.

Не знам да ли они уопште чују себе кад то изговарају? Причају нам како је Споразум скоро па идеалан јер гарантује много већа права Србима него ли их они имају сада и да смо луди ако га не прихватимо. А са друге стране нас суптилно упозоравају да ако којим случајем не прихватимо Споразум поред чувених виза које ће нам вратити, народу на Косову и Метохији прети реприза „Олује“ која је уништила Републику Српску Крајину и етнички очистила Хрватску. Мени то звучи као чиста уцена.

Уз то, инсистирају на сарадњи са НАТО како се не би поновио погром из 2004. који се, узгред буди речено, и догодио под будним оком исте те НАТО Алијансе. Како они могу било шта да гарантујку Србима које су 78 дана бомбардовали свим и свачим. Уз употребу најубојитијег оружја, Северноатлантска алијанса је у рату против Србије употребила и наоружање забрањено по свим међународним конвенцијама – муницију са осиромашеним уранијумом. На 113 локација испалили су 55.000 пројектила са осиромашеним уранијумом. И они ће да брину о правима Срба?

Ко овде није нормалан?

Коментари на: "Пљуц-пљуц по себи" (17)

 1. ko nije normalan? pa mi Ivo !

  • Само сам хтела потврду…

  • ONI nisu normalni, mi jesmo, samo smo suviše dobri da im to kažemo na jedini način koji mogu da razumeju!

   • Значи шта? Више не треба да будемо тако добри…

    • To je opet ono „Kako?“ što je Ironije postavio – samo u verziji: kako biti dobar i eliminisati zlo? Bez obzira što verovatno 99,99% ljudi misli da nije moguće, ja i dalje mislim da jeste. Sad ću nešto dodati na tu temu. Da bi se za bilo šta moglo postupiti po „prvo skoči pa reci hop“ neophodne su neke pripreme – ili da se uhvati zalet ili da se počučne, ako je skok iz mesta 🙂 i o tim pripremama ću nešto napisati.

    • Са задовољством ћу прочитати 🙂

 2. Postoji na internetu Istinomer, sajt koji su osnovali nezavisni novinari i saranici koji istrazuje koliko javne licnosti i politicari govore istinu, kad su sta rekli i da li su to ispunili.
  Na Vucica i Nikolica se posebno osvrcem jer su u to vremem tih velikih reci bili u stranci dr Vojislava Seselja a svako onaj ko je ucestvovao u politickom zivotu Srbije zna da se cesto licni stavovi kose sa stavom partije i da se prica ono sto se na sednici Predsedništva stranke dogovori.
  Tako da…ostavljam prostora da politicari i javne licnosti imaju puno pravo da mnejaju svoje stavove, ako je to na bolje i dobrobit ove drzave zasto da ne?
  Ne treba im to uzimati za zlo. Ne znam da li si bila politicki aktivna, ja jesam, i vrlo mi je jasnija cela ta prica sada, dok ranije kao gradjaninu to nije bio slucaj.

  Kosovo jeste Srbija i mi ga se nikada nećemo odreći. To nijedan papir ne može da istrpi. Kakav god da je.

  • „…svako onaj ko je ucestvovao u politickom zivotu Srbije zna da se cesto licni stavovi kose sa stavom partije i da se prica ono sto se na sednici Predsedništva stranke dogovori.“
   Е, видиш, мени никад неће бити јасно како могу да причају једно, а мисле друго. Те странке, ти и такви говори, те и такве пароле су их и направиле лидерима. Значи да су све време играли неку своју игру, лагали народ. Ако причаш оно што не мислиш изговараш лаж. То је просто и једноставно.
   Како ја то не бих умела зато, ваљда, и нисам политички активна.
   Дефинитивно мораш бити посебна сорта да би се бавио политиком.

   Није проблем променити мишљење ако је то на добробит државе, али промена ове двојице, хајде да кажемо да су променила мишљење мада си малопре оставила могућност да су својевремено причали оно што Председништво странке одлучи, али што, можда, није њихов лични став, тешко да је за добробит државе. Из мог угла гледано. Далу су Косово и Метохију, немају адекватан систем одбране да се исто не догоди још неким деловима Србије. Више пута споменута Војводина, потом Рашка…

   Косово и Метохија јесу Србија и ја га се никад нећу одрећи. И многи га се никад неће одрећи. Али су званични представници власти у Србији поптисали документ којим су га се одрекли. И тај папир је оно што остаје као валидан документ о томе да се једна држава одрекла дела своје територије. Чувена тачка 14. Споразума.

 3. Врлина нашег времена.
  Вредност која стоји на пиједесталу.
  Не само у Србији.
  Дакле, цивилизацијски, епохални синдром.
  Поздрав за ИВИНСВЕТ.

 4. “Уз то, инсистирају на сарадњи са НАТО како се не би поновио погром из 2004. који се, узгред буди речено, и догодио под будним оком исте те НАТО Алијансе.“

  Ovim si sve rekla.

  Ko god me ubeđuje da će NATO sada da brani Srbe na Kosovu, vređa moju inteligenciju. Predali su narod i zemlju okupatoru i to se tako zove, ne zove se drugačije. A najveće poigravanje našom inteligencijom je pozivanje na “realnost“. Neću da pominjem pokrete otpora po Evropi i svetu ’41. godine, ovaj put ću se prisetiti baš te Nemačke. 1949. poražena, potučena, ponižena, razbijena, podeljena, osiromašena, potpuno uništena Nemačka nije se obazirala na “realnost“ kada je u svoj Ustav ugradila i istočne regije koje je i dalje smatrala svojim. Ni Vili Brant nije mogao sa tim Ustavom da se prošeta Drezdenom, ali nije ni prodao zemlju niti narod.

 5. Uostalom ko njih uopšte još shvata ozbiljno
  pozdrav

 6. lejla88 рече:

  Da. Zaista ovi političari imaju sklonost da pljuckaju ono što izgovore u trci za foteljom. Samo…Nekako zaboravimo da su pljucnuli i Srbi koji su prodali zemlju Albancima. Tako da…Nema potpuno nevinih. 🙂

  • Поздрав lejla88 и добро дошла у Ивин свет.

   Далеко од тога да су заборављени они који су продали земљу Албанцима, али сам се у овом тексту бавила политичарима. Те „продавце“ сам помињала раније…
   Има невиних. Невина су деца. А она увек највише испаштају…

   Поздрав.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: