Образ за ДАТУМ


protestna setnja

Косово је ОБРАЗ Србије

Од петка, 19. априла, кад је у Бриселу Ивица Дачић, премијер Србије и министар унутрашњих послова, ставио потпис на Споразум са малигном творевином, у Србији нема равнодушних.

Једни тај акт сматрају издајом, капитулацијом, срамном одлуком, други отварају шампањац и наздрављају наставку пута Србије ка европским интеграцијама и ослобођењу од бремена званог Косово.

Уз сву најбољу вољу ове друге заиста не могу да разумем. Капирам да желе у Европску унију, капирам да верују да ће им тамо бити боље, али да могу да се радују што је земља мања, што је остала без једног дела територије, е то заиста не могу да схватим. И не могу да прихватим. И са таквима, заиста, немам о чему да причам.

Јасно је да сам и ја међу оним првима који потпис и Споразум сматрају издајом, капитулацијом, продајом српских националних интереса.

И боли ме. И тај Споразум, и та Издаја, и то седење за истим столом са оним кога је држава коју представљају осудила на 10 година робије. Да су политичари као што нису, да имају достојанства, да цене српски народ, српске жртве одбили да седе за истим столом са оним који је нанео толико зла српском народу. Без обзира што он себе зове премијером малигне творевине, без обзира што је преговарач, они су морали у старту да јасно ставе до знања да са њим не желе да разговарају. Њега је држава у чије име су отишли у Брисел осудила на 10 година робије! Шта са њим било ко од њих има да прича?

У свету се са таквима не прича. Неке земље, укључујући и те Сједињене америчке државе на које се сви толико позивају, имају правило:

– Са терористима се не преговара!

Ови „наши“ не да преговарају, „наши“ са терористима потписују споразуме, договоре. Ови „наши“ сарађују са њима.

А зашто све то? Због једног ДАТУМА?

Прво, тај ДАТУМ не значи ништа. Тај ДАТУМ није улазак Србије у тако вољену Европску унију. Тај ДАТУМ је само почетак преговора о уласку. И нема гаранција да је капитулација кад су у питању Косово и Метохија једина коју ће Србија морати да потпише до уласка у Европску унију. Јер, ако си једном пристао на отимачину територије, по логици ствари пристаћеш поново. А у овом тренутку постоје бар још два жаришта која су припремили ти вајни „пријатељи“ из Европе и света. Да, мислим на Рашку и Војводину.

Него, да се вратим на ДАТУМ. Никако не могу да схватим? Да је ТАЈ ДАТУМ толико битан!

Србија у својој историји има датума онолико, битних датума, и из баш давних дана, од првих владара, оснивања државе, великих битака, рођења и смрти битних људи, али и из ове релативно скорије прошлости.Имамо датума за извоз! Многе “старије” земље од нас немају толико датума. То само потврђује колико је наша историја, колико је наша прошлост богата.

Већину тих датума ови исти који тако очајно желе тај ДАТУМ игноришу, негирају, заборављају, омаловажавају. И онда се човек запита зашто је тај ДАТУМ баш тако битан кад, заправо, не доноси ништа!

Само почетак нечега што није извесно, за улазак у нешто чији је век трајања сумњив.

Поред толико лепих, срећних и тужних датума у историји ове земље и овог народа, они траже нови. И спремни су да дају образ – КОСОВО И МЕТОХИЈУ – за њега.

Парафразираћу неког мени драгог:

Нека купе календар, добиће 365 потенцијалних датума, па нека изаберу један!

Protestna setnja 1

Светог Cаве нам је завет остао да бранимо наше КОСОВО

Advertisements

Коментари на: "Образ за ДАТУМ" (16)

 1. Pa, eto, poruka Beograda onima koji su danas hteli da ukažu na ovaj problem bila je jasna: “Ma-ra-ton, ma-ra-ton!“ Da prevedem…? “Ne dirajte moje krugove“ rekao je Arhimed u svoje vreme. To su danas rekli i Beograđani. Neka nama naših (maratonskih) krugova, ne smarajte me sa “tamo nekim Kosovom“…
  Što se tiče Ukućanina koji je “ćaskao“ sa narodom, on čovek samo ispunjava svoj nedeljni zadatak koji mu je zadao VB. A taj nedeljni zadatak je bio Datum koji, kao što si lepo rekla, ne znači ama baš ništa. U stvari, nije čak ni Datum, nego Mogućnost da se do Datuma dođe… Takvih Datuma do EU ima ohoho mnogo… Ako ćemo za svaki da platimo ovu cenu, bojim se da ovim maratoncima danas biti potreban pasoš da istrče deonicu…
  Nadam se da će i Ivica najzad potrčati. Čeka ga Marica…
  Izvini na preobimnom komentaru.

  • Један колега је трчао Маратон и каже да је један део маратонаца у његовој близини скандирао „Косово је Србија“. Али је и тај број, изгледа, сразмеран оном броју Срба који то мисле сваки дан.
   Управо то је суштина, ако смо могућност добијања Датума платили Косовом и Метохијом, ако смо пристали да платимо ту цену, сад за сваки пређени километар ка Европској унији ће тражити слично плаћање. Рашка, Војводина, Шумадија, Мачва… Све је сада на продају и све је сада предмет неких преговора…

 2. Više niko stvari ne zove pravim imenom…zato je do ovoga i došlo..Sad je kasno, ma bilo je kasno za to naše Kosovo onog momenta kad smo prihvatili da o našoj teritoriji treba razgovarati i pregovarati. A ovo sad, umesto da jasno zovu kapitulacija, nakon višegodišnjeg mrcvarenja i izgovaranja velikih reči, zove se sporazumom i prepuni mediji sporazuma i Dačića! Veliki Milošević zakuvao mali Milošević završio. A usput tokom 15 ili 20 god ista priča korištena da se zamagli vid, da se skrene misao javnosti od svih drugih problema, a ima ih. Genijalno. A vi Srbi ćutite i glave saginjite kad za bolje niste! To je jedina poruka i ona je sad očigledna i besramna i kao što vidiš ozbiljno sam ljuta i razočarana.I samo se nadam da je usvakom čestitom gradjaninu ove zemlje ostala ona mrva ponosa tako neophodna da bi se uopšte prepoznao i negovao vlastiti nacionalni identitet.

  • Јелена, разумем те у потпуности.
   Љута, чак бесна, разочарана и, како рекох у петак, стидим се њихове срамоте што су урадили што јесу и наше што смо им дозволили. Али, како се годинама ћутало, негде је, реално, и било очекивано да ће епилог бити овакав. Јер ни једног тренутка нисмо показали да нам је стало. Шака јада људи која је показивала очлигледно није била довољно велика сила да би се и они запитали да ли ће им ићи тако лако…

 3. Ja apsolutno razumem emotivnu stranu cele ove priče, ali realno stanje kaže da mi od 1999 godine nemamo nikakvu izvršnu i zakonodavnu vlast na 90% teritorije Kosova. Od ovog Sporazuma bi samo bilo gore da smo dosli u situaciju da blanko potpišemo neki tamo Sporazum po kome ni ovo što se postiglo ne bi postojalo, niti bi nas iko više za to isto pitao. Razumem, ali ne opravadavam zašto ne možete da pokušate da razumete da je ovo najbolje što je Srbija u ovom momentu mogla da uradi. I da ova Vlada koja je za par meseci uspela da od mrtvog papira napravi kakve-takve pregovore ne zaslužuje da joj se lepe a priori etikete izdajnika jer oni nisu ni stigli to da budu. Te etikete nikome ne koriste, prošlost ne moeže da se izmeni, propušteno vreme ne može da se vrati.
  Daj da pokušamo da izvučemo maksimum iz ovih govana i da krenemo dalje, da gradjanima Srbije, pa i Srbima na Kosovu koji će se i dalje finansirati iz budžeta i gde će Srbija pomoći, bude bolje. Takva Srbija kojom se teži, nevezano za datum i pristup evropskim fondovima koji btw mogu da uz dobru organizaciju vlasti poprilično preporode srpsku privredu, će moći u budućnosti ako ovako nastavi, da se bori za Kosovo i da dodje u situaciju da joj se ne nameću rešenja u Briselu i blanko pregovori već da ih ona dostavlja i zahteva.
  Svako dobro 🙂

  • profinification,
   по мојим схватањима ствари у старту је направљен недопустив пропуст, да га тако назовемо, улазак у преговоре са човеком кога је држава осудила на 10 година робије. Човеком за кога се зна да је био припадник терористичке организације за кога се оправдано сумња да је био главни за ликвидације Срба и продају њихових органа. Са тако неким немаш о чему да причаш. Посебно не јер као држава улазиш у преговоре за део своје територије које се званично ниси одрекао.
   Што се тиче Споразума, њиме је држава Србиај признала малигну творевину и то је суштина. Оне приче да ће Срби имати права, заштиту су бајке за малу децу. Питаћу ко је до сада, од 1999. био гарант мира и сигурности Срба на Косову? Ко је био гарант да ће се спровести резолуција 1244? КФОР, НАТО и ЕЛУКЕС. Од 1999. Резолуција није ни споменута. Од 1999. је убијено више од 1.000 Срба. Шиптари су прогласили малигну творевину. Спровели мартовски погром. Сво то време имали су подршку горе поменутих организација. Сада, по Споразуму, исти они треба да нешто гарантују Србима.
   Да ли заиста верујете да ће Србима сада са Споразумом бити боље?
   Ја искрено не верујем. Напротив. Овим чином, потписом, Србија је признала капитулацију, признала малигну творевину и Шиптарима дала одрешене руке да заврше оно што су започели 1999. под патронатом НАТО алијансе и што нису одрадили мартовским погромом.
   И још важније, нема приче о постављању неких услова једног дана кад будемо јачи, бољи… Овим СПоразумом Србија се одрекла дела територије једном за сва времена. И тај део територије онда више никад неће моћи да зове својим.
   А на том Косову и Метохији на сваких 2,5 км се налази неки „белег“ српске историје: црква, манастир, гробље, дворац. Траг да смо тамо вековима. Од седам локалитета у Србији који се налазе под заштитом Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, на Косову и Метохији се налазе четири светиње. Све њих Шиптари уз помоћ одређених струја са Запада покушавају да претворе у косовску културно-историјску баштину како би поништили веоковно присуство Срба на КосМету.
   Што се тиче фондова, датума,. Европске уније и сличних ствари. Потписивањем Споразума и признањем малигне творевине отворена је Пандорима кутија. Косово и Метохија само почетак, сад кад је предат КосМет прећи ће се на Рашку, На Војводину и тако редом… За сваки наредни корак ка фонду, ЕУ или нечем петом Србија ће плаћати својом територијом. И не, ово није параноја, сви они који су подржали и помогли отимачину Косова и Метохије подржавају сепаратистичке струје у Рашкој, Војводини.
   А што се тиче термина издајника, издаја, онај ко потпише капитулацију, ко преда историјски вероватно најбитнији део територије своје земље, по дефиницији је издајник. Бар у мом речнику.
   Свако добро.

   • Iva,
    da krenem od pocetka. Nacelno drago mi je da iako se ne slazemo razgovaramo civilizovano. 🙂
    Elem, kada je Taci u pitanju, jasno je da „neki“pokusavaju da operu ruke od krvi i baruta i u njegovom i u slucaju Haradinaja i to je cinjenicno stanje. Ni Dik Marti to ne moze da promenii, a Srbija je sama izjavila da nece da goni Tacija. Dakle, prethodne vlasti su nas dovele u stiuaciju da nam jedan takav kriminalac namece tacke Sporazuma, jer smo mi do sada bili jedna totalno neozbiljna drzava bez ikakvog mocnog „vetra u ledja“ koja nije umela da se izbori za svoja prava i kaze: Necemo da pregovaramo sa teroristima!. I sad ocekujemo da nas neko shvati ozbiljno? I za to krivimo ovu Vladu?
    Srbija, ma sta Taci u njivom parlamentu drndao nije priznala Kosovo kao drzavu. Vucic je ponudio veceras RTS-u da objavi ceo Sporazum. Sigurna sam da to u Sporazumu ne pise. Prihvaceno je to da srpske zajednice priznaju obelezja i Zakone Kosova ali to cine i manjine i Srbi u Vojvodini. Pritom Srbi na Kosovu imaju pravo na kulturnu, zdravstvenu zastitu, obrazovanje, sud i pooliciju. Malo li je? Da li je to manje ili vise sto su ti ljudi za ovih 14 godina dobili? Dakle, nisam sigurna da pricamo o istim stvarima. Da li je Sporazum ok? Nije i bilo bi dobro da se to ispred nas nikada nije stavilo, ali cinjenice su cinjenice. Huskanje na izdaju i objavljivanje licnih podataka kako bi gradjani pljuvali po premijeru i potpredsedniku Vlade je trenutno samo instrument pojedinih zaboravljenih politicara, partija i desnicara da prikupe politicke poene.
    Ustav ostaje isti i sve dok je takav Srbija ne priznaje Kosovo kao drzavu, ali mi se cini da u ovom trenutku radi ono sto najvise moze za ljude koji tamo zive. Dakle, pitali su se ovog puta i vodjeni su u Brisel. Nije se to njima radilo iza ledja kao do sada.
    Evo RTS je u medjuvremenu objavio Sporazum koji je Vucic doneo prilikom intervjua i to je samo predlog. Mozes da pogledas ako zelis. Do sutra moraju da odgovore Estonovoj, obe strane sta su odlucili.

    Da zakljucim, jedno je sta bismo bi zeleli da bude,a drugo je sta realno jeste.
    Svako dobro 🙂

    • profinification,
     то што не мислимо исто не значи да треба да се пљујемо. Цивилизован разговор ми је знак зрелости и свако ко мисли другачије у односу на оно што сам написала докле год се држи оних основних правила лепог понашања има прилику да изнесе своје мишљење 🙂
     Ако ћемо искрено, ја кривим оне који су 1945. по завршетку Другог светског рата аминовали Титову одлуку да се Србима забрани повратак на Косово и Метохију, а са друге стране омогућили Шиптарима да се доселе. То је био почетак овога то је данас. Сви они који су дошли касније на власт само су сваки на свој начин допринели овоме сад.
     Овај део „Prihvaceno je to da srpske zajednice priznaju obelezja i Zakone Kosova ali to cine i manjine i Srbi u Vojvodini.“ нисам баш најбоље разумела. АКо мислиш на то да се признаје Закон Војводине то није спорно, Војводина је део Србије. Спорно је то што су Шиптари прогласили малигну творевину и ако држава Србија потписује да се поштује Закон малигне творевине на територији коју званично није признала то по мом схватању значи да ти признајеш њихову власт, законе, то значи да признајеш њих као државу.
     Свашта-нешто пише у том Споразуму, и неке ствари гарантују одређена права, сигурност Србима. Али то је папир. Спровођење онога што пише треба да гарантује НАТО. Будимо реални, знамо како се НАТО понашао претходних 14 година кад су Срби у питању. Сумњам да ће сад направити тако радикалан заокрет и почети да се придржавају неког папира и Споразума. За 14 година нису бринули оспровођењу Резолуције 1244, зашто би сад бринули о Споразуму?
     И оно што је велика замерка у целој овој причи је то што се све око преговора крило, било обавијено неким велом тајне, добијали смо неке полуинформације.
     Разумем ја тешку ситуацији, разумем да одлука није лака, али и они морају да разумеју да мора да се чује и народ. За један део народа они су издајници и то ће остати за сва времена. Моја замерка је то што нису, ни ови актуелни ни они пре њих, никад расписали Референдум. Ови су имали идеалну прилику са Споразумом. Питаш народ и донекле скинеш бреме одговорности са себе. Народ већински каже Хоћемо споразума и ми који га сматрамо лошим схватимо да смо у мањини. Народ каже Нећемо споразум и онда се руководиш они што је народ рекао.
     Уз то, до сутра морају да одговоре Ештоновој, а Дачић је данас рекао да потпис морају да потврде Влада и Скупштина, да ако се народ противи могао би да се распише и Референдум. Ако је рок сутра о каквом референдуму, Скупштини, народу прича?
     Много је контрадикторности у ономе што сами причају да стварају још већу конфузију код људи јер се стиче утисак да нису све рекли, да ипак немамо комплетну слику.
     Свако добро

  • “Daj da pokušamo da izvučemo maksimum iz ovih govana i da krenemo dalje, da gradjanima Srbije, pa i Srbima na Kosovu koji će se i dalje finansirati iz budžeta i gde će Srbija pomoći, bude bolje.“
   Voleo bih… Ali, samo pokušaj da sagledaš celu sliku. Meri Volš je pokušala: http://www.novinar.de/2009/07/05/meri-vols-posmatrac-na-sudu-vrana-licne-uspomene-sa-kosova-1999-2009.html
   Da se ne lažemo – krenućemo mi dalje, ali baš to “dalje“ je… Šta…? Šta konkretno??? Evo, dali smo deo teritorije za…? Šta konkretno??? (Mani prava Srba na Kosovu, oni su odavno otpisani, na žalost)

   • Zasto ti mislis da ja ne sagledavam siru sliku? Bavim se tom slikom dugi niz godina, jos pre 99-te.
    Ovo o cemu govori Meri Vols je svima nama poznato, ali to svetska javnost ne zeli da zna. Zna se samo ono sto serviraju mocnici i tacka. Kraj price. Ne bih da zvucim neosetljivo, jer nije tako, ali mi nismo u poziciji to da menjamo.
    Niko u ovom momentu ne moze da ti kaze sta koknretno. Ajde da se skupimo za dve ili tri godine na ovom mestu pa da vidimo sta se promenilo. I ja i dalje ne gledam na to da smo mi nesto dali da bismo dobili zauzvrat. Nama je nesto oteto i mi sada pokusavamo da politickim, mirnim putem dodjemo do trenutno najboljeg resenja. Kad smo vec dovedeni u situaciju da moramo da pregovaramo za nasu teritoriju je’l koja nije nasa zapravo, onda je Srbija verovatno to naplatila., Ne sumnjam da jeste. Pricate o datumu. On je ovde najmanje bitan, neko naklapa tu pricu u medijima bezveze. On je samo jedan delic onoga sto ce Srbija dobiti normalizacijom odnosa sa Pristinom.
    Mislite da je Dacicu i Vucicu bilo lako da pregovaraju sa teroristima o svojoj teritoriji? Pa msm da nije.
    Sto se prava Srba na Kosovu tice gresis i vidim da nisi upucen koliko se novca izdvaja iz Srbije za te gradjane koji su kako kazes „odavno otpisani“. A prava ce tek sada dobiti ako se zvanicno usvoji ovaj Sporazum. Videcemo koliko ce se to postovati.
    Svako dobro 🙂

 4. profinification,

  Уз дужно поштовање према твом ставу, и без имало свађе и ружних речи, желим да те питам шта значи „Prihvaceno je to da srpske zajednice priznaju obelezja i Zakone Kosova“? Да ли је ово признање Косова, те лажне државе, отетог дела наше територије? Чини ми се да јесте.
  Слажем се са Ивом да није смело да се седне за исти сто са ратним злочинцем. Такође мислим да је било неопходно расписати Референдум са питањем да ли је народ за улазак у ЕУ, или није. Споразум је потписала преговарачка група Србије. Да ли су сазвали седницу Скупштине Србије пре одласка у Брисел? Нису. Чему онда служи Парламент, чему онда посланици? Уколико нису желели да јавност сазна за детаље Споразума, седница је могла да прође без ТВ камера. Све време власт у Србији, она или ова спајају датум за почетак преговора за улазак у ЕУ, са решавањем проблема КиМ. То су две одвојене ствари. Сећам се изјава да Европа не тражи признавање КиМ као услов за ЕУ. А шта ми радимо? Свесрдно се поклања део наше територије, срце и душа Србије. Тако исто ће се поклонити и Војводина и Рашка, и Шумадија, ма стичем утисак да би поклонили и Београд. И шта ће се десити? Бићемо колонија ЕУ. Каква је економска и политичка ситуација у земљама ЕУ? Лоша. Видећемо то за који дан, за први мај, кад поново крену протести у земљама ЕУ. И свака од тих земаља би да изађе одатле, само ми јуримо ка својој пропасти. Какве инвестиције ЕУ у Србију? Све су то кредити које ће враћати и деца наше деце.
  Враћам се КиМ. Све би било другачије да је проблем тамо решен много раније. Овај Споразум ми заиста делује као капитулација. Не видим ништа у њему што је добро за Србе на Косову. Ко гарантује да ће од сада људи тамо бити безбедни? Нема гаранција. Дозволили смо да нас уцењује ратни злочинац и да му у томе помажу они који су нас бомбардовали 1999.године.
  Али, надам се да није све готово!
  Велики поздрав!

 5. […] Извор: Ивин Свет […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: