Maligne-bolestiДавно сам научила да у Мајци Србији, кад је власт у питању, од лоше увек има још лошија. И да никад не верујем да ће нова власт урадити било шта добро за грађане ове земље.  Некоме вероватно делујем као задрти песимиста који стално само критикује нашу народну власт која се свим силама труди да ову земљу извуче из кризе и проблема у којима се налази већ деценијама.

Можда се она заиста и труди да пронађе решење, економску кризу покушава да, између осталог, разреши и смањењем државног апарата. Стално смо слушали да је државни апарат превелик, а како и не би кад свака власт има толико родбине, кумова, пријатеља које је требало негде ухлебити. И сад је ова власт почела да реже и гаси неке, по њима, небитне фондове.

Један од њих је и Фонд за заштиту животне средине.

Реално, сви смо ми бахати кад је животна средина у питању и већина вероватно мисли да је постојање таквог Фонда непотребно. У неким другим ситуацијама можда бих се и ја сложила, али с обзиром да је овај Фонд финансирао Агенцију за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и те како сам забринута због његовог укидања.

Наиме, како због недостатка финансијских средстава, после промена у државној управи и укидања Фонда више није било средстава намењених за финансирање, обустављен је мониторинг радијације у Србији.

И док онколози упозоравају да се број оболелих од најтежих малигних обољења у Србији сваке године повећава, што се доводи у директн везу са последицама бомбардовања осиромашеним уранијумом, држава је обуставила редовну контролу радијације. Истовремено, у Друштву Србије за борбу против рака очекују да ће до „експлозије” малигних тумора доћи следеће године јер је то година њихове клиничке манифестације од дејства осиромашеног уранијума 1999.

Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, подсећа да је на Србију у време НАТО бомбардовања бачено око 15 тона осиромашеног уранијума, који осим што је изузетно канцероген изазива и генетске мутације. Чикарићје објаснио и да се болест не јавља одмах после дејства канцерогене материје, већ да мора да прође одређени латентни период, који за леукемије и лимфоме у просеку износи седам и по година, док је за солидне туморе – карцином дојке, грлића материце, плућа и дебелог црева тај период у просеку 15 година.

  – Пратили смо кретање малигних тумора од 2001. до 2010. и уочили да је појава малигних леукемија и лимфома повећана за 110 одсто, док је учесталост појаве свих тумора заједно, и леукемија и солидних тумора, повећана за 20 посто – каже др Чикарић.

Где је највећа доза зрачења грађани не би могли да сазнају јер Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије не обавља мониторинг. Тај вид штедње на стварима које су директно везане са здравственом заштитом нације могао би у крајној линији да се одрази и на неадекватно реаговање у случају неке хаварије која би довела до повећања радиокативног зрачења.

– Без мониторинга нема информације о изложености становништва у редовним условима. Ако се мониторинг не обавља у редовним условима, рутински, тешко га је довољно брзо успоставити у случају било каквог проблема, губи се заинтересованост стручних институција за испитивање радиоактивности у животној средини, као и одржавање и развој метода анализе, због чега може настати проблем – упозорила је Мирјана Раденковић директорка Агенције.

Оно што је посебно мучно кад се помисли на бомбардовање осиромашеним уранијумом може се пронаћи у студији „Злочин у рату – геноцид у миру” коју су написали Владислав Јовановић,бивши шеф југословенске дипломатије, доктор Слободан Чикарић, и генерал Слободан Петковић, војни стручњак за биолошку и хемијску одбрану. У Студији се говори о последицама НАТО бомбардовања Србије. Аутори документовано показују стотине локација где су на тлу Србије бачени пројектили са смртоносним радиоактивним супстанцама. У више од 60 одсто случајева то су били цивилни циљеви, а чак 44 одсто свих напада је извршено у последњих 10 дана рата, након постигнутог споразума о окончању агресије.

Аутори Студије упозоравају да је нужно да се од оних који су овде „оставили” осиромашени уранијум, затражи да учествују у деконтаминацији и санирању последица, као и на депоновању радиоактивних материјал

Advertisements

Коментари на: "Радијација узима данак" (6)

 1. Dragana рече:

  Jezivo!

 2. Eto, baš to – jezivo. Oni gase ovaj fond i prestaju da proveravaju nivo radijacije, ali važno da onih stotinu besmislenih agencija i dalje “šljaka“… Ja mal’ nisam pao sa stolice kada sam saznao prvo da uopšte postoji npr. Agencija za poštanski saobraćaj. Ali to nije sve. Posebno otkriće za mene je bilo kada su ti ljudi sazvali konferenciju za novinare i rekli da su posle dve godine rada konačno izabrali rešenje za standardni IZGLED POŠTANSKIH SANDUĆIĆA u Srbiji…!!!!! Dve godine…???!!! Za axbxc i materijal y…? I to je neophodno ovoj zemlji, a kontrola radijacije nije… Eeeeee….

  • Пријатељу,
   да је ниво радијације висок то се одавно зна. Контају да не требају да проверавају оно што еј очигледно.
   Али, какви ће поштански сандучићи да буду, е, то је битно. То се не зна, Од тога нам живот и опстанак зависе.
   Ко још брине о радијацији.
   И сад иде она реченица у којој се користе следеће речи: Пас, Матер и Шугаву!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: