KARTA KIM 

Није исто изгубити на Косову и изгубити Косово.

Званично, по ономе што се још увек учи у школама, а што је последњих година предмет расправа колико се тај бој заиста и окончао поразом Срба, кнез Лазар је 28. јуна 1389. изгубио на Косову. Изгубио је своју главу, изгубио је најбоље људе које је Србија тада имала. Изгубио је битку. Али, ма колико то парадокаслано звучало, није изгубио Косово.

Да, Турци јесу неколико година касније заузели већи део Србије, наметнули своју власт која је трајала вековима. Али, чак и кад је вековима био под окупаторском влашћу сваки Србин је Косово и Метохију гледао као своју кућу. Као своју земљу. Као своју колевку. Место са ког смо сви потекли и место коме ћемо се сви једном вратити.

Ни за све те векове под окупацијом Турака Срби нису напуштали Косово и Метохију. За све године, деценије, векове окупације Срби су остајали на Косову и Метохији. И никад никоме на памет није падало да се одрекне тог дела Србије. И никад никоме на памет није падало да један део мења за други.

Прошле су године, деценије, векови, Косово и Метохија су ослобођени, а Србија је вратила контролу над тим делом своје територије.

Током пролећа 1999. Срби нису изгубили на Косову, али су почели да губе Косово и Метохију. Све оно што је уследило после милосрдних часова демократије, а огледа се, пре свега, у политици наших демократских ослободилаца од 5. октобра 2000. , али и у оној коју води актуелна власт у Србији, било је само увертира за оно што се догодило најпре 17. фебруара 2008. кад су терористи прогласили малигну творевину, а потом и за све оне ствари које су уследиле од тог дана. За све оно што се и данас дешава на, за многе, светој српској земљи.

Прихватањем термина „премијер“, „председница“, „министри“, „Влада“ и слично државни врх је признао независност малигне творевине. Прихватањем термина „ОВК“ државни врх је дао легитимитет терористима. Преговори између „Београда“ и „Приштине“ заправо су преговори између Србије и малигне творевине као две независне држане. Потврђују то и сусрети премијера, председника, министара…

Србија свакодневно за „зеленим столом“ све више губи Косово и Метохију. Оно што је најтужније у свему је што оно што је изгубљено на терену, у рату, још и може да се врати. Ако не другачије онда на исти начин. Оно што је изгубљено за зеленим столом тешко да икад више може да се врати. И преговорима и ратом. Кад једном својевољно признаш независност своје територије, признао си је за сва времена. А малигна творевина на српској земљи никад не сме бити призната.

Ако ни због чега другог онда због овога:

На подручју Косова и Метохије се налази више цркава и манастира него у било ком другом делу Србије, тако да је оно постало духовно средиште Срба и увек је третирано као колевка Србије. На Косову и Метохији забележено је укупно 1994 топонима. Кад би се њихов број поделио са површином Косова и Метохије дошло би се до податка да се готово на сваких 2,5 километра налази неки белег српске прошлости на овом простору: црква, манастир, гробље, кула, властелински дворац …

На карти која је приложена, а чији је аутор картограф Љубиша Гвоић, је уцртана 1181 црква, 113 манастира, 48 испосница, осам спомен-капела и спомен-костурница. То је укупно 1350 црквених здања. Осим црквених здања, на карти су убележена и 534 стара српска гробља, 96 тврђава и старих градова и 14 двораца српске властеле.

Забележена је изјава аутора:

– Један Рус у Хиландару рекао ми је да у целој пространој Русији нема више од 1200 православних манастира.

Претпоставља се да би древних православних светиња на Косову и Метохији било још више да их у прошлим вековима освајачи нису немилице рушили, подижући од материјала са разрушених здања џамије, мостове, воденице, куће, бунаре, школе, амбуланте, па чак и један јавни тоалет. Чак и овај, сасвим је јасно смањени број светиња доказ је неспорног српског присуства на овом делу Балкана.

Од доношења Резолуције Савета безбедности 1244 на Косову и Метохији је уништено, оштећено и оскрнављено око 150 цркава, манастира и других објеката. Такође је покрадено или уништено више од 10.000 икона, црквених уметничких и богослужбених предмета, а уништено је или оштећено око 6.000 надгробних споменика на око 350 српских православних гробаља, док на више од 50 српских православних гробаља не постоји ниједан читав споменик.

Од седам локалитета у Србији који се налазе под заштитом Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО, на Косову и Метохији се налазе четири светиње.

Visoki_Decani

Величанствени Манастир Високи Дечани је саграђен средином 14. века за српског краља Стефана Дечанског и представља његов маузолеј. То је највећа средњевековна црква на Балкану.

pecka patrijarsija

Манастири Пећке Патријаршије су група светиња, складно обједињених куполама и припратом, са серијама зидног сликарства велике уметничке вредности. Фреске Манастира Светих Апостола из 13. века су сликане јединственим, монументалним стилом.

crkva bogorodice ljeviske

Зидно сликарство Цркве Свете Богородице Љевишке у Призрену из раног 14. века представља појаву новог, такозваног ренесансног стила Палеолога, комбинујући утицаје источне православне Византије и западне романичке традиције. Овај стил је одиграо одлучујућу улогу у предстојећој балканској и европској уметности.

Gracanica

Фреске манастира Грачаница представљају врхунац културне традиције византијске ренесансе Палеолога на Балкану, приказујући високо развијену уметност Балкана у првој половини 14. века.

отац тадеј

Напомена 1: У наслову стоји Косово, али се подразумева да се мисли на Косово и Метохију. Бар у мом случају

Напомена 2: Хвала комшиници Негослави на сугестији за последњу слику у тексту

Advertisements

Коментари на: "Косово српска колевка" (12)

 1. За моју душу!
  ХВАЛА!!!

 2. Opet ti oćeš da te-nas posećuje Evropska unija vidim ja.

  • Свиђа им се код нас Драга моја 🙂 Код мене су били опет пре пар дана. Ред је да опет дођу код тебе у авлију 🙂
   А знаш ме, ко велим, кад већ долазе да бар могу мало и да се едукују 🙂

 3. Velika tuga šta nam se dešava. 😦

 4. Hvala, Iva…

 5. Нарочито ми се свиђа последња фотографија. Поучан чланак, хвала ти 🙂

 6. Vidosava рече:

  Добар и поучан чланак. Честитам!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: