Удри по Русима


srbija_rusija_220311Преговори између државе Србије и малигне творевине ушли су у ћорсокак. Терористи не одустају од признања, а делегација државе Србије сатерана у ћошак покушава да се искобеља и некако све среди без званичног признања.  У Бриселу су одбили да ставе параф на Споразум, што је у националном, патриотском делу становништва дочекано са симпатијама и надом да су се коначно дозвали памети и не желе да зарад неког сумњивог европског сна распарчају земљу. Родила се нада да ће се сада мало више окренути Русији која је у неколико наврата показала спремност да у сваком смислу помогне Србији у решавању проблема.

Нада је трајала кратко. Вратили су се у Београд, састали још једном у згради Председништва и почели да нам сервирају другу причу. Понуђени споразум је и даље лош и погубан и понижење за државу АЛИ ако га не прихватимо прети нам свашта нешто. Одједном је боље да пљунемо сами на себе него да останемо без шарене лаже зване Европска унија.

Такав став додатно је осилио терористу Хашима Тачија, осуђеног на 10 година робије од стране српског судства, који је Београду поручио да је паметније да потпише споразум него да Приштина на силу спроведе одлуке уз помоћ САД и ЕУ јер на тај начин Србија ризикује рат. Та изјава је прошла без неких критика са било чије стране. Бар их ја нисам чула.

И док државни врх бави тиме који је најбољи начин да народу објасни да „пар стотина ‘иљада Срба и Косово и Метохија“ и нису тако скупа улазница за Европску унију, са друге стране се води једна перфидна кампања. У тренутку кад је добар део народа све гласније почео да износи мишљење да Србија треба да одбаци европски сан, с обзиром на све веће уцене и условљавања, и да се окрене Русији и могућности повезивања са овом државом на свим нивоима, кренула је и пљувачина Руса.

Трудећи се да оправдају стару пословицу: „Тешко ономе кога Рус брани, а Кинез храни!“ почели су да се објављују разни текстови у којима се сугерише да Руси, заправо, никад нису били пријатељи Србије и српског народа. На форумима се ломе копља између европејаца и националиста. Оно што је посебно упечатљиво, копља се ломе и између самих националиста. Једни сматрају да су Руси пријатељи који су увек помагали Србима, неки подсећају на распад СФРЈ и  1999. и милосрдне часове демократије кад Руси нису прстом мрднули, а има и оних који Русе гледају као бољшевике и тврде да нам комуњаре нису потребне.

Више пута сам рекла, себе не сматрам русофилом, али као и увек имам свој став, своје мишљење о односу Русије према Србији. Оно што нико не може да оспори, ни највећи противници Руса и Русије, је чињеница да нам је руски народ  увек био наклоњен, и за то има много доказа. Кад год је било тешко Руси су увек били међу првим који су прискакали у помоћ. И као добровољци кад се ратовало, увек су слали какву-такву хуманитарну  помоћ, показивали да им је стало до тог малог православног народа на брдовитом Балкану. Ту никад није било проблема. Ту никад неће бити проблема. То се никад неће променити…

Оно што је, међутим, спорно је однос руководство Русије према држави Србији. Као и сваки државни врх и руски је готово увек гледало своје интересе у целој причи. На први поглед гледано, кад је одговарало подржали су Србију, кад није „окретали су главу“. Да та теза „не пије воду“ потврђује пример руског цара Николаја Другог Романова.

Не само да је Русија прискочила Србији у помоћ кад су 1914. Аустроугарска и Немачка одлучиле да угрозе њену независност, већ је Николај Други тада ушао у рат који га је по мишљењу многих историчара коштао и земље и живота и породице. У Србију су из Русије стизали конвоји са оружјем, муницијом, официрима, војском… Након проласка кроз пакао албанских планина српска војска и део цивила, у катастрофално тешком стању, месецима су 1915. чекали да им помогну савезници, пре свих Француска и Енглеска. Пашић и регент Александар су писали писма, молили, без успеха. Дневно је на мочварном тлу Албаније умирало у просеку 300 Срба. Французи и Британци нису хтели да пошаљу лађе и евакуишу Србе којима је, на све муке, претило приближавање непријатељске војске.  И онда се догодио онај историјски чин руског цара Николаја Другог Романова: ултиматум Француској и Енглеској у коме, парафразирамо, стоји да, ако не помогну Србима Русија ће напустити Савез, изаћи из рата и потписати сепаратни мир са Немачком. Тек након тога Французи су послали своје лађе. У међувремену на албанској обали умрло је више од 40.000 Срба.

Да, то је прошлост, у прошлости се не живи, али паметни из ње извлаче поуке. Како се може видети велики пријатељи Србије, Енглеска и Француска, којој смо испевали песму и подигли споменик на Калемегдану у знак захвалности за помоћ и пријатељство, су нам баш својевољно помогле кад смо биле у проблему. А традиционално смо УВЕК били уз њих. Савезници су нам много помагали и током оба светска рата тако што су, између осталог, бомбардовали Србију кад год им се указала прилика.

Немци су први пут бомбардовали Београд 6. априла. А онда су уследила још три бомбардовања: 7., 11. и 12. априла. После Београда бомбе су падале широм Србије, а међу првима су страдали Краљево, Ниш. Три године касније на Београд су пале и савезничке бомбе, а наши врли пријатељи, који нас и данас воле  и желе нам добро, су српску престоницу гађали чак 11 пута. Прво је било на Ускрс. Сви памте да је на једној неексплодираној бомби писало „Срећан Ускрс“.  Савезници су током рата бомбардовали територију тадашње Краљевине, али су им легитимне мете некако увек и искључиво биле у Србији. Кад се подвуче линија, готово да није било града у Србији који није осетио савезничке „топле поздраве“.

То су ти савезници који нас данас у Бриселу условљавају признањем малигне творевине, за почетак, а после ко зна. Зашто стати на Косову и Метохији кад су ту Војводина, Рашка и многи други делови Србије који нам сада и не падају на памет?

У скоријој прошлости су распад СФРЈ и милосрдни часови демократије. Питање које се намеће је зашто Руси нису реаговали током ’90-тих када је почео распад СФРЈ и посебно кад је НАТО уводио демократију у Србију. Питање је апсолутно на месту, али једна ствар се заборавља, а то никако не сме: тих ’90-тих су се и они борили са својим Борисом. Јељцин је био председник Русије од 1991. до 1999. Многи сматрају да је свесно и систематски радио на уништавању земље. Није му било на крај памети да помаже некоме кад је имао свој план који је требало да испуни.

Оно што морамо признати да, иако Русија није помагала, и тих година добровољци су стизали у помоћ Србима на свим територијама на којима су били угрожени, опет је нека, минимална, али помоћ долазила Србима из Русије. И то не треба заборавити.

Приче да су Руси наоружавали противнике Србије, а да нас нису наоружали, конкретно се најчешће спомиње S-300, и пију и не пију воду. Не може Рус да те наоружа ако онај који треба то да у твоје, име Србије, тражи вага да ли треба да узме или не, да ли ће неког увредити, наљутити или не.

Прича о S-300 је примењива и на тренутну политичку подршку Русије Србији. Вербално Руси дају подршку, шаљу хуманитарну помоћ, није баш да све гледају скрштених руку. И сам председник Путин је у више наврата опомињао Запад да не може да се према једној земљи понаша на један, а према другој на други начин. Да не могу увек за све да киње само један народ.

putin i srbijaПроблем је што држава Србија ниједном није отворено рекла да јој треба помоћ Русије у решавању проблема. Да, они флертују са Русима, одговара им Јужни ток, одговарају им улагања, али они би најбоље обожавали кад би Руси само давали паре, а да онда они са ЕУ одлучују где ће те новце трошити.

Руси бране српске националне интересе, чини се, много више него што би то требало да раде. Бар кад се погледа како се наши политичари понашају. Замерке да Руси нису довољно јасни, гласни, одлучни, отресити јер нису интервенисали при погромима на Косову и Метохији не стоје. Русија не може да интервенише на своју руку. Косово и Метохија су Србија и само наша држава може да их позовое у помоћ, све друго је мешање у унутрашње ствари једне државе. Њихов самоиницијативни долазак на Косово и Метохију би могао да се гледа као инвазија.

И оно што је суштина, а што многи и европејци и националисти и свио остали заборављају: не можемо очекивати да нас неко брани, да нас неко воли више од нас самих. Поруке које Београд шаље су јасне: желимо у ЕУ, волимо ЕУ! Толико су упорни у самоуништењу државе зарад имагинарног датума, да нас упорно гурају негде где нас не желе. С друге стране, јасно стављају до знања да неће тамо где негде по логици ствари припадамо, где смо добродошли. У таквој ситуацији и логично је да Русија не реагује.

Не могу Руси да буду већи Срби од нас.

Advertisements

Коментари на: "Удри по Русима" (12)

 1. Srbi i Rusi su narod iste vere, sto je i mnogo i malo. kako za koga.

  • Dala bih sto zapada za jednu Rusiju, časna reč, ali se ni malo ne zanosim time da su nam i da bi nam Rusi presudno pomogli u bilo kojoj situaciji. Pojave se, tu i tamo, kolko da pokažu tom zapadu svoje zube i upute poruku da ne mogu baš tako očigledno da zadiru u zonu i njihovog interesa, ali smo ipak na kraju ostavljeni sami sebi i , možda, Božjoj milosti.
   Slučajno ili ne, ovih dana se pojavljuje informacija da su braća Rusi isporučivali Slovencima naoružanje, prilikom cepanja bivše nam države, i to u toliki količinama, da su ga oni posle prodavali i Hrvatima?!?
   Svaka čast hrabrim i nesebičnim Rusima koji su se borili na našoj strani , svaka čast onom delu tog naroda koji gaji simpatije prema nama kakve većina našeg naroda gaji prema njima, ali se bojim da oni nisu tipična Rusija i da oni, u manjini, ne odražavaju stav većine ruskog naroda.
   Nažalost, imala sam i prilike da se u drugačije uverim i sama.
   To, naravno, ne menja moj odnos prema ovoj zemlji bogatoj duhom, kakav nikakav zapad nikada neće imati.

   • Него моја, слажем се и то написах, државни врх Русије је, баш као и државни врх сваке озбиљне земље, увек штитио своје интересе, а они су се некад поклапали са интересима Србије. Сада се поново поклапају у тој мери да Русима не одговара да на Балкану Запад има превласт. Не одговара им ни због Јужног тока, али и због других ствари. Балкан је стратешки битан. Сви знамо ону нашу: Кућа на сред пута!
    Продаја оружја Словенцима, потом њихова препродаја Хрватима… Свега је било. Трговина је увек у првом плану. Посебно оних година кад се и сама Русија суочавала са проблемима какве је имала.
    Мене много више од те продаје руског оружја боли чињеница да је тога било и на нашој страни. Сећам се да сам почетком рата чула да су у Босни поједини „Срби“ продавали оружје Муслиманима/Хрватима током њиховог сукоба, па су онда ти „купци“ то оружје користили над нашим народом. Увек имаш неке „трговце“ којима је лични интерес изнад општег, националног, људског.
    Русофил нисам, не желим ни да они преузму улогу коју је Запад сам себи доделио – моћног владара над Србијом и Србима, над нашим животима, али се никад нећу сложити са оним што се потенцира, а то је да нам Руси никад нису били пријатељи, а ови западњаци то јесу.

  • Тачно тако…

 2. „Не може Русија умом да се схвати
  општим се аршином измерити не да.
  Њен лик је чудад и чудно те гледа
  у Русију можеш само веровати“.

  Фјодор Тјутчев

 3. Branislav Bojčić рече:

  „Не могу Руси да буду већи Срби од нас.“ – a mi to očekujemo od svih, da nas vole više nego što mi volimo sebe ….

  • Негде је и очекивано кад смо овако неодољиви 🙂
   Шалу на страну јер није време за шале, али чињеница јесте да је то један од проблема. Врло често очекујемо да нас други воле и цене више него ли то сами радимо, да се други више залажу за нас него ли смо ми сами то спремни…

 4. Иво, царски си све ово објаснила !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: