Pogrom-17.-mart-2004Тог 17. марта 2004. била је среда. Прошло је готово пет година од “милосрдног” бомбардовања Србије. Међународне мировне снаге су се већ одомаћиле на подручју Косова и Метохије максимално подржавајући шиптарске сепаратисте.

Тог 17. марта Шиптари су на Косову и Метохији организовано почели нови терор над српским живљем. Тада су се на мети нашли Срби, њихова имовина, споменици културе и светиње Српске православне цркве. У албанској, мартовској „олуји“,страдало је све што је српско. Био је то наставак великог погрома, започетог у лето 1999. Овај мартовски одвијао се пред очима 20.000 НАТО војника и то на Космету који је под протекторатом Уједињених нација.

Епилог њихових акција је био страшан.

Убијено је 10 Срба.

Повређене су 954 особе.

Етнички је очишћено шест градова и девет села.

Протерано је 4.012 Срба

Уништено  је 935 кућа.

Попаљено 35 цркава и манастира – 18 споменика културе.

Срушено 10 школа, Домова здравља и Пошта.

Као и обично кад су Срби у питању посебна мета били су духовно наслеђе и градитељска баштина српског народа. До темеља су срушени и манастир Девич код Србице и конаци манастира Светих Архангела код Призрена. У Призрену су изгореле и цркве Богородице Љевишке из 14. и Светог Ђорђа из 16. века на чијем је своду исписана претећа порука:“Смрт Србима“.

Уништена је Призренска богословија, епископско седиште у Призрену, оскрнављена српска гробља, при чему нису поштеђене ни гробнице Светог Јоаникија Девичког у манастиру Девич код Србице и цара Душана у манастиру Светог Архангела у Призрену.

У црквама је нестало или оштећено више од 10.000 вредних фрески, икона, путира, одежди и других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих које сведоче о вековном постојању Срба на КиМ.

Saborna-crkva-svetog-velikomucenika-Georgija-Prizren-3

zapaljeni manastir Sv. Arhangela kod Prizrena

Hram-Bogorodice-Ljeviske-Prizren-1

Prizren, mart 2004. - Crkva Svetog Djordja

Повод за овај погром била је кампања албанских медија у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар шест албанских дечака из села Чабар код Зубин потока и тако тројицу отерали у смрт. Истрага УНМИК полиције утврдила је да су албанске оптужбе лажне, а портпарол међународне полиције Нериџ Синг изјавио је тада да су “преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села.“ То Шиптаре није спречило да крену са терором, као ни припаднике међународних снага да већином окрећу главу на другу страну.

Сукоб је почео тачно у подне тако што је више хиљада Албанаца прешло преко моста на Ибру, из јужног у северни део Косовске Митровице. Албанци су најпре започели протесте у јужном делу Митровице, а потом су кренули у оружани напад на Србе у северном делу града, где су интервенисали припадници Кфора. У мору сузавца и дима, са солитера је деловао албански снајпериста и пре него што су специјалци међународних снага успели да га ликвидирају, пале су прве жртве – Боривоје Спасојевић (53) и Јана Тучев (36), док је један припадник Кфора тешко рањен.

musutiste srpsko grobljeНасиље и напади Албанаца пренели су се убрзо јужније – у село Чаглавицу и друга насеља на подручју Приштине – да би се убрзо на мети разуларених екстремиста нашла српска села, као и градови широм покрајине – Липљан, Гњилане, Урошевац, Ђаковица, Призрен.

Терор Албанаца настављен је и 18. марта у коме су Косово поље, Обилић, Племетина код Вучитрна, Свињаре надомак Косовске Митровице остали без Срба, док је у селу Бијело поље код Пећи запаљено свих 28 повратничких кућа и парохијски дом. Убијени су многи Срби.

Представници међународне заједнице оценили су тада да је „етнички мотивисано насиље над Србима на КиМ планирано и добро оркестрирано“, али како се испоставило више од 20. 000 припадника међународних снага нису били спремни, или нису желели, да га осујете и спрече.

Према подацима српских обавештајних извора, конце мартовског погрома је вукао Рамуш Харадинај, онај кога је Хашки трибунал ослободио свих оптужби, док је кључну улогу у Призрену, Урошевцу и Ораховцу имао Самедин Џезаири, познат као „командант Хоџа“, исламски терориста који је на Косово стигао да изгради огранак „Алахове армије“ Хизболе.

После погрома над Србима, ухапшено је 270 Албанаца, а 143 особе су осуђене, већина на новчане, а 67 на затворске казне, али не и главни актери из политичких структура и редова терористичке организације која је доловала и још увек делује на Косову и Метохији.

Међународни тужиоци и судије процесуирали су седам случајева уништавања цркава у мартовском погрому и 17 особа осудили на казне од 21 месеца до 16 година, а једну ослободили оптужби.

Терор албанских екстремиста формално су осудили Савет безбедности УН и европски званичници, док је Парламентарна скупштина Савета Европе то учинила посебном Резолуцијом коју је усвојила 29. априла. И поред етничког чишћења,Косово је, уз подршку водећих западних земаља, фебруара 2008. једнострано прогласило независност.

Био је то други велики погром који су Албанци починили у миру откако је, после бомбардовања НАТО, над покрајином успостављен протекторат УН . Подсетимо, ако је подсећање уопште потребно, у јуну 1999. у присуству међународних снага, изгнано је више од четврт милиона Срба, Рома и других неалбанца

Од доласка „мировних“ снага Шиптари су на Косову и Метохији убили преко 1.000 Срба. За већину тих злочина кривци никад нису откривени, а такозване власти малигне творевине су се трудиле да неки од највећих  злочина сакрију. Уз велику подршку међународних „неутралних“ снага то су и успевали.

Advertisements

Коментари на: "17. март – девет година" (19)

 1. da se nikada ne zaboravi….

  • НИКАД!

  • Za svaki zločin postoji, ako ne zemaljska, ono božanska pravda. Nadam se da će ih stići.

   • Информације са Косова и Метохије кажу да је овај Шиптар са слике, који ломи крст, преминуо пре две године од рака, галопирајућа врста га стигла.
    Кажу да је последњи који је ломио крст пропао кроз кров Цркве…
    Божанска правда нас све чека, и њих и нас. И она је непогрешива и непоткупљива. Како смо радили тако ће нам бити…

 2. После свега, питам се: зашто наше власти мисле да ће бити лакше борити се са Богом?

  • Вероватно зато што знају само онај део: Сила Бога не моли.
   Нису чули за онај други: Бог силу не воли!
   У склопу и ове преписке, али и данашњег дана поставићу једну песму коју много волим. Аутор је Невен Милаковић Ликота.

  • U svojoj neveri računaju da je lakše boriti se sa nečim što ne postoji…

  • То је зато јер су већина учесника у данашњој власти наследници, даљи или ближи политике коју је зачео познати припадник Аустроугарских дивизија на Дрини, после заробљен од Руса и пуштен да шири коунистичку идеологију. Запала му је тадашња Југославија. Иначе се представљао као бравар. У оделу. Дошао је са парама које није могао да заради као бравар. Можда једино као власник браварске „радионе“.
   Е, докле год се ти, њима слични и њихови помагачи и наследници буду вртели на власти са једне на другу функцију нама „нема да буде боље“.

 3. Туга и незаборав..

 4. Wojciech рече:

  Iva, znao da ćeš napisati post na tu temu.
  I to radiš mnogo dobro.
  Pozdrav!

  • Wojciech,
   хвала, иако ни ја ни они који долазе не волимо баш много ове теме. Али морамо писати и о њима, да се никад не забораве…
   Поздрав.

 5. Nemam šta da kažem… 😦

 6. Reblogged this on ivinsvet and commented:

  Прође још једна година…
  Никад заборавити, никад опростити…

 7. Lajk je samo zato što o ovme treba pisati stalno, podsećati na svu nesreću o kojoj niko ne govori.
  možda jednog dana dođe vreme u kome će i svi ti „mirotvorci“ koji su ništa drugo nego gastarbajteri željni velikog novca, snositi odgovornost i za ono što su trebali a nisu radili, zajedno sa svim onima koji su nam direktno nanosili zlo.

  • Народ који заборавља своју историју осуђен је на то да му се она стално понавља. Добар део нас, на жалост, брзо заборавља. А, ја, ето, упорно подсећам…
   Знаш како кажу, све нас чека суд, овај или онај, али једном ћемо сви одговарати за грехе које смо починили. Верујем да ће и сви они који су се огрешили о нас морати да плате адекватну цену.
   Хвала на посети :-*

 8. Имала сам тек напуњене 3 године када је бомбардовање почело, моја сестра је имала само 6 месеци, тата је као под поручник био на положају на КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, вратио нам се жив, али све ужасе које је тамо видео, слушао није могао лако заборавити. Убрзо смо га сахранили. Увек сам мислила како ме он само мучи тиме што ме је стално терао да му чистим пиштољ, пеглам униформу, чак ме је са 7 година научио да пуцам из пиштоља, 7 година сам имала. Ипак данас кад се осврнем иза себе, тек данас са 18 година схватам његову поруку. Научио ме је најважнијој ствари, воли своју земљу, поштуј је, али поштуј и друге, брани своју земљу, али не освајај друге… Љубав према мојој земљи, СРБИЈИ и даље пламти у мом срцу, као и његове речи онда. Научио ме је да се не растављају три прста, него да се састављају. Тако и људи треба, у муци да се САСТАНЕМО јер онда, и само онда ми смо НАЈЈАЧИ!!!! То се може видети и у нашој бурној, али светој прошлости. Сви нас напуштају, али изнутар кад мука дође СРБИ се УЈЕДИНЕ!!!!!!!!!!!!!! „Јер Србија није шака пиринча па да је позбе свака врана коју ветар донесе„-Милош Обилић Кобилић.
  Уједнинимо се СРБИ и овом злу ће доћи крај!
  Бог вас благословио браћо и сестре.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: