keti-jahjaga-i-tomaДанас је 06. фебруар 2013. Добро упамтите овај дан. То је датум који ће ускоро сва деца учити у школама, предмет историја. У рубрикама „Догодило се на данашњи дан“ стајаће да је држава Србија признала малигну творевину и тиме ушла у историју као земља која се добровољно одрекла дела своје територије, колевке своје историје, традиције. Данас је у Бриселу одржан састанак Томислава Николића, председника Србије,  Атифете Јахјаге, која се представља као председник малигне творевине. Састанак је одржан под будним оком Кетрин Ештон, високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

Шта год да Николић каже после овога, колико год се буде помињала Платформа о којој се толико причало, оно што остаје је да се он, председник државе Србије сусрео са оном која представља пандам њему у очима оних који подржавају малигну творевину. Тиме је имплицитно признао малигну творевину.

Намерно сам употребила ту реч јер је последњих година често користе сви политичари, и власт и опозиција, и европејци и патриоте, и они који знају шта значи и они који не знају. Поред термина имплицитно стоји: који је обухваћен, садржан у нечему, који се подразумева (дефиниција преписана из Вујаклије).

– Србија никад неће признати независност Косова, ни експлицитно ни имплицитно – говорила је претходна власт, толико пљувана због своје политике према отетој територији Србије. Ови који су их заменили, испоставља се из дана у дан, да су само наставили добро утабаним стазама бивших кад су Косово и Метохија у питању.

Прошлог лета дрвље и камење је бачено на бившег председника Бориса Тадића због руковања са терористом Хашимом Тачијем у Дубровнику, а данас је Николић, актуелни председник Србије, отишао корак даље. Није се само руковао, он је са оном која себе зове председницом разговарао о државним питањима. Тиме јој је дао на значају, тиме јој је признао да је њему равноправна. Тиме је признао да терористи имају своју власт. Тиме је признао малигну творевину.

После сусрета са Јахјаге у Бриселу и фотографисања са све осмехом на лицу (мени изузетно упечатљив детаљ) Николић је изјавио да је „састанак протекао онако како се и очекивало, а да је он тражио сусрет како би објаснио Платформу“.

Он је тражио сусрет и добио га је.

Грађани Србије нису тражили, али су добили новог јужног комшију, да не кажем суседа.

Није проблем, ја сам у мањини, ја сам искључива. Уз то, због васпитања које носим од куће од оних сам који увек кажу истину. Ма колико она болна била. И увек желим да чујем истину. Ма колико ме она буде повредила.

Председник државе је особа која уз привилегије има и одговорност. Исто важи за све оне који врше неке јавне функције. Почев од „обичних посланика“ до чланова Владе. Привилегије прати и одговорност, а оно што је чинилац одговорности су и тешке одлуке. И ја то капирам.

Оно што не капирам је зашто нас упорно праве лудима и зашто нам машу Платформом и сличним стварима? Зашто јасно и гласно не кажу да сматрају да је најбоље за земљу да се призна малигна творевина? Да ли зато што су уцењени и морају да раде шта им се каже, да ли зато што је то њихова процена, да ли због сира и војне музике, сасвим је свеједно. Било који разлог да оправдају себе је разлог. Нека изађу пред народ и јасно и гласно кажу да су Косово и Метохија изгубљени за сва времена, да су проценили да је боље да признају малигну творевину него да због комада земље грца цела Србија. Нек пронађу милион и један нови разлог, само нека изађу и кажу шта су урадили. Јасно и гласно.

То је одговорност. Оно што је нераскидиво са свим привилегијама које имају.

А онда нек се припреме јер ни муслимани у Рашкој, ни Мађари, Хрвати у Војводини ни представници било ког другог народа у Србији неће дуго мировати пре него ли одвоје свој део. Прошло је са Косовом и Метохијом, проћи ће било где у Србији јер више неће бити основа по коме би се Србија бранила нових распарчавања.

Нешто контам, мој крај у Београду је део једне компактне општине. На мојој општини имамо много тога, скоро па и не морамо да идемо у центар града. Имамо море, имамо шуму, имамо доста зелених површина. Имамо биоскопе, имамо повремена гостовања разних позоришта. Имамо основне и средње школе, имамо факултете. Имамо фирме. О кафићима, местима за изласке нећу ни да трошим речи. Ипак је то Београд. У главној улици на тој општини имамо и експозитуре неких 15 банака. Мало ли је на ову скупоћу.

Зашто то све помињем? Разматрам могућности, опције. За коју годину, ко зна, можда и ми будем тражили своју независност…

Advertisements

Коментари на: "Дан кад је исписана историја" (58)

 1. Milutin Milošević рече:

  U potpunosti se slažem s tekstom ali bih promenio naslov u: PUT JEDNOG PETOKOLONAŠA OD IZDAJE KUMA DO IZDAJE DOMOVINE I NARODA

  • Да…
   Један другар је прочитавши текст дао предлог Дан кад је испишана историја.
   Како год…

 2. Seedim ispred tvog teksta, čim, si ga izbacila…sačekaj me!

 3. Moja država neće imati more ;(

  • Али држава твоје Сеје ће имати… Мисли о томе… 🙂

   • Da, deliće nas samo granični prelaz kod Kiflinja 🙂

    • Шта је још једна граница у земљи Србији… 🙂

    • Lepo sam ja tamo napisao da nam je omiljena pesma:’Ajde Jado kuću, ma dušu da prodamo samo da igramo’.

    • И ниси погрешио ИЧ што би рекли наши људи…
     То „коло“ је скупа за*ебанција…

    • Lično ne volim da pišem na ove teme jer se strašno iznerviram. Sad si me podsetila da imam jedan nedovršen tekst koji ću obrisati, samo ću poslednju rečenicu ovde da kopiram jer mislim da se nadovezuje na tvoj post:

     „Još se ne otreznih od amBrozije, a protrčah kroz još 3 domovine. Sad znam zašto smo voleli strane vođe – plašili smo se s pravom ovih naših koji će doći.

    • Изнервирам се и ја, али ми ово, веровао или не, дође као антистрес терапија. И не размишљам о томе да ли ће се неко сложити, пронаћи у ономе што пишем, само ми је битно да избацим из себе, олакшам себи. Можда је то погрешно, али је код мене то тако. И Ивин свет се родио из истог разлога…

     Ова реченица је оно што бих потписала. Одлично си то рекао.
     И, немој брисати текст. Објави или проследи да бар видим где смо то све слични…

    • Upravo jesam, ali tu smo… 🙂

    • Закаснила сам… 😦
     Оно што си ми прекопирао је одлично. Заиста!
     А, знам да смо ту… 🙂

 4. I šta da kažem, posle vas dvoje?

  • Мислим да се нема много шта рећи. Не зато што смо ми много паметни, него зато што је све више пута речено…

 5. Iva, okupaj me u tom moru da mi spadne temperatura. Volim vas. 🙂

  • Ти се још бориш са температуром?
   Мислим на тебе и малену, желим вам обема да што пре будете у топ форми :-*

 6. P.S.
  Vidi face, jbt. Izvinite. 🙂 Ili sam luda, ili mi sam blog proradio!

 7. …dobijam vas, ja sam srećna. Iva, to se znalo…i ovo drugo se zna. Osta, samo, more kod tebe. 😦
  P.S.
  Nema te kod mene?

 8. MISLIM DA JE PISAC NAPRED NAVEDENOG TEKSTA ZABORAVIO KAD SE I KO SRETAO SA PREDSTAVNICIMA POKRAINE KOSOVO IZ PRETHODNE VLASTI PA SAD SAV TERET SVEGA DOSAD UČINJENOG PREBACUJE NA LEĐA NOVE VLASTI U SRBIJI. NEZNAM GOSPODINE MOŽDA MISLITE DA SA OVE STRANE EKRANA SEDE POLUPISMENI I NEPISMENI SRBI KOJI NIŠTA NEVIDE I NERAZUMIJU PA NA OVAKAV NAČIN ŽELIŠ DA NAM OTVORIŠ OČI, SAMO DA NE ZABORAVIM NISAM PRISTALICA OVIH KOJI SU SADA NA VLASTI ALI MALO NAM REALNOSTI NEBI ŠKODILO A I VAMA MALO TOLERANTNIJEG STAVA, POZ.

  • Поздрав Бан-е
   За почетак, није господин аутор. Ива је женског пола.
   Друго, никога ја не сматрам ни полуписменим ни неписменим, а с обзиром да сам Српкиња која воли своје и поноси се пореклом, тешко да ћу имати лоше мишљење о свом народу, укључујући и оне који читају блог, а можда се не слажу са написаним.
   Ако имате времена и воље мало прошетајте кроз Ивин свет видећете да оне бивше тек нисам штедела. Ако сте схватили да помињањем у овом тексту руковање Тадића и терористе подржавам, прочитајте још једном.
   У неколико наврата у неким ранијим текстовима је поменуто да су садашњој власти вероватно везане руке, да су стављени пред свршен чин, захваљујући поступцима оних бивших, али сам и истицала да је морална дужност да онда то јасно и гласно кажу. Ако су уцењени, ако потписи раније власти и њих обавезују нека то кажу, да знамо. Овако, док ћуте и раде ствари које се чак и по нашем Уставу могу свести под издају, без икакве речи објашњења, они испадају веће зло него они пре њих. Што ми је прошле године у ово време било готово незамисливо.
   Поздрав и свако добро.

  • Драга моја и златна интернет-анонимност, скривена иза великих памфлетских слова!
   ЗАШТО СЕ СТИДИТЕ СВОГ „РОЂЕНОГ КОМЕНТАРА“? Шта у њему смрди и неваља, да му ускраћујете своје цијењено име?

 9. Može da se sretne ko sa kim hoće… Kosovo je deo Srbije. Toliko.

 10. Draga Ivo, inspirišeš me da počnem ponovo da pišem političke kolumne. Ne pišem ih iz istog razloga kao i Ironije. Ali, moraću, puno je gorčine u meni. Da, 6.02.2013.ulazi u istoriju, stavio je tačku ovim sastankom. Muka mi je, osećam se besno i nemoćno..a opet znam da ova naša grupica ovde misli slično, pa se ne osećam mnogo usamljeno. Puno pozdrava i nastavi sa ovakvim tekstovima!

  • Драга моја,
   они моји излети у емоције-кардио су ваша заслуга. Толико лепих прича, љубави, емоција сте изнели да сам чак и ја помислила да умем и то да пишем. Ви сте мени били инспирација па сам и ја била онако, веселија, пуна оптимизма.
   Али, данас ме је ово баш онако сасекло. Мислим, нисмо мали, знали смо да све иде ка томе, али те опет заболи, онако људски. И управо то што кажеш, осетиш бес и немоћ, а немоћ је најгора. Поменула сам, Ивин свет је заживео као мој вентил, место где пишем о овим дневно-политичким стварима без амбиција да намећем мишљење, али да самим чином „стављања на папир“ избацим негативност из себе. И мени је помогло. Ако је код тебе почело да се скупља, избацуј. Пиши и о овим стварима. Да себи олакшаш.
   А наша група је… Мала оаза, она увала у коју се склониш кад је бура. Стварно смо добро прошли са овим комшилуком.
   Хвала ти много на подршци 🙂

   • Imaš moju ogromnu podršku, a toliko dobro pišeš da bih te rado preporučila da pišeš za jedan sajt :)…Da, odličan smo komšiluk izabrali..i mislim da ću uskoro napisati jedan sličan tekst, moram da izbacim to iz sebe…sve najbolje, kuckamo se..laku noć!

    • Душа моја :-*
     Комшилук је супер. Како рече један Комшија, комшилук нам је добар баш зато што је виртуелан, сами смо га бирали за разлику од оног реалног… Ја ћу опет додати: Фамилију не можеш да бираш, али пријатеље можеш 🙂

     Куцкамо се, лепо спавај, дивни снови 🙂

 11. Uffff, neko „NEZNAM“ viče na ovom lepom blogu…to nije komentar, mi ne vičemo jedni na druge, mi lepo kažemo šta mislimo i volimo se…Kosovo je navek bilo Srbija i biće! Ljubim te. ♥ 🙂

 12. ehh ta politika, da ti se život smuči od nje 😦

  • Да… Али је некад неопходно и о томе дискутовати…
   Посебно док вукови мало одмарају 🙂

   • a dobro, odmarajte vi uz politiku, a vuk će će da se izvali malo na nekoj livadi da odmori dušu 🙂

    • Вукови могу још мало да одмарају док их поново не узмем под своје 🙂
     Ваљало би наставити серијал, распитују се посетиоци шта је са вуковима, кад ће бити нешто ново… Не смем да разочарам свет 🙂
     А, политика, је ту с времена на време… Већ како околности налажу…

 13. uaaa politika, dole politikaaa

  politiku ni političarima ne bi dao da se njom bave, a kamoliii… 😛

  živeli vukoviiii i sva divljina gde oni obitavaju…uraaaaaa 🙂

 14. znači, malo kooperacije između nas ne bi bilo na odmet 😉

  • 🙂
   Кад је тема која је и теби и мени блиска…
   Него, ето, док смо разменили ових пар порука сетила сам се једне старе приче о једном вуку, па чим будем имала времена прибележићу је 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: