vukovi2Пошто је серијал „Вучије приче“ изазвао позитивне коментаре, одлучила сам да га наставим. Бар привремено 🙂 Оно што следи није поучна прича, како је то био случај претходних дана. На сајту „голија“ сам пронашла неке занимљивости везано за вукове. Преносим текст у целини, можда сазнате нешто што нисте знали о њима.

Уживајте 🙂

Колико има врста вукова?

Постоје три врсте вукова. Сиви вук Canis lupus, Црвени вук Canis rufus  и Етиопијски вук Canis simensis. Уз три основне врсте вука постоје и бројне подврсте сивог вука.

Колико дуго вукови живе?

Вукови просечно живе 8-9 година (у дивљини). У заточеништву понекад доживе и до 18 година.

Колико се брзо вукови крећу?

Ако каскају крећу се од 8 до 16 км/сат. Ако трче могу превалити и до 45 км. Обично дневно превале око 35 км у потрази за храном.

Који су главни разлози смртности у вукова?

Већином угину због глади, али и у сукобима с вуковима из других чопора у борбама за територију. Уз та два главна разлога смртности мањи део спада и у морталитет узрокован разним болестима и другим чиниоцима. У подручјима где нема утицаја човека, или је он минималан, главни узрок смртности вукова су други вукови, чак до 70% од укупне смртности.

ПРОЦЕЊУЈЕ СЕ ДА ЈЕ У СРБИЈИ ГЛАВНИ УЗРОК СМРТНОСТИ  ВУКА ЧОВЕК (99.0%).

Колико зуба имају вукови?

Вукови имају 42 зуба.

Колико се често вукови паре?

Вукови се паре само једанпут годишње.Пси се, за разлику од њих, паре два пута годишње.

Када почиње сезона парења?

Сезона парења може започети већ у раном јануару па све до касног априла, зависно од климатских услова где вукови живе. Уколико живе у топлијим крајевима сезона парења започиње раније.

Колико младунчади имају вукови у једном леглу?

Обично 4 до 6 младунца.

Да ли се само мајка брине за младунчад?

Не. Сви чланови чопора се брину за младунчад, чувају их и хране.

Да ли вукови од рођења знају како да лове?

Вуковима је свакако усађен природни инстинкт за лов. Вукови који су расли у заробљеништву за пуштање у дивљину научени су вештинама лова, али им преживљавање у природи зависи од тога колико су се научили клонити човека. Али вукови који су рођени у дивљини свакако су научени од стране својих родитеља вештинама лова.

вуковиКолика је јака чељуст вука?

Притисак вучје чељусти износи 300 кг по цм2, што је два пута јаче од Немачког овчара. Вукови могу смрвити велике кости са пар угриза.

Који је главни вучји плен?

У Србији су главни плен вукова крупна дивљач: јелени, срне, дивље свиње, али и остали ситни глодари као нпр. зечеви. Иначе у САД-у вукови знају успешно ухватити и огромног бизона.

Зашто вукови живе у чопорима?

Вукови су друштвене животиње. Заједнички живот у чопору користи им ради лакшег преживљавања и проналажења хране. Да би ловили велики плен, предатори морају бити или велики скоро као и плен (пример су звери породице мачака), али могу бити и мањи, па ловити у чопору (вукови, афрички дивљи пси), што је и разлог њиховог еволуцијског успеха. Осим што могу ухватити већи плен, зато јер су у чопору, могу велики плен одмах и појести, односно потпуно га искористити. Хијерархија у чопору неутралише агресивност, смањује конфликте и доноси социјални ред.

Каква је социјална структура вучијег чопора?

Главни и на највишем положају су алфа пар: алфа мужјак и алфа женка. У чопору се размножава само алфа пар. Бета вукови су на нижем положају од алфа вукова, а на најнижем положају у чопору се налази омега. Језгро чопора чини један репродуктивни пар вукова, док су сви остали припадници чопора, штенад и њихова старија браћа, потомци тог пара родитеља. Вукови у чопору путују, лове, хране се и одмарају, то јест, заједно су током целе године. Да би све те активности чопор успешно спроводио, у чопору постоји релативно сложена друштвена структура. Вучји чопор је хијерархијски подељен, где родитељски пар вукова држи доминантан положај, док остали припадници чопора међусобно граде односе надређености и потињености, по мушкој и по женској линији. Доминантан вук или вучица одлучује када ће чопор ићи у лов, где ће бити брлог, а хијерархијска структура видљива је и код храњења на плену – потињени вукови једу након надређених. Осим тога јака доминација, нарочито по женској линији, онемогућава парење потињених чланова, било међусобно или са једним од доминантних вукова. Тако у правилу само једна вучица у чопору може имати младе, што је један од механизама саморегулације величине популације овог вршног предатора. У исти мах је и спречено парење у сродству.

Колико је велик вучији чопор?

Величина варира од величине територије коју покривају. Чопор може имати само два вука, а може укључивати и до 20 јединки. Највећи чопор икада забележен бројио је 37 јединки у НП Yеllowstone у пролеће 2002. Тај чопор се касније поделио на неколико мањих.

Да ли је истина да вукови имају једног партнера цели живот?

Да, Вукови често изаберу партнера за цели живот. Уколико један од партнера угине или страда на било који други начин понекад га вук који је изгубио партнера замени другим.

Зашто вукови завијају на месец?

Вукови не завијају на месец. Завијају као знак свог присуства, након што су уловили плен или како би се поново окупили. Понекад завијају и у знак жалости, као кад је група ловаца поубијала шест вукова. Те ноћи остатак чопора жалосно је завијао дубоко у ноћ…

Како вукови комуницирају?

Вукови комуницирају на различите начине:
– завијањем
– режањем
– цвиљењем
– лавежом
– говором очију
– остављањем трагова (измет, урин, гребање по тлу).
– говором тела

Да ли је истина да вукови нападају људе?

Никада није документован ни забележен напад здравог вука на човека. Вукови су по својој природи животиње које избегавају било какав контакт с људима. Заправо су поприлично стидљиви.

Да ли вукови у сродству са псима?

Може рећи да су данашњи пси и вукови у сродству. Све пасмине паса настале су удомаћивањем вука у процесу који је започео око пре 100.000 година, с тиме да је и касније долазило до повременог мешања са вуком (Vila i sur. 1997). Тако данас сматрамо да су пас (C. lupus familiaris) и вук иста врста. Род Canis још укључује којота (C. latrans) Неки се пси и данас мешају са вуковима па тако постоје и хибриди између вукова и пса. Мешањем понекад добијемо и нову пасмину – Чешкословачки вучји пас, који је настао мешањем Немачког овчара и вука. У данашње време најчешће се за мешање са вуковима користе Сибирски хаскији и Аљашки маламути.

Да ли Сибирски хаскији у ближем сродству са вуковима од осталих паса?

Нису, иако су сличнији вуковима од других паса, близина њихова сродства са вуковима је иста као и у других паса.

Да ли вукови успешни ловци?

Заправо нису. Вукови имају низак проценат успешности лова на свој природан плен. Да би улов био успешан вук мора тестирати више животиња пре него што пронађе погодну за улов, а само сваки десети покушај лова завршава и хватањем плена.

Колико дуго вук може преживети без хране?

Данима, чак и недељама.

Да ли вукови крволочни?

Не, то је једна од предрасуда која прати вука као природног предатора који се храни искључиво месом. Вук напада и убија свој природни плен не из забаве, већ због тога јер му је то природом предодређено за његов опстанак.

Зашто неки људи мрзе вукове?

Првенствено због страха. Али и супарништва на многим подручјима. На пример: уколико уклонимо и заменимо вучији природни плен (јелене, срне, дивље свиње), и на тим се подручјима људи почну бавити интензивним сточарством, вукови ће убијати овце и стоку како би преживели. А свакако је важно и супарништво вука као природног предатора и ловца који је преузео његову улогу и почео сматрати дивљач својим природним правом, иако то право припада првенствено вуковима и то још од давнина. Мржња према вуковима се свакако усађује већ у раном детињству у причама за дјецу и бајкама у којима је вук редовно описиван као крволочна и зла животиња.

Advertisements

Коментари на: "Занимљивости о вуковима" (14)

 1. Александар Јовановић рече:

  И вук може да опстане само у чопору.Једино тако уме да лови.
  Не постоји вук самотњак.

 2. I… Što mi je otac jednom rekao… “Proživeo sam život u šumi… Video razne životinje… Ali samo čovek ubija iz zadovoljstva i samo se njega valja plašiti…“

  • Тачно тако. Животиња напада из два разлога: кад је гладна и кад је угрожена. Беснило не рачунамо.
   Кад се тако погледа, изгледа да људи живе са беснилом кад раде оно што раде…

 3. Parenje od januara do aprila?

  svaka im čast, seksaju se po najvećoj zimi pa do proleća…kod njih nema zime 🙂

 4. Sjajno! Mnogo ti hvala za serijal o ovim divnim bićima 🙂

 5. Skoro da sam ih zavolela. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: