Ђорђе Петровић, од Турака прозван Карађорђе, вођа Првог српског устанка и родоначелник династије Карађорђевића један је од ретких знаменитијих Срба за кога се са сигурношћу не може тврдити кад је рођен. Најчешће се за датум рођења спомиње српска слава Ђурђиц, 14. новембар 1762., али је чињеница да се његово рођење протеже у пуних 18 година, од 1752. па све до 1770. Рођен је у селу Вишевцу од оца Петра и мајке Марице.

Година рођења се не зна, али се зато одлично зна година смрти и околности под којима је настрадао. Убијен је у ноћи између 24. и 25. јула 1817. у Радовањском лугу. Убио га је Вујица Огњеновић. По наредби кнеза Милоша Обреновића  Карађорђе је убијен, а његова одрана глава испуњена памуком послата је у Цариград и поднета султану да се лично увери да је Карађорђе мртав.

Повод за Први српски устанак био је крвави догађај познат као сеча кнезова (слепи народни гулар Филип Вишњић је овај догађај опевао у песми „Почетак буне на дахије„). Посецањем виђенијих српских глава, Турци су хтели да заплаше српски народ и онемогуће устанак за који су знали да се спрема. Ни тај крвав догађај, међутим, није поколебао Србе. На народном збору у Орашцу Карађорђе је изабран за вођу устанка и тако је стао на чело измученог српског народа у борби против Турака. Не може се тачно рећи када је одржан збор у Орашцу, али се узима најчешће помињани датум, а то је Сретење Господње, 15. фебруар 1804. Карађорђе је лично обилазио народ и договарао са осталим вођама ток борбе и припреме за устанак. Као строг и доследан, уживао је ауторитет у народу и међу другим вођама. Остало је записано да су га се плашили због преке нарави и због спремности да без компромиса дође до циља. Иза њега су остале многе победе често над бројнијом и опремљенијом турском војском.

Након мира у Букурешту  стара српска бољка је поново избила на видело – неслога међу људством што се одразило и на деловање и акције народа. Карађорђе увиђа да је даља борба узалудна и одлучује да 1813. побегне у Аустрију, али се 1810. придружио грчком покрету у жељи да настави борбу за протеривање Турака. Следеће године је дошао тајно у Србију како би се са кнезом Милошем Обреновићем договорио о заједничкој акцији против Турака. Договора није било, по Милошевој наредби, како се негде наводи из „државних разлога“, Карађорђе је убијен у ноћи између 24. и 25. јула 1817. у Радовањском лугу.

Многи сматрају да појава вожда Карађорђа означава узвишену епоху у историји српског народа када се део Срба пренуо из дубоког мртвила и ропства и одлучио да сопственим напорима избори слободу и створи државу. Срби су најчешће делили своју прошлост на период до Косова и после њега. Уз тај, дефинитивно најзначајнији догађај из српске историје, равноправно стоји и Први српски устанак 1804. У српском народу вожд Карађорђе се налази раме уз раме са Милошем Обилићем и сматра се једним од највећих српских јунака.

 Наполеон о Карађорђу

На питање ко је највећи војсковођа француски император Наполеон је одговорио:

– Лако је мени бити велики с нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је ЦРНИ ЂОРЂЕ и њему припада слава највећег војсковође!

(Књига „Вештина ратовања вожда Карађорђа“ аутор Новица Стевановић, издавач Војска)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: