Курве су постале старлете, криминалци контроверзни бизнисмени, певаљке су ушле у тест опште информисаности – или ја имам проблем или ово стварно није нормално. Треће нема!

Некад је српски језик био врло једноставан. Ствари смо звали правим именом, једноставно, препознатљиво. Тако да свако може да разуме. А онда је неко одлучио да нам је језик досадан, сиромашан и да неке ствари, ипак, не треба звати уобичајеним именима. Тако данас имамо ситуацију да без потребе гомиламо речи, измишљамо неке нове термине, а све у циљу тога да се некоме додворимо, некога оправдамо или просто да делујемо паметније него што заиста јесмо.

Курва – Спонзоруша – Старлета

Курва је народски назив за жену, мада неискључује мушкарце, која пружа сексуалне услуге за новчану надокнаду.  Варијација на тему је термин проститутка.

Током „веселих ’90-тих“ устоличио се нови назив – спонзоруша. Тај термин је подразумевао девојке које су зарад новца или неког вида компензације, пружале сексуалне и друге услуге.

Последњих година све чешће се чује термин старлета. Иако у оригиналном значењу поред термина старлета стоји да је то позоришна или филмска глумица за споредне улоге, по ономе што се може закључити из прича разноразних српских старлета, које су по неписаном правилу и покретне рекламе за пластичне хирурге, оне у многоме подсећају на некадашње спонзоруше. Мета су им богати и славни мушкарци, воле луксуз и не либе се да зарад лагодног живота пружају сексуалне услуге за новац или вредне поклоне. Често можете чути да су у шеми са овим или оним, да им је НН спортиста или бизнисмен нудио силне новце да буду са њим, да им је нови дечко, који је сасвим случајно спортиста или пословни човек, купио стан, кола, накит, одвео их на неко егзотично путовање. У својој биографији немају никакав значајнији податак везано за образовање, посао, али зато се свака дичи списком бивших младића, пријатеља, удварача. И сваки је финансијски тежи од претходног. Годиште, интелект, физички изглед, брачно стање удварача су ситнице о којима ниједна права старлета која држи до себе не води рачуна. Једини пажње вредни параметри су стање на банковном рачуну, некретнине и возни парк.

Суштински, старлете су познате само по шеми са познатим и богатим мушкарцима. То им је занимање. Зашто их онда не би звали како смо их звали и раније, како се и иначе зову жене које зарад новца и лагодног живота улазе у сексуалне размене са мушкарцима? Зато што то сада није политички коректно. Уз то, о чему би писале све оне „жуте новине“ ако би укинули појам старлета? Не можете писати о курвама, то је лош пример за данашњу децу. Кад их упакујете у шарени папир и дате им помало егзотични назив старлета, е то је онда друга прича. На тај начин девојчицама стварате нове идоле, узоре у које се оне угледају и желе да буду баш такве. И онда за нашу будућност не морамо бринути.

Криминалци – БизМисмени – Тајкуни – Контроверзни бизнисмени

Кад смо били мали учили су нас да бити лопов није добро. Да кад неко краде није добар човек. Да кад неко ради нешто што је против закона, краде, убија, силује, организује продају дроге, белог робља, ланац проституције,  то је криминалац. Некада су нас учили да криминалци требају да одговарају пред законом због онога што су радили.

Онда је одједном термин криминалац почео да се избегава. Криминалци су полако нестајали, појављивали су се бизнисмени. Само они са истанчаним слухом су примећивали да постоји одређене „мутација“ у изговору и да постоје бизНисмени и бизМисмени. У Србији је, како је време пролазило, број бизНисмена драстично опадао, а сразмерно се повећавао број бизМисмена. То су они који мисле да им се све може. Да нису дужни да поштују закон, да правила постоје да би се кршила. Навикли су да добијају све сад и одмах. Немају неке значајније домете ни у једној сфери живота, али су свуда познати. Једном речју бизМисмени.

Последњих година, опет због политички коректног говора, све чешће се спомиње два термина која суштински значе исто: тајкун и контроверзни бизнисмен. И једни и други су одједном преплавили српско тржиште. Срећете их на сваком кораку. Имају доста новца сумњивог или недовољно јасног порекла, сви су неким јако важним пословима и сви су на овај или онај начин повезани са неким из власти. Термин тајкун је прозападни утицај у српском модерном језику. То су они са много новца веома сумњивог порекла који многе из власти или опозиције на неки начин држе у шаци па им се многе ствари толеришу. Уху је прихватљивије да се сарађује са тајкуном него са криминалцем. Понекад се термином тајкун етикетира и политички противник или финансијер политичких ривала. Са друге стране, контроверзни бизнисмени су најчешће противници власти. Такође имају доста новца сумњивог порекла али нису ради да га тек тако деле са владајућим гарнитурама. Због себичлука се често налазе на мети полиције, судства, новинара, али неретко им се дешавају и „блиску сусрети“ са експлозивним направама, разноразним калибрима. Уколико промене мишљење и одлуче да заиграју по тактовима које свира власт уз адекватни „пи-ар тим“ успевају да се прекомандују у тајкуне.

Као што се из приложеног може закључити сва четири термина су само варијација на исту тему. Разлог зашто се ти људи не зову правим именом може се потражити у томе да су тајкун и контроверзни бизнисмен прихватљивији термини за некога ко би требало да буде узор младима.

Кад на све горе поменуто додамо још и то да певаљке, које не знају ни колико падежа има у српском језику, улазе у тест опште информисаности, да све оне које не знају шта ће са собом представљају као „модне дизајнерке“, да се од „личних исповести“ суштински небитних ликова не може живети, да се као модели понашања форсирају личности сумњивих моралних, интелектуалних и свих других квалитета, можемо закључити да смо ми у целини још увек поприлично нормални. Да нисмо тотално морално застранили. Питање је само докле ће то тако бити…

Коментари на: "Кад ја тамо, а оно међутим…" (10)

 1. Svaka čast… Duhovito sročeno, prosto mi igra osmeh u uglu usana, ali kada znaš da je to zapravo teška i tužna istina, onda se ne mož’ smejati… Ako smem da dodam još nešto, mnogo pre termina kriminalac, naš narod je koristio i one arhaične reči koje se danas mogu naći u predanjima, legendama i starim knjigama – lopov i (eventualno) ‘ajduk… (bez h, onaj sa h, ima i elemente heroja) 🙂

  • Хвала на лепим речима.
   Да, сад са неком сетом гледамо на те „архаичне“ изразе… ‘Ајдук… То сам скоро заборавила 🙂

 2. A isto tako se jednostavno govorilo i – „Ma on je jedno đubre od čoveka!“

  Sve mi se čini da smo zato u ovolikom i ovakvom đubretu, kao očiglednoj metafori stanja u zemlji.

  Makar bilo politički nekorektno 🙂 – treba sve njih usranom motkom – i tajkune i starlete…

  • Батина је из раја изашла – стара пословица.
   Ако крене то са усраном мотком, биће велика потражња за тим реквизитом. Превише их је на списку који заслужују такав „третман“ 🙂

   • Znaš šta, mogao bi to da bude odličan srpski brend 🙂 – da se obogatimo od izvoza 🙂

    • Свиђа ми се то што имаш смисла за бизнис 😉

    • Ma ne smem sve ni da kažem, dok ne patentiram 😉

    • Боље да ћутиш, свуда има Чпијуна 😉

    • Hvala na upozorenju 🙂 evo i sad gledam preko ramena da neko ne viri šta pišem 🙂 jer „Čovek nikad nije siguran!“ i „Treba uvek biti na oprezu!“ inače si „Obr’o bostan!“

     Btw, ova lubenica malopre me baš osvežila 🙂 Taj što je obr’o bostan je dobro birao – zrela je i slatka 🙂 Šteta što još nije izmišljeno kako da se nekom u komšiluku na Internetu doda parče lubenice 🙂

    • Комшилук, ту смо да се испомажемо, саветујемо једни друге и тако редом 🙂
     Мени је много жао што моје омиљено поврће – лубеница – не може да се остави као сва остала зимница. А ја бих на лубеници могла да живим… Иначе, сад ћу и ја кући и чека ме ладни бостан 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: