Драган Логвинов, Томислав Николић и Александар Конузин

(ФОТО З. Глишић)

Свечаност у амбасади Русије у Београду поводом Дана државности Руске Федерације, била је прилика да се сретну стари пријатељи, али и да се успоставе још ближи контакти са братском Русијом. Круна рада на повезивању Србије и Русије је и писмо из Министарства за спољну економску сарадњу Московске области које је Владимиру Петровичу Уласевичу, саветнику-изасланику амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, упутио В.Н. Крупијанов, помоћник министра.

 „Поштовани господине Владимире  Петровичу!

Захваљујем  Вам се на свесрдној помоћи у развоју свеобухватне сарадње Московске области и Србије.

Обавештавам Вас да је руководство Рузског округа Подмосковске области изразило спремност за успостављање братских веза са управом  Града Чачка. (…)

С поштовањем, Помоћник министра В.Н.Купријанов

 Те блиске и просто природне везе између Србије и Русије кроз позов за братимљење Града Чачак и Рузског округа у Подмосковљу су добиле још једну потврду.  Кад се зна да је иницијатива о братимљењу Чачка и руског града Сочи у завршној фази, добила је подршку власти оба града и тренутно се документ налази код министра Лаврова, јасно је да до повезивања Чачка и Рузе није дошло случајно.

Драган Логвинов, председник Српско-Руског друштва, регионални центар Чачак, није крио задовољство позивом за братимљење. Свестан је да велике заслуге припадају управо Друштву које је једно од најактивнијих регионалних центара у Србији:

– Само у последњих неколико месеци имали смо пар значајних активности. У Чачку је отворена улица Црвене армије, амбасадору Конузину је уручена Децембарска награда – највеће признање које додељује Град Чачак. Код нас поред Друштва Руско-Српског пријатељства постоји и Руско-Српска задруга, у Чачак се досељавају комплетне руске породице чиме се на још чвршћи начин повезују и два народа и две земље. Ми не причамо много, али заиста радимо конкретно и квалитетно. На позиву за братимљење, који нам је уручен на свечаности у амбасади Русије, честитали су нам сви. Почев од амбасадора Конузина, преко Томислава Николића, председника Србије, Војислава Коштунице, лидера ДСС-а, Велимира Илића, лидера НС, Бошка Обрадовића, једног од лидера Двери које су најбољи резултат имале управо у Чачку… Сви разумеју да је то успех како нашег Друштва и Града Чачка, тако и целокупне Србије јер на тај начин су две земље све ближе.

Како локална власт у Чачку још увек није формирана званично братимљење ће морати мало да сачека. Логвинов истиче да не сумња да ће се и то у најкраћем року озваничити јер је Чачак већ одавно у више наврата потврдио своју опредељеност ка сарадњи са Русијом.

Велимир Илић, некадашњи градоначелник Чачка и министар за капиталне инвестиције и инфраструктуру, лидер Нове Србије, који је носилац највишег одликовања Руске првославне цркве, је истакао велики значај сарадње између Чачка и Рузског округ:

– Ово је сјајна вест, не само за Чачак већ и за компетну Србију. Блиске везе које одувек имамо се изнова потврђују. Позив на братимљење Чачка и Рузског округа у Подмосковљу није нета ново, то је резултат дугогодишњих блиских контаката који су успостављени и у време док сам био министар, али и касније. Русија и Чачак су често сарађивали. Подсетићу да је чачанска фирма „Домис“ била једна од компанија задужених за сређивање дирекције „Гаспром Њета“, а да сам и ја имао прилике да се два пута сусретнем са председником Путином. Током сваког сусрета са представницима Русије разговарало се и о могућностима још блискије сарадње и ово братимљење је стигло као круна нашег заједничког рада. Ово је велика привредна шанса за Чачак и уверен сам да ће бити реализована на обострано задовољство и корист.

Иако рад некадашњих челника Града Чачка на учвршћивању веза са Русијом не треба умањивати, верујем да нико неће замерити ако кажемо да је позив за братимљење Чачка и Рузског округа директни резултат рада Српско-Руског друштва, регионалног центра Чачак.

Патриотски покрет „Двери“ су најбољи изборни резултат остварили управо у региону Западне Србије. Моравички регион, укључујући и Град Чачак, постали су тако главно упориште Дверјана. Бошко Обрадовић, један од лидера покрета иначе родом из околине Чачка, на братимљење и сарадњу овог града и Подмосковља гледа са искреним симпатијама.

– Сваки облик унапређивања српско-руских односа је нешто што Двери сматрају потребним и нешто на чему инсистирају и у свом програму, али и у политичком раду. Таква сарадња је неопходна, посебно у области економско-привредних односа. Зна се да економски препород у овом тренутку може да се очекује само од старне Русије јер западне привреде потреса озбиљна економска криза. Што се конкретно Чачка тиче, овај град, као уосталом и целу земљу, муче привредни, економски проблеми. Овакво партнерство има значајн потенцијал, могућност да помогне у стабилизацији и даљем развоју. Двери у Чачку претендују и на локалну власт и могу рећи да и уз згла позиције власти реализација овог бартимљења, али и сваке сарадње Чачка и Подмосковља, код нас ће наићи на пуну подршку.

Са ким се то Чачак братимио?

Да би мало боље представили Рузски округ рећићемо да се он налази на западу Московске области и представља један од најживописнијих и најочуванијих предела Подмосковља. Територија области се простире на 1.559 км² . Центар округа је град Руза који се налази на истоименој реци, једној од највећих притока реке Москве. Просечан  број стално насељених становника према званичним подацима пописа становништва за 2011. износи 62.300. На територији ове области  налази се 229 насеља.

Рузска област заузима повољан географски положај  и простире се између Новорижког и Минског пута, удаљена од 70-120 км од центра престонице. Од севера према југу пресеца је други бетонски прстен. Веза са другим регионима остварује се железничким и ауто транспортом. На територији области се налази аеродром „Ватулино“ са падобранским и ваздухопловним спортом, који су у фази активног развоја.

Историјски  Рузска област се, у социјално-економском смислу, развијала као територија у којој доминира пољопривредна производња у еколошки здравој природној средини и развија се систем бањских лечилишта.

Основу развоја  региона представља индустијска  производња, пре свега прерађивачка, која остварује 86% укупног обима великих и средњих предузећа. Ту спадају грађевинска и прехрамбена индустрија, прозводња апарата за домаћинство, прерада дрвета, као и екстрактивна индустрија, и агроиндустријски комплекс.

Један од најважнијих праваца економског развоја региона представља инвестициона политика. Према подацима за 2011. раст инвестиција износи 218,4%.

Током читаве историје постојања Рузски регион представља центар бањске и зоне за лечење и опоравак Подмосковља. Живописна места су омогућила да се овде саграде многобројни санаторијуми, центри за одмор и опоравак, туризам и рекреацију. Велико богатство ове територије је управо еколошки чиста природна средина.

Из приложеног се види да сарадња Чачка у Рузске области у Подмосковљу може ићи у неколико смерова. Оно што је најважније је да се шанса коју Чачак има овим бартимљењем максимално искористи и да град можда и преузме улогу својеврсног лидера или можда чак и локомотиве у успостављању још бољих и чвршћих веза две земље и два народа.

Advertisements

Коментари на: "Чачак све ближи Русији" (1)

  1. Aleksandar Jovanović рече:

    Konuzin je počasni građanin Čačka.
    Pitam se,kome će se grad sledećem zahvaliti.
    Ozbiljno,Ivo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: