Србин по ЈУС-у


Југословенски стандард – ЈУС. Скраћеница коју они рођени у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији одлично знају. За њу су чули и неки рођени у потоњим државама јер се често користи у коментарима типа:

– Ниси по ЈУС-у!

Бити по ЈУС-у значи бити квалитетан, примерен и испунити одређене критеријуме који су били прописани у бившој нам држави. У најкраћем речено. Иако СФРЈ не постоји већ деценијама, а земаља Србија има своју скраћеницу за стандард која гласи СРПС – Српски стандарди и сродни документи, ово ЈУС и даље преживљава у свакодневној конверзацији међу људима. Зато ћу ја и у наредним редовима користити ту, свима нама, добро познату ознаку.

По ЈУС-у не морају бити само производи и услуге, по ЈУС-у могу бити и људи. Да ли се уклапају у наметнуте стандарде, правила понашања, жељене ставове и мишљења. Ако је одговор позитиван онда су по ЈУС-у. Ако је негативан онда штрче, онда су ван стандарда и могу се сматрати фактором нестабилности.

Читава прича са матурантима Ваздухопловне школе који су на свој начин прославили завршетак школовања и од стране медија (Б-92, Блиц, Новости, Курур…) наишли на осуду, нагнала ме је да мало размислим у том правцу. Какав је Србин по ЈУС-у? Дошла сам до неких закључака. Један од тих је и да се ја и не уклапам баш много у те нове стандарде.

Не мора да значи да сам у праву, али мени то тако делује. Свако од посетилаца блога има слободу да ме допуни, исправи.

Србин по ЈУСу је мирна и сталожена особа. Неко ко, ма шта да му радите, неће реаговати бурно и непримерено. По систему упаднете му у кућу, отмете оно што вам се свиђа, он ће ћутке прихватити отимачину, послужити вас слатком и водом и на крају се захвалити на посети.

Србин по ЈУС-у има мозак, али је он у глави само  да попуни празнину. Користи се само у екстремним ситуацијама, али је иначе потпуно ван функције. Процес размишљања је маргинализован. Мишљење, став се добијају од званичних медија који преносе ставове Владе по одређеним питањима. Свако одступање од званичног става сматра се испадањем из стандарда.

Србин по ЈУС-у се давно одрекао оне старе „Да комшији цркне крава“, њему је сада најважније да све комшијске краве буду на броју. Таман да му он лично надокнади сваки евентуални губитак, што у грлима што у пашњацима. Најважније је да комшилук буде подмирен, а то што он пропада то није битно.

Србин по ЈУС-у је схватио да су поштовање родитеља, предака, историје и традиције превазиђени. Поштовање родитеља у стара време је значило и поштовање према прецима који су заслужни што смо сада ту. Поштовање према историји и традицији једног народа. У новије време интензивно се радило на уништавању породице као основне ћелије друштва. Промовисале су се различите слободе које су директно угрожавале опстанак породице каква јесте. Самим тим нови нараштаји Срба су „програмирани“ да не поштују ни своје родитеље, а ни своје претке. То доводи до тога да се не поштују ни историја ни традиција народа коме припадају. Непоштовање доводи до заборава, а кад се једном заборави ко си и одакле си онда ти је свеједно и где си и шта ти се дешава.

Србин по ЈУС-у зарад ситних задовољстава, зарад личних интереса, ће врло радо сведочити лажно. Пре свега против својих најближих, а потом и против свих осталих припадника српског народа. Она стара „Ако је Турчин крвав до лаката, Потурица мора бити крвав до рамена“ добила је нови облик „Ако су осталима који раде против Србије крваве шаке, Србин по ЈУС-у ће бити крвав до рамена“. Што се више додвори спољним саветницима  сматраће да је био успешнији.

Србин по ЈУС-у ће се одрећи свих људи који су свако на свој начин помогли да Србија стекне или сачува државност. Хероји из даље и ближе прошлости постају „легитимне мете“ на које се може сасути „дрвље и камење“. Онима који су бранили српски народ и интересе у последњих пар деценија добровољно ће залепити етикете разне и показати да се гнуша сваког коме су Србија и Срби на првом месту. Он ће са великим задовољством мењати историју и представљати себе и своје претке као негативце.

Србин по ЈУС-у треба да се јежи промовисању патриотског духа, певању песама родољубивог садржаја, треба да се стиди хероја из даље и ближе историје. У циљу тога у школама се иде на укидање књижевних и лирских дела која помажу одржавање националног идентитета, а форсирају се дела која ни на који начин не могу допринети правилном и квалитетном развоју омладине.

Србин по ЈУС-у је пацифиста, али само кад је његова земља у питању. Он никад неће ратовати за Србију, али ће радо ићи да брани интересе светских компанија било где у свету. Јер сопствена територија, народ на њему, културно-историјска баштина нису битни. Најважније је да мултикомпаније заштите своје интересе.

Србин по ЈУС-у чврсто верује да су „милосрдни часови демократије“ које нам је пролећа 1999. без наше жеље одржао НАТО били обавезни степен школовања за нову верзију Србина.. Касетне бомбе, колатералне штете, осиромашени уранијум су само предмети које је требало добро савладати како би се постао европејац. Са поносом истичу да су били више него добри ђаци и да су спремни да такву демократију шире у име НАТО било где у свету.

Србин по ЈУС-у ће се свом снагом залагати за право хомосексуалаца и лезбејки да шетају по градовима и шире љубав и толеранцију путем разних парада. Истим жаром ће се противити свим догађајима који у себи носе предзнак национално и патриотско јер је то политички некоректно понашање. Он ће се залагати за престанак дискриминације огледане кроз термине мама и тата, као и за легализацију истополних бракова и могућности да такви парови усвајају децу. Јер то је сада апсолутни хит у свету, а треба пратити трендове.

Србин по ЈУС-у ће своју слободу, ма колико она била мала с обзиром да је све што је постојало продато и земља је убачена у дужничко ропство, добровољно мењати за улазак у робовласнички систем. Иако га у том систему реално нико не жели Србин по ЈУС-у ће врло радо испунити све захтеве који им падну на памет и као кученце чекати бар једну коску или „колачић“ који ће газде да им баце.

Србин по ЈУС-у

Advertisements

Коментари на: "Србин по ЈУС-у" (10)

 1. vuki рече:

  hiihih dok ne dobijemo oznaku : Henkel kvalitet , džaba nam sve 🙂

 2. Ако дозволиш, ово не би био Србин по ЈУС-у, ово је ЕН Србин, ЕН је скраћеница од европских стандарда Euronorme :). У ствари то би најтачније био СРПС ЕН (а такве скраћенице и носе „наши“ стандарди које преписујемо из Европе, без размишљања, као да су од Бога дани…неке преводимо катастрофално лоше, а неки се чак примењују на енглеском, потпуно непреведени).

  • Слажем се. Само, ЈУС је узет као скраженица која је већини позната. Да сам ставила СРПС вероватно би добар део људи био у недоумици о чему ја то причам 🙂
   Али СРПС ЕН је вероватно идеални стандард за ове нове Србе…

 3. Opasan ti je članak – mogao bi se vlastima dopasti (super-spin, što bi se reklo), pa će sve morati da bude „po JUS-u“ (ovom tvom, najnovijem :)) a onda smo obrali bostan (koji će isto biti po Jus-u – verovatno četvrtast, da se lakše pakuje 🙂

 4. Aleksandar рече:

  Da nije smesno, bilo bi zalosno. Ivo, novi vidici u tvom pisanju na vidiku. Osim kritike, poceli ste i sa satiricnim ophodjenjem prema nama. Zato jer mi to zasluzujemo!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: