„Честитамо господину Николићу на избору за председника Србије. Такође бисмо желели честитати српском народу на изборима 6. и 20. маја који су били такмичарски и и мирни. Председнику Николићу желимо успех у суочавању с изазовима и испуњавању огромних очекивања српског народа о господарском расту и благостању. Европска перспектива Србије врло је конкретна те се стога надамо да се можемо ослонити на личну посвећеност председника Николића у постизању тог циља.“

Управо ову честитку су путем званичне интернет презентације Европске уније Томиславу Николићу упутили Херман Ван Ромпеј, председник Европског савета и Жозе Мануел Барозо, председник Европске комисије. Није ништа необично да ЕУ упути честитку новоизабраном председнику земље која је недавно добила статус кандидата, али је поприлично, хајде да кажемо, НЕОБИЧНО да се та честитка на званичном сајту Европске уније појави ТРИ сата пре него су биралишта затворена.

Мени то „личи“ само на једну од две ствари:

1. Они су видовити, победа Николића им се „јавила“.

2. Они су одлучили.

Нисам од оних који негирају све што је немогуће објаснити тек тако, али сам заиста нешто сумњичава да у ЕУ у сталном или хонорарном радном односу имају неког видовњака који им унапред јавља исходе избора у тамо неким кандидат-земаљама. То закључујем по томе што исти тај или ти водовњаци би им онда на време указали на промену на челу Француске, на продубљивање кризе у Грчкој и на још неке, за опсатанак и функционисање ове организације далеко важније и значајније ствари. Срби и Србија су увек били ту за „поткусуривање“ тешко да се видовњак ангажује због нас.

Онда долазимо до онога да су избори у Србији, од револуције на овамо, увек били само шарена лажа. Ми смо имали илузију да бирамо, одлучујемо, а у ствари су све време уместо нас бирали „паметнији, способнији, они који знају боље од нас и који нам желе добро“.  У прилог томе и изјава коју је почетком априла дао Данијел Сервер, угледни амерички експерт за Балкан и професор са вашингтонског Џонс Хопкингс универзитета. У интервјуу за Радио Слободна Европа, поред осталог изјавио је и „да се сада, први пут после пада Милошевића, странци неће мешати у састављање владе у Србији“. 

У Србији има стара пословица: Паметном је и једна довољна. Некима је ова изјава била довољан доказ, некима је била кап која је прелила чашу, а некима ни 100 Сервера не би могло да промени мишљење о независним и демократским изборима у Србији.

Некако на пола пута до другог круга председничких избора чула сам једну занимљиву причу. Одређене фракције желе промену на челу ДС и губитак председничких избора је леп начин за безболну и логичну промену лидер. А како ће се председничка функција вратити у своје нормалне оквире, постоје индиције да више неће бити узурпирана на начин на који је то у претходна два мандата радио Борис Тадић, да ће председнику бити донекле смањене надлежности, уз чињеницу да коалиционо ДС има превласт у парламенту, по тој причи је све било могуће. Па чак и „опструкције“ од једног дела ДС како би противкандидат забележио победу.

Иако ниједно истраживање није давало шансе Николићу, он је ипак успео да направи „изненађење“ и оствари победу против фаворизованог ривала. Истина, она није била ефектним нокаутом, али и и победа на поене је победа.

У финишу предизборне кампање за други круг чуло се неколико принципа по којима се треба гласати, а сваки је био занимљивији од претходног. Ја ћу издвојити три:

1. Принцип „мање зло“

2. Принцип „гласајте за оног кога је лакше сменити“

3. Принцип „гласајте против Тадића и Чеде“.

Кад се погледа „семафор“ могло би се рећи да је акција „Принцип“ дала резултате. Борис је поражени, Николић је победник.

Борис се обратио јавности и, између осталог, рекао да „ДС остаје најпроевропскија странка у Србији већ 20 година и да ће тим путем наставити да води Србију“. Питам се да ли се, видевши резултате избора, Тадић сетио стрипа Марка Сомборца и поређења са Слобом и превременим изборима 2000?

Са друге сране, у првом обраћању јавности по затварњу биралишта Николић је испунио предизборно обећање и поднео оставку на место председника „напредњака“.

У наредном периоду сазнаћемо много тога. Колико смо доследни, колико смо наивни, колико смо добро проценили. У овом тренутку имамо председника кога је кандидовала СНС, и прелиминарни договор око формирања Владе* постигнут између ДС и СПС. Наредни дани ће показати да ли ће се тај договор одржати или ће одређени фактори да „промене плочу“ и приволе се неком другом царству. Ипак је ово Мајка Србија у којој је и немогуће могуће. Посебно после коалиције ДС-СПС. Видећемо и колико су нетачне оне приче да је Николић само другачије паковање европског Тадића тј да ће и њему ЕУ и Брисел бити ближи од Косова и Метохије и Пећке патријаршије.

У наредним данима ћемо сазнати много тога. Или, можда већ знамо, с обзиром на почетак овог текста и три сата преурањену честитку, али нећемо да кажемо наглас и покваримо „изненађење“.

Како год.

Србијо, хтела или не, добила си новог председника. Зове се Томислав Николић. И, веровали или не, овај је РОЂЕН У СРБИЈИ! Надајмо се да ћемо њега лакше сменити ако нам се не буде свидео. Или, што је далеко важније, да ћемо га СВОЈОМ ВОЉОМ сменити ако не буде радио посао како треба. Не вољом оних који нам „желе добро“.

Прочитала сам негде и учинило ми се прикладним:

„Да је Данте Алигијери којим случајем жив, његов „Пакао“ би био „реновиран“и као 15 круг би убаци СРБИЈУ. Ових девет који већ постоје, неколико празних места и онда МИ. Ето слике како нам је у Мајци Србији. А тешко да ће нам у скорије време бити боље…“

Да ли ћемо после ове шараде од избора „реновирати Пакао“ или ћемо се извући из њега, постаће једно од главних питања…

__________________________________________________________________________________________

* Влада је састављена на основу једностраног самопроглашавања победе на изборима (аутор фусноте комшија преко плота http://noviinternet1987.wordpress.com/)

Advertisements

Коментари на: "ЕУ се „јавио“ Николић!" (20)

 1. У Србији ни један ни други нису заслужили да буду председници…. тако сам гласао за Darth Vader-a……
  Питање je….. да ли би председник Србије да није у странци и да је непознат могао да нађе посао? Да изађе на тржиште рада и каже ја имам мастер диплому менаџмента…… знам да радим то и то…. и ко би запослио таквог човека?!

  • Од ове двојице кандидата? Сумњам да би и један могао да ради као обичан смртник у оваквој Србији. А ни у некој бољој.

   • Гледам по себи, тражим посао са правом дипломом факултета, не ово ултра гига мега кеш енд кери факултета, па не могу да га нађем, траже да си Тесла за 200 евра, овај преЦедник не зна да састави просту реченицу, онај пре њега је знао, али боље да је ћутао…… Ништа мени није јасно, овај ми народ није јасан!

    • Мајка Србија – једна у свет!
     Много смо се уназадили, постали смо лоши, зли… Све су то последице тога како смо живели, чиме су нам „кљукали“ мозгове, каквим инормацијама, причама. Доведени до оне тачке кад се изгубио појам достојанства. Само да се преживи, није битно како.
     Много „прања“ нам је потребно да поново будемо чисти, онакви какви смо некад били…

 2. Sad sledi podela plena.
  A kradja u prvom krugu ?
  Pa,po običaju,formiraće komisiju.
  Inače , ona dvojica EU birokrata lepo staviše do znanja ko je gazda.

  • Негде сам начула да су поменули да ће се формирати комисија и све истражити, вероватно ће се материјал „загубити“ у „селидби“ из једне канцеларије у другу. Како то код нас обично и буде.
   Разумем ја да смо ми чланови ЕУ и да су они газде, онда и има логике. Али ми овако баш пара уши…

 3. Dobar tekst, dobra i fusnota 🙂

 4. ЕУ јесте газда, и не само ЕУ. На нама је да се у складу са тим понашамо. Лично, сматрам да свако треба да буде газда на „свом“ имању, али много прилика је пропуштено да то неко каже, покаже и докаже. У суштини, све је пропало оног тренутка кад је почело са њима да се тргује, а то суштински нема везе ни са једним од председничких кандидата.
  Од свега је најважније да је у Србији промена могућа, до скоро је то било у домену научне фантастике. Промена, мирним путем. Боље и таква промена, па макар диктирана од некуд (ЕУ, УСА, домаћа мафија) него никаква, него устајала вода, мртваја и жабокречина.
  поз

  • Ништалично, поздрав.
   Од оних сам који просто желе да верују да ће и код нас једном моћи да се мења власт изборном вољом грађана. Знам, то је утопија, али желим да мислим да ако неког „изгласаш“ и после једног или два мандата видиш да није испунио очекивања, имаш могућност да га гласањм и смениш. Да не умисли да је Богом дан за ову земљу и народ и да једино силом може да се склони.
   Немам илузија кад су ови избори и овај председник у питању. Знам да нити је Србија сама бирала нити је Србија изабрала оног кога више воли, већи број људи је бирао против Бориса. Али ми је, најискреније, лакше кад не гледам више господина „Извини“. И желим да верујем да ћемо овог, ако се покаже као „друго паковање“, лакше сменити.
   Поздрав и добро дошао у Ивин свет.

  • Nije na nama da sagnemo glavu i da se ponašamo kako samozvani gazda kaže.
   Ako je uklanjanje zla nemoguće mirnim putem primena sile ne samo da je legitimno sredstvo, već je i uslov opstanka.
   Pristajanje je žabokrečina,pitka voda je na izvoru divlje reke.

   • самозвани-па у неку руку то и јесте добар израз. Сами смо их звали, не Ви, свакако не ја, али неки од нас, који су били у прилици (и ту прилику искористили).
    Примена силе 🙂 до сада је наше „бројно стање“ (па самим тим и бирачко тело) углавном смањивала, та функција је опадајућа. Мудрије је да се „приклањамо“ онолико и онако колико то нама одговара. То у својој суштини јесте пристајање, али на лични интерес. Ми смо, као друштво (или нација) пристали да одустанемо од онога што је за нас добро (на дужи рок, па и генерално). Лош нам је „избор“ приоритета.

 5. Major Gavrilović je iz Čačka,ostavio traga u mom gradu.
  Rajko Petrov Nogo ,kao da je naš,napisa da ima i svetijih stvari od života.
  Toliko o brojnom stanju.
  Nije život što i poljem proći…neko reče,čega se ,s godinama,sve češće sećam.

  • Свака част мајору Гавриловићу. Прави човек, на правом месту, у право време. Најбољи пример како се воли своја земља, али истовремено и ради свој посао. То једно без другог не иде, а нарочито да се само „воли земља“ и ништа не ради.
   Има светијих ствари од живота, добро је што то рече Рајко, рођен на крају 2.светског рата (1945) из личног искуства, у тренутку кад се двоумио да ли да оде на кафу у Академију наука и умјетности Републике Српске или у Сенат Републике Српске.
   Није живот што и пољем проћи, а тек није туђ живот кад се нуди зарад личне користи.
   поздрав

   • Aleksandar Jovanović рече:

    O zalaganju tuđih života bez spremnosti da se založi svoj – nisam govorio.
    Ono što sam svojevremeno učinio premalo je da bih i o tome.
    A da sam više , tek tada bih ćutao.

 6. @Aleksandar Jovanović: „Ako je uklanjanje zla nemoguće mirnim putem primena sile ne samo da je legitimno sredstvo, već je i uslov opstanka.“ Ово су Ваше речи, залагање сопственог живота нисам прочитао, можда би то требало да се подразумева (моја генерација има искуства са тим). Или Ви следите ону Борину песму „Ја ратујем сам…“. И Бора је опстао, певао, додуше храбро, али само певао. Бавимо се свако својим послом, поштовани Александре, по узору на мајора Гавриловића, госн Рајка и госн Бору, ако тако радимо, нећемо се стидети (и имати потребу да ћутимо) због тога. Ови што долазе, деца, свакако ће нам судити. Можда да пита(те)мо њих о томе шта им то нудите?

 7. Aleksandar Jovanović рече:

  Gospodine,zar ne mislite da bi samohvalisavo bilo isticati šta je čovek sam spreman da uradi pa čak i kada je u pitanju opstanak.
  I kažete da je Major Gavrilović samo radio svoj posao.Da li su posao obavljali i njegovi vojnici ?
  Nije mi cilj da dokazujem da je pacifizam tek maska za strah,bolje da okončamo diskusiju.
  Neka Vaša bude zadnja , više Vam neću odgovarati.

 8. Postoji i trece objasnjenje za ovaj transcedentalni dogadjaj:
  Momci iz Brisela su namernim slanjem cestitke u ocima i politicara i postenog sveta, postali vidoviti ili mnogo mocni. Svakako su ipak njihovi agenti kojih ovde ima vise nego policije, pravilno procenili rezultat drugog kruga. Uostalom i kladionicari su imali slicne procene i kvote.
  Cak i u slucaju da je cestitka promasila pobednika, ostalo bi za razmisljanje sta li su time hteli da kazu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: