Према споразуму Генералштаба, још увек Југословенске народне армије, и председништва Босне и Херцеговине воска је морала мирно да напусти БиХ до 19 маја. Средином маја и једна од највећих касарни у БИХ, касарна „Хусинска буна“ у Тузли, „кући“ 92. моторизоване бригаде, почела је да се празни. Без последње борбене јединице остала је 14. маја, а људство – војници и старешине је почело повлачење дан касније.

У раним јутарњим сатима 15. маја одржан је последњи у низу састанака коме су присуствовали Миле Дубајић, командир касарне, и преговарачки тим Тузле који је предводио Сеад Авдић, председник Извршног одбора СО Тузла. Дубајићу је дата гаранција да неће бити инцидената и да ће се повлачење одради мирним путем. Тим преговорима ЈНА је покушала да на све начине осигура да се у Тузли неће применити рецепт из Добровољачке улице у Сарајеву кад су 3. маја Зелене беретке, Патриотска лига и Територијална одбрана БиХ напале колону ЈНА и убиле 42 припадника Војске

Повлачење ЈНА је почело око 19 часова. У договору са властима Тузле колона се кретала правцем Тузла – Бијељина. Договор је предвиђао да се остави  наоружање у магацинима ТО, а да ЈНА извуче своја средства. Челници Тузле су јавно потврдили да је наоружање ТО остало комплетно у магацинима што сведочи и изјава Селима Бешлагића, председник Скупштине општине Тузла 1992:

– Ми смо знали да се налази око 10.000 дугих цијеви и тих 10.000 дугих цијеви смо и нашли и тих 10.000 дугих цијеви је подељено према мјесту припадности.

Први део колоне је прошао, а онда је настао хаос. На војску, која се из касарне „Хусинска буна“ мирно повлачила са око 200 моторних возила и око 600 старешина и војника напад су извршили припадници МУП, ТО и Зелених беретки са укупном снагом од око 3.000 војника. Тим нападом су прекршене одредбе Међународног ратног права, Женевска конвенција као и претходни договор СР Југославије и муслиманских власти у БиХ о мирном повлачењу ЈНА са подручја Босне и Херцеговине.

Према изјавама учесника тог догађаја, колона је нападнута на Брчанској малти са околних зграда. Наводи се да су пуцњи допирали и са зграде болнице, а дуж целог пута биле су постављене мине и друга експлозивна средства. Возила ЈНА су горела, а експлозије су одјекивале на све стране. Цео напад директно је преносила локална телевизија „ФС 3“, а снимак су потом приказале и бројне друге телевизијске станице.

Тачан број официра, младих војника и резервиста који су убијени приликом повлачења из касарне „Хусинска буна“ у Тузли 15. маја 1992. никад није утврђен, а према наводима из кривичне пријаве, у колони је погинуло око 212 старешина и војника, док је 140 заробљено и мучено. Посмртни остаци свих настрадалих још увек нису пронађени, а у спомен-костурници у Бијељини сахрањено је 29 тела.

Напад на колону ЈНА у Тузли је познат и као „Тузланска колона“.Хашки трибунал је потврдио да је на основу достављених доказа утврђено да постоји кривично дело ратног злочина и довољно доказа да се оптужени и процесуирају. Тужилаштво БиХ је, међутим, децембра 2009. прекинуло истрагу против Селима Бешлагића, ратног градоначелника Тузле, и свих осталих оптужених у случају „Тузланска колона“.

У Босни и Херцеговини се 15. мај слави као дан ослобођења Тузле.

 

Advertisements

Коментари на: "Тузланска колона – 20 година – никад заборавити!" (14)

 1. Strašno kakavi se sve užasi dešavaju – i to zarad toga da neko dođe na vlast! Neka ih stignu majčinske kletve svih majki koje su u crno zavili!

  • Кажу да је правда спора, али достижна. Ја желим да верујем да неко од горе види све, бележи све у неку књигу и да једног дана све дође на наплату. И њима и нама. Сваком по заслузи…

   • Koji put pomislim da su nam to o pravdi servirali da bi zločinci lakše prošli nekažnjeni na ovom svetu…

    • Знаш, све више верујем да се слични проналазе. У мору људи некако пронађу неки начин да се споје и почну комуникацију…

     Често и мени то падне на памет… Да је то нека прича којом нам стварају илузију неке више правде, коначног суда који нас све чека. И често помислим да док стигну до тог коначног суда ти неки лоши људи могу да направе још много зла на овом свету и да ће их казна стићи касно.
     И сетим се оне пародије са суђењем Андрији Артуковићу. Сви су знали где је сви су знали шта је радио током рата, а нико га није дирао. Испоручен је тадашњој СФРЈ кад је са, практично, обе ноге био у гробу. Доведен је као да му се суди, а у ствари довели га у Хрватску да умре у њој. Читав живот проживео онако како је желео, и на крају је и завршио тамо где је желео – у Лијепој њиховој.
     Тај коначни суд у његовом случају баш и није имао ефекта…

 2. dobartekst рече:

  Reblogged this on Прва Србија.

 3. O ovome se mnogo manje zna nego o Dobrovoljačkoj, a (ako tamo uopšte ima išta nejasno) ovde je sve jasno kao dan… Ne vredi reći bilo šta, osim… Hvala na sažetom a sadržajnom prikazu svega…

  • Трудим се да се неке ствари не забораве. Пошто знамо да ми Срби имамо кратко памћење…
   Хвала на подршци…

 4. Reblogged this on ivinsvet.

 5. Malo je setiti ih se jednom godišnje….da tekst objavljuješ jednom mesečno i ovaj i na žalost sve slične, možda bi se u svesti ovog naroda pojavila ona iskra koja bi stvarno rekla DOSTA JE!

 6. A šta reći, što već nije rečeno. Tuga, zlo, nepravda…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: