Војводина је аутономна покрајина Републике Србије која се налази на северу земље. Обухвата површину од 21.506 км² и у њој живи преко два милиона људи. Највећи град, уједно и административни центар Војводине, је Нови Сад.

Званично у састав Србије ушла је 25. новембра 1918. кад су у само два дана најпре Скупштина Срема, а потом и Велика народна Скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи прогласили присаједињавање Краљевини Србији. Да не буде забуне, већ од краја 13 и почетка 14 века српски краљеви су периодично владали деловима који су сада саставни део Војводине. Сремом су управљали и краљ Драгутин Немањић, и деспот Змај Огњени Вук Бранковић, и деспот Јован Бранковић, и деспот Максим Бранковић… Цар Јован Ненад је 1526. успоставио краткотрајно Српско Царство које је поред Срема, обухватало и Бачку и део Баната. И тиме је у великој мери заокружен простор данашње Војводине. Од појаве цара Јована Ненада Војводина Српска је увек по својој државотворној мисли улазила у састав Српске Државе. Освајачи су се смењивали али Срби су увек били и остали своји на своме. На Фрушкој Гори је од 1150. до 1550. подигнуто преко 30 српских манастира. До данас их је сачувано 16. Све то говори у прилог томе да је Војводина, практично, одувек била део Србије.

Практично од успостављања вишепартијског система ’90-тих година прошлог века ојачале су струје које су, како су године пролазиле, од почетних захтева за већу аутономију Војводине дошле до тога да траже фактичку независност. Како је најпре СФР Југославија постајала све мања, а онда се распала и Државна заједница Србије и Црне Горе, тако је и сепаратистичка струја у Војводини постајала све агресивнија. После „милосрдних часова демократије“ 1999. повлачења српске војске и полиције са Косова и Метохије, а касније и проглашења малигне творевине, они који су тражили већу аутономију – читај независност Војводине – постали су све гласнији. Конкретнији. Без маски.

Кад је ономад Србија у Бриселу признала „звездицу и фусноту“ било је јасно да ће „аутономаши“ из Војводине добити нови ветар у леђа за своје акције. На то нисмо дуго чекали.

Почело је са изјавом коју је дао Шандор Егереши, председник Скупштине Војводине, да „после предстојећих избора мора да се дефинише модел финансирања покрајине, и да треба формирати војвођанску полицију.“ А онда је предизборна кампања кренула у правцу да Србију треба радикално државно преуредити како би била организована као федерална држава са две јединице – Републиком Србијом и Републиком Војводином! Ни мање ни више.

Да су разноразне Невладине организације и, слободно можемо рећи, сепаратистичке партије и покрети озбиљни да овога пута истерају своје показују и конкретне акције. Потврдили су да ће на четвртој Војвођанској конференцији, заказаној за 1. април у Новом Саду, бити предложено усвајање „Декларације о основама демократског уједињења Војводине и Србије“. На тај начин би се отворио пут да покрајина постане равноправна федерална република са Србијом у саставу Савезне Републике Србије!

Интересантно је да је један од главних заговорника те иницијативе Живан Берисављевић, некадашњи комунистички функционер. У акцији коју воде он и Ђорђе Суботић, председник невладине организације Војвођански клуб, оцењује да Војводина „плаћа високу цену заједничког живота са Србијом кроз спутавање развоја, економску експлоатацију, дискриминацију и запостављање Војводине“, као и да је покрајина данас у положају „унутрашње колоније Србије“. У том духу и Александра Јерков, портпарол Лиге Социјалдемократа Војводине (ЛСВ) је недавно подсетила да је та странка „још 1999. предлагала независност Војводине“!

Берисављевић који је обележен као „стари аутономаш“, читај сепаратиста, је био високи комунистички функционер и амбасадор. Како време пролази све је очигледније да је главни услов за напредовање у ОНО време био активни рад против Србије. На свим нивоима. Сходно томе, не могу а да се не сетим оног сјајног монолога који је Никола Којо имао у филму „Лепа села лепо горе“ где Бату Живојиновића прозива за ПОШТЕЊЕ. Мислим да сви одлично знате на који део мислим!

Ови људи који се сада појављују и причају на сва звона могу се гледати и као својеврсни пробни балони. Они из свег гласа причају оно што одређене политичке струје у Војводини, али и у Србији, мисле и планирају, и на тај начин добијају повратну информацију о расположењу јавности према сецесионистичкој идеји.

Шампионску позицију у том кругу људи без конкуренције држи Ненад Чанак, лидер ЛСВ. Одувек је јасно и гласно показивао да Србију не види као своју кућу и да је његов главни и политички и лични циљ независна Војводина.

Испада је имао онолико. И вербалних и физичких и све му је толерисано. Он је, рецимо, 10. октобра 2001. могао да у представништву РТС-а у Новом Саду одвали таблу са именом, лупа по њој, пљује, да каже да је РТС крив за изгинуле војвођанске младиће у Вуковару, да РТС и Београд назива најпогрднијим терминима… Како се не сећам да је било неких санкција ценим да је то било његово „демократско право и политички коректан поступак“.

Кад они који себе сматрају српским патриотама ураде нешто слично према неким организацијама које отворено и нескривено раде против Србије то је фашизам и то треба искоренити у старту! Опет она прича о двоструким аршинима. Све који раде против Србије величати, све који раде на заштити националне свести треба уништити.

Кад он на заседању Народне скупштине за говорницом изјави „Да се ја питам Војводина не би имала Статут већ Устав“ и то је његова демократска слобода изјашњавања. Кад по центру шетачке зоне у Новом Саду провоза моторне санке то је ваљда знак његовог авантуристичког духа. Кад га на манифестацији „Сријем Хрватској“ најаве као оног који је „у оним тешким временима прогона Хрвата штитио хрватски народ у Војводини“ и то је ваљда у реду. Што је самим присуством дао легитимитет причама да је неко етнички чистио Хрвате у Војводини, то ваљда нема везе. То што друге назива фашистима и користи апсолутно неприкладне изразе за јавну личност, посебно некога ко жели да буде озбиљан политичар, у његовом случају је политички коректно изјашњавање. Њему је све дозвољено.

Али, хајде да будемо искрени и реални. Није само Чанак проблем. Он је захваљујући свом неретко бахатом понашању, етикетирању заиста ружним терминима, увек у жижи. За аутономаша, сепаратисту Чанка знају сви. Он и ЛСВ су увек у првом плану кад се помену те и такве струје у Војводини. Међутим…. Ако се мало погледа из неког другог угла, могла би да се види и једна нова слика.

Иако ће неко рећи да ти који се боре за независну Војводину и немају неки јачи политички утицај, чињеница је да сепаратистичке идеје немају само невладине организације и Чанак. Такве идеје се могу пронаћи и у једном делу Демократске странке. Патриоте из Војводине воле да кажу да „на изборима побеђују централистичке странке које онда на одговорна места постављају аутономашки кадар.“ На тај начин се поприлично јасно фаворизује опција отцепљења. Доказа за то има много.

Баш као и за тврдњу да сецесионистичке идеје не долазе само из Новог Сада, већ имају велику и конкретну подршку и у Београду. Један од примера је и то да је пре неколико година Воја Брајовић, тадашњи министар културе иначе кадар Демократске странке, у Темишвару изјавио да је Војводина држава?! То је само један од примера.

Да независну Војводину не желе само сепаратистичке струје већ и назови централистичке странке потврђује се свако мало. Подршка Београда идеји сецесионизма је чини се све већа, али с обзиром на курс којим овај српски брод води тренутна власт, то никога и не изненађује.

Хајде да сепаратистичке идеје једног дела Војвођана погледамо из још једног угла. Кад је 1941. Краљевина Југославија капитулирала Војводина је подељена на три окупационе зоне. Срем су Немци предали такозваној независној држави Хрватској, Бачку и Барању је преотела Хортијева Мађарска, док је Банат потпао под власт „домаћих“ Немаца.

Одавно су познате аспирације Мађарске према територији Србије, а и у самој Војводини се бележи раст екстремних мађарских група. Једна од њих је и мађарски националистички покрет под називом „64 жупаније” који је, према информацијама објављеним још 2008.  био одређен да буде главна ударна песница у евентуалним терористичким обрачунима са српским властима на територији Војводине. Према истим изворима ова националистичка и профашистичка организација за циљ има успостављање граница које је имала некадашња Угарска у двојној Хабзбуршкој монархији. Причало се да има подршку страних обавештајних служби која се огледала кроз организовање кампова на територији Мађарске и Србије, али и кроз финансирање и набавку оружја. У то време је било информација да је кроз кампове прошло неколико стотина полазника и да је њихова улога да у одређеном тренутку изврше терористичке нападе на стратегијски одређене тачке у покрајини, попут индустријских постројења, саобраћајница, електромреже… Сви они су уједно оспособљени и за класичне терористичке акције, заседе, убиства владиних званичника, нападе на полицију, блокаду путева и извођење класичних борбених дејстава

Прича се не завршава на Мађарској. Од недавно је и Хрватска затражила од Београда да му уступи 17.800 хектара на левој обали Дунава који, наводно, катастарски припадају Хрватској. Територија се простире од мађарске границе па све до Бачке Паланке. С обзиром да је на дан добијања кандидатуре и Румунија изразила забринутост за положај Влашке мањине у Србији треба очекивати да ће у случају отцепљења Војводине и они имати одређене претензије према територији.

У најкраћем, мој је утисак да, уколико би се Војводина отцепила од Србије, врло брзо би се и поједини њени делови отцепили од ње саме. И ако би се Србија свела на Београдски пашалук, бојим се да ни Војводина не би била већа од околине Новог Сада!

Оно што је дефинитивно најстрашније у целој овој причи је да је Србија, нажалост, постала држава у којој је све могуће. Држава у којој свако себи даје за право да прича шта хоће. Да кроји границе према сопственим аспирацијама. И што је најгоре, ова и оваква власт то дозвољава.

Advertisements

Коментари на: "Војводина на „распродаји“" (23)

 1. Текст је 10+++++ једна одлична анализа, свака част!

  Ја, као неко ко је рођен и ко живи у Војводини НИКАД али НИКАД се нисам осећао Војвођанином, објашњавао сам људима да ме називају тим именом, зато што је Војводина резултат административне поделе Србије, као месна заједница, општина, округ ….. и нема потребе за тим! Да је среће не бих ни морао да знам како је Србија подељена административно!
  Проблем је у овом северном делу Србије, је као и у осталим деловима, а то је беда плус необразовање код људи, па онда дођу ти „спаситељи“ и говоре како нас Београд пљачка, како ћемо сви да имамо хиљаде и хиљаде евра кад се одвојимо „економски“ од Србије. Да ће решење њихове беде доћи са јаком Војводином. ШТО ЈЕ ГЛУПОСТ!
  Моје решење евентуалног сепаратизма лежи у багрему испред моје куће који је висок неколико метара, таман довољно да блокира један од главних путева у Војводини, па би добили још једну балван револуцију, јер ја ни огромна већина разумних људи не жели да се пробуди у некој тамо републици Војводини!

  • Уроше ХВАЛА!

   Желим да верујем и верујем да је таквих као Ти у северном делу Србије много више него оних других.

 2. Rodio sam se u vojvodini,retko kad odem do beograda i Srbije,nikada ne bi prihvatio ne zavisnu vojvodinu,ako bi doslo do rata ratovao bi za srbiju protiv vojvodine,setite se sta je tudjman govorio hrvatima ako se odvoje bice ko svajcarska e pa tako sad govore i u vojvodini,realno ne postoji nikakav plan da se vodi takva drzava zato sto ima samo 1 resurs(njive) a srbija ima stotine resursa(zlato,srebro,novootkrivena nafta,ELEKTRANE!!!) vojvodina nema ni elektranu jbt… kakva bi to lazna drzava bila

  • Илија,
   као што знате увек се пронађе неко ко има свој интерес да то нешто буде држава. Каква год. Само да је он „газда“.
   Поздрав

  • Ma kakvo ratovanje Ilija nema od toga ništa. RAT jedino zagovara stranka kakva je DS jer po rečima J. Trivan „glasaćemo za rat ili za mir“ je najnovija gnusna izjava iz vrha vlasti.

 3. Србин рече:

  Поносан сам што сам прочитао Ваш текст и захвалан сам Богу што људи попут Вас још постоје. Само наставите да пишете овакве текстове и нека Вас Бог драги чува.

 4. Srpski Patriota рече:

  Одличан текст.И ценим то што нагласак нисте дали на мањине(иако њих ту и те како има)као главне кривце.
  Ја сам рођен од оца Словака и мајке Српкиње у једном месту у Бачкој.Увек али увек сам се осећао као Србин што у ствари и јесам и срце ми се кида кад видим како ови Чанколисци отимају и све раде на том да одвоје Војводину од Србије.
  Надам се да ће се људи призвати памети и спречити сецесију Војводине од Србије на чему ЛСВ и разне НВО раде!

  • Патриото,
   Србима су увек највећи проблем и највећи непријатељи били сами Срби. Тачније они који су на папиру били Срби. Докле год се ми не ујединимо радиће нам оно што нам раде.
   Велики поздрав

 5. Srbi nikad nisu ucili na svojim greskama, iznova i iznova ih ponavljaju.
  Sta njima ovo treba? Sami izazivaju nestabilnost u Vojvodini, a (ne) znaju da ce se to zavrsiti njenom nezavisnoscu kao sto je to bio slucaj i sa ostalim republikama Jugoslavije. Umesto da cute i da pruze Vojvodini mogucnost da se razvija i time mozda povuce i ostatak Srbije, oni uporno pokusavaju da na silu prisvoje nesto sto nije njihovo. E to vas je kostalo vise puta, kostace vas opet.
  Ovde nemate planine i sume da se krijete po njima, ovde kad jednom udje UN, tu ste zavrsili, vase paravojne formacije ce se momentalno raspasti. Ovde se ne mozete pozivati na srpstvo, jer je vecini Srba rata dosta i sigurno nece ucestvovati u jos jednom ratu, prekipelo je svima od velikosrpskog nacionalizma koji nas je kostao zestoko. Ovde je medjunacionalni rat nemoguc, a to je ono sto vi pokusavate da napravite.

  Pamet u glavu, braco Srbijanci, ukoliko ne zelite da zivite u bg pasaluku.

  • Жиле,
   овде нико не намерава да живи у БГД пашалуку, али нико не намерава да се одрекне дела земље како се коме свиди да га одвоји. Уз то, Војводина као независна држава НИКАД неће имати границе које има као део Србије. Разлози су објашњени. Пре ће то бити НС пашалук.
   Не знам где је то „овде“ и „онде“. Ја сматрам да, без обзира где живим у Србији, све је ОВДЕ јер је то једна земља.
   Поздрав.

  • Evo ovakvi kao ŽILE predstavljaju jedan bogami poveliki deo populacije Srbije koji govore rečima izdajica i izdajnika ovakve države. Od ovakvih ljudi treba da se čuvamo. Ovi ljudi unose destabilizaciju pogotovu što se lažno predstavljaju. Nije ovo nikakav ŽILE ovo je nekakav prerušeni Josip koji nas oslovljovala sa Srbijanci. žile izdajico, idi u Hrvatsku odakle si došao ovde da anam popuješ, gubi se pod hitno.

 6. Бошко рече:

  Војводина је увек била део Србије и остаће…. Колико се сада може веровати статистици,Срби и даље чине већину у Војводини,али нам је проблем што ове идеје о независности потичу од неколицине „Срба“ уз наравно помоћ мањина!

  • Управо то је проблем – већи католици од папе!
   Да су Срби јединствени, да међу нама нема оних који раде против интереса земље и народа коме припадају, све би било у реду.
   Уосталом, кад је лав рањив и лане може да га нападне и очекује да ће однети победу.
   Поздрав

 7. Samo bi mi sad falilo da ponovo pravim pasoš, vozačku i ličnu kartu, zdrastvenu… Svakih 5 godina druga dokumenta!
  E sad, smele tvrdnje tipa „Vojvodina je uvek bila deo Srbije i ostaće“, su pomalo romantičarske i ishitrene. Vojvodina nije ni nastala u Srbiji, a budućnost je na ovim prostorima oduvek bila neizvesna. Svako je polagao izvesno pravo na teritorije današnje Vojvodine i te granice su se stalno menjale i pomerale u svim pravcima. I taj haos oduvek vlada ovim prostorom, jer su sa jedne strane svi oni koji polažu pravo na njenu treitoriju u pravu, ali sa druge strane svi oni u jednakoj meri i greše. To je čisto istorijski nerazjašnjena stvar. Trenutno je bitno šta narod misli. A ovaj naš narod, čini se više ne može da misli, jer mu je um zatrovan. Ono što je otrov današnjeg srpskog društva je njegova unutrašnja politika. To što se svi bave i razmišljaju o politici, što je ona centralna stvar društva i što se ona jasno iskazuje i potencira u svim sferama života. Taj otrov je čini se danas u Srbiji nemoguće izbeći, a ja ne mogu ni u naznakama da pretpostavim šta bi bio protivotrov takvom agresivnom uticaju politike na svest današnjeg prosečnog stanovnika Srbije. Ljudi besposličare, a oni koji bi da rade, ne mogu da izbegnu konstantnu političku propagandu gde god da pogledaju. Ako bi da postignemo jedinstvo istoka i zapada, severa i juga, napuštajmo stranke i udružujmo se oko vitalnih ekonomskih i socijalnih interesa. E to nije lako, jer da bi obezbedio egzistenciju, moraš da podržavaš barem neku stranku, slagao se ti sa njenim stavom ili ne…. Kao što rekoh, društvo je zatrovano nijansama političkih razlika među strankama do srži! Svi na lečenje!

  • Р. Л.
   веруј ми, ја бих била најсрећнија да живим у земљи у којој не знам ни ко је председник државе ни ко је премијер ни шеф дипломатије ни колико министарстава има. И да ме баш брига за то. У којој могу да радим један посао, да имам нормално радно време, слободне викенде и плату од које ћу моћи да живим и да себи приуштим неке „ситне радости“. На жалост у Србији то још дуго неће бити могуће.
   Зато што имам овакву политичку сцену, ту мислим и на власт и на 99% опозиције (99 је да не буде да сам баш тотални песимиста и да сам негативац),која својим потезима, одлукама, акцијама, идејама нас све тера да се „бавимо“ политиком јер немамо за пуку егзистенцију. Ово што у Србији бар 80% људи има није живот већ пуко преживљавање.
   А о разликама између странака не треба ни говорити. Кад је власт у питању иду и они који никад не би рекао да могу заједно. Најбољи доказ су ДС и СПС. До прошлих избора су једни друге оптуживали да су криви за смрт лидера оне друге странке, а после избора имају „исту социјалну основу и њихова коалиција је логична“.

 8. Po običaju još jedan prelep članak koji odgovara istini. Gospojice ili gospodjo IVA ovakve stvari treba da se nadju na drugoj strani lista POLITIKA koliko to odi[e jednom ozbiljošću

 9. Milomir Ivanovic рече:

  Tadic i Pajtic kao dva lika jednog zla zavadjaju gradjane Srbijea uz pomoc hostaplerbankara sa kursom bankarstva kod Babe Borke Vucic kao naj bolji bankar sa masinkom u ruci a sad Regionalnim rasturacem Srbije Dinkicem i ostalim satelitima koji kruze kao hijene i cekaju mrvicu da padne sa stola EU, a dok ne padne, moglo bi i nesto da se proda, pa makor bilo i tudje…

 10. Сјајно си ово написала!Чиста десетка!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: