Играње демократије


Демократија је политичка оријентација која фаворизује владу народа односно изабраних представника народа.

Демократија је политички систем базиран на могућности да народ (грађани) може да бира своје представнике. Ово – право на бирање представника – је основни и суштински концепт демократије, који може да се примењује различитим методама и да поприма различите облике.

Демократија може да се схвати и као систем владавине већине. То значи да најјача организована група може да диктира (и намеће) своју вољу осталима.

То су најчешће дефиниције појма Демократија. Ако се зна да од 2000. и револуције, која је за резултат имала промену власти, Србију воде демократске снаге, онда је јасно да ове три ствари важе и за нас.

Владајућа гарнитура се представља као прва демократска власт у Србији која овај несрећни брод успешно води кроз немирно море до луке зване Европска унија. Како смо ми демократска земља онда је негде логично и да овај народ има одређена права, гарантована демократијом. Зар не?

Демократија је облик владавине у коме се политичке одлуке доносе вољом већине, најчешће кроз изборе или референдуме, у којима учествују сви грађани.  Посебно се то односи на оне најважније одлуке које имају далекосежне последице како на опстанак државе, тако и на опстанак самог народа.

Једнака слобода за све грађане је сталан захтев демократије. Људи треба да буду слободни, тј. да своју личност образују и развијају по сопственим одлукама. Овде спадају и право на слободно изражавање мишљења, слобода штампе, слобода окупљања и удруживања, право на једнако учешће у политичком образовању у одређеној заједници

Кад се све то сабере, подвуче једна линија испод свега написаног, долазимо до тога да ако су у Србији на власти демократске струје онда би по логици ствари требало да њени грађани имају сва та права.

И да референдумом одлуче да ли желе у Европску унију или не. Да референдумом одлуче да ли желе да приступе НАТО Пакту или не желе. Да референдумом јасно и гласно покажу да ли признају једнострано проглашење државе Косово или не. Да референдумом јасно ставе до знања да ли су за њих Косово и Метохија недељивио део Србије или не. Да референдумом покажу да ли желе у сарадњу са Русијом или не.

То су све питања која су изузетно битна за опстанак не само државе Србије какву знамо већ и њеног народа. И која су последњих недеља и те како постала актуелна. Неко би рекао од виталног значаја за опстанак Срба, не само на овим просторима.

Оно што се дешава последњих година, посебно последњих месеци, код нас, такозваног обичног света, изазива различите реакције. Најчешће бес јер се о судбини народа и земље одлучује без тражења мишљења оних који чине тај народ, који живе у тој земљи. Потом немоћ, јер се стиче утисак да се ништа не може променити ма шта да се каже, уради. И на крају страх да ако нешто и кажеш можеш да се суочиш са пријавама, тужбама, а потом и са бесплатним смештајем у једном од српских затвора. Храна укључена у аранжман.

Бес је логична реакција за свакога ко воли земљу у којој живи и народ из кога је потекао. Немоћ је оно што се јавља кад мислиш да као појединац не можеш да изазовеш промену. Али страх је оно што  треба заборавити. У демократији народ не треба да брине ако изнесе своје мишљење, па чак ни онда ако се оно не слаже са званичним ставом државе. Јер на то има право. По суштинској дефиницији демократије свако има слободу говора, изношења мишљења, окупљања и удруживања.

Бес нас пролази. Немоћи се решавмо. Време је да се ослободимо и страха и јасно кажемо шта мислимо. Можда је то прави начин да унесемо неке промене у свој живот. Промене на боље.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: