Анђеле, где си?


Погледај дом свој Анђеле, и скини паучину с очију, видећеш призоре потресне, видећеш несрећне и болесне, видећеш чемер, смрт и јад! Погледај стадо Анђеле, све сами богаљи и просјаци, слепи тумарају у гомили, свима су кичму поломили, од Тебе очекују спас! Погледај багру Анђеле, њихова душа је проклета, свима су ставили амове, себи саградили храмове, руке им огрезле у крв! Подигни мач свој Анђеле, сети се крсташких ратова, сети се прекланих вратова, кад дођеш Богу на истину, нек Ти у души влада мир. Услиши молитве Анђеле, да Бог да поцркали душмани, па буди Анђео освете, нека на својој кожи осете шта значи беда, страх и бол.

Песма објављена 1985. у издању ПГП-а постала је „лична карта“ Рибље чорбе и Боре Ђорђевића. Све песме пре и после ове су тек песме. Изузетно квалитетне које трају, или песме актуелног тренутка које се заборављају после пар година, али само песме. „Погледај дом свој Анђеле“ је заклетва. То је химна. То је Србија.

Да ли је те 1985. Бора Ђорђевић и могао да предвиди да ће се „Анђео“ као пророчанство надвити над Србију и четврт века касније на врло пластичан начин показати тренутну ситуацију у овој земљи? Вероватно није, вероватно је и то главни разлог зашто је ова песма тако квалитетна.

Србији је, као никада пре у њеној историји, потребан Анђео. Неко ко ће јој отворити очи и показати докле су је довели они којима је поклоњено поверење. Србија данас није ни бледа сенка земље која је била кад је настала песма. Од стабилне, национално свесне, економски/привредно солидно развијене земље, са пољопривредом која је могла да је храни, са војском која је могла да брани територијални интегритет, Србија је постала јадна, бедна, распарчана. Војска је уништена, привреда докусурена. Све што је иоле вредело продато је буд зашто, држави је од тих продаја отишло мало, али су сви посредници зато добро напунили своје џепове. Територијално, Србија је сваког дана све мања и мања. Националне мањине остварују своја права науштрб Срба који полако, али сигурно, постају грађани другог реда. Ако се усудите да мало гласније истичете своје национално опредељење суочавате се са реалном опашношћу да будете оптужени за ширење националне и верске мржње. Само зато што сматрате да у Србији највећа права требају да имају управо Срби, при томе ни једног тренутка националним мањинама не одузимајући основна права која требају да имају.

Кад су долазили на власт обећавали су много. После револуције најављивали су „мед и млеко“. Све се сводило на то да је било потребно да се склони Слободан Милошевић и све ће кренути на боље. Цео свет нас воли и жели да нам помогне, само је проблем у Милошевићу. Кад он оде свет ће нас дочекати раширених руку, спреман да нам да сву подршку да постанемо демократски и слободни. И неће бити корупције. И неће бити богаћења владајућих структура. И неће бити ничега што је обележило мрачну владавину омражене партије на чијем челу је био Милошевић.

Шта смо добили? Ништа! Шта смо изгубили? Све!

Милошевић не да је смењен него је са све машницом испоручен у Хаг у коме је, под сумњивим околностима и завршио свој живот. После њега пут Холандије упућени су многи који су последњих година фигурирали као врсне патриоте, они којима су Србија и њен интегритет на првом месту. Један по једна селили су се или у Хаг или у пензију или у затвор или на неко од гробља. Са сјајном маркетиншком подршком све што је имало предзнак Србије је добило етикету лошег. Војска је систематски уништавана све у духу професионализације. Од силе каква је некад била, војска данас постоји, практично, само на папиру. Оно индустрије, привреде што је још увек функционисало је корак по корак уништавано па онда распродавано за ситне новце. Појединци су се обогатили преко ноћи, постали својеврсни „владари из сенке“ о чијим се интересима и те како води рачуна. Људи у владајућим структурама су ангажовани на „више позиција“ које им обезбеђују добре финансије, а оно у шта су се клели: доступност имовинских података сваког државног функционера ретко ко обезбеђује.

И нешто што је представљало вероватно врхунац ове наше политичке сапунице: формирање Владе од стране Демокартске странке и Социјалистичке партије Србије. У не тако далекој историји из изјава челника ДС-а могло се недвосмислено закључити да је СПС највеће зло које се десило српској политичкој сцени одговорна за атентат на бившег премијера Зорана Ђинђића. Ни из СПС-а није било баш лепих речи за демократе које су оптуживали за распродају и издају земље. И онда, као гром из ведра неба, изјава да ДС и СПС почивају на истим социјалним основама и да је нормално да заједно формирају Владу. Мислим да је коментар једног колеге: председници им се у гробу окрећу – на најбољи начин објаснио оно што је 90% Србије у том тренутку мислило.

Али, хајде да не буде да је све било негативно. Србија јесте стављена на белу Шенген листу, али се број путника није знатно повећао. Сада може да се путује, али народ нема са чиме. Новца има тек за основно преживљавање. Они који путују, то су у 85% случајева могли и раније, пре укидања виза.

И опет се враћамо на песму, на Анђела који нам је потребан као иницијална каписла. Као онај који ће узбуркати овај учмали народ. Који ће бити тас на ваги који ће онај језичак пребацити на праву страну.

Питање је да ли тај Анђео постоји…

Advertisements

Коментари на: "Анђеле, где си?" (2)

  1. Dobro je kad neko ima da kaže, UME to da kaže i još bolje napiše! Bravo!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

psihologijasmisla

mesto za raspamećivanje

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

cy3a

свашта нешто

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Dnevnik slučajne domaćice

Priče, poneka pesma, kritika društva

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Izmanipulisan

Nervozni komentari na teme iz kulture, medija i politike

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: