Српски национализам


Националиста је човек који воли своју нацију, али не мрзи друге.

Шовиниста је онај који воли своју нацију и мрзи све остале.

То би у најкраћем биле дефиниције ова два термина. Довољно сам велика да знам разлику. Себе сматрам националистом. Волим Србију, волим моју православу веру, волим историју мог народа, волим културу, традицију. Волим све у вези Србије. И поносна сам на све то и на чињеницу да потичем из Србије.

Не мрзим друге. Не зато што сам много фина, већ зато што емоцију не желим да делим са људима који нису битни. А и мржња је емоција. Немам проблем у комуникацији са људима друге вере, људима који припадају другим народима, расама. Докле год поштују мене као особу, моју земљу, народ и веру немам проблем у комуникацији. И тако је одувек. Дакле, шовиниста нисам. Дефинитивно.

Не могу, међутим, да се отмем утиску да је национализам дозвољен свима осим Србима. Сви могу да буду поносни националисти, само Срби то не могу. Само се национализам Срба третира као нешто лоше, нешто чега се треба стидети, нешто што се никако не сме дозволити. Само се национализам Срба третира као шовинизам.

Ако се изјасниш да си Србин, да волиш православну веру и да си поносан на хероје из историје свог народа, и оне из даље али и на оне који су у новијој историји бранили Србе и Србију, ризикујеш да се суочиш са различитим оптужбама. Од тога да имаш претензије ка Великој Србији, да си симпатизер злочинаца, да мрзиш народе који окружују Србију и још много тога. По аутоматизму сваки национално свесни Србин је шовиниста.

И док те етикете још и могу да негде схватим кад ми их додели неко са стране, кад их добијем од људи који припадају истом народу и вери као и ја имам проблем. Не могу да прихватим да сам шовиниста ако кажем да је Космет Србија. Ако кажем да људе који су на овај или онај начин допринели опстанку Срба на просторима бивше Југославије заслужују поштовање и да их не сматрам злочинцима. Ако сам изричита у томе да се земља и вера морају бранити на све начине уколико су угрожени. Ако не мислим да треба било коме да кажем „Извини“ а да тај неко не мисли да треба да уради исто. Ако се не осећам кривом за све ружно што се десило на простору бивше Југославије. Ако не мислим да треба да се одрекнемо земље, вере и достојанства само да би испунили захтеве неких који нас нити поштују нити желе у својој близини…

Не мислим да сам шовиниста ако не дам на себе и своје. И никада нећу моћи да схватим оне Србе којима је све туђе милије, којима је све лепше и боље од онога што даје Мајка Србија.

Advertisements

Коментари на: "Српски национализам" (9)

 1. Angus Young рече:

  Posto ste suzili definicije nacionaliste i soviniste, prisetite se samo da je nacionalizam predvorje sovinizma.
  I sovinista se ne postaje ako prethodno nije tvrdokorni nacionalista. Tanka je nit izmedju nacionalizma i sovinizma, skoro neprepoznatljiva.

  Mislite malo o kosmopolitizmu. Nadrastite svoj ponosni nacionalizam.

  • There is a fine line between information and propaganda!

   Слажем се да су те линије танке, некима можда и непрепознатљиве, али ја говорим из свог угла. За мене је велика разлика између национализма и шовинизма и управо из тог разлога не волим кад неко каже да сам шовиниста само зато што више волим Србију и што сам поносна на своје порекло.
   А то је нешто што се дешава. Етикетирају те као негативца само зато што си се изјаснио да си национално свестан, док свим осталим народима остављају могућност да буду национално свесни и да то није шовинизам. Овде је ствар у томе.
   Ја нема ништа против националиста који нису Срби, који припадају неком другом народу, јер рекох, национализам није лоша ствар.Ни ја не волим шовинисте, Ни фашисте, што је још један термин који лепе уз појам националисте.
   Ја знам разлику. Правим разлику. То што волим себе и своје не значи да мрзим друге.

   • Angus Young рече:

    Voleti sebe je nesto drugo…Ima normalna razina koja se zove samopostovanje, a ima i ona patoloska koja se zove narcizam.

    Upravo dolazimo do istine. Nacionalna pripadnost je deo identiteta. Najcesce se nasledjuje iz nacionalne sredine, ali se desava da se covek izjasnjava drugacije nego njegovi roditelji, recimo.

    Ono sto je bitno reci je da je to SFERA LICNOG ili INTIMNOG. Sa kojim pravom neko cacka neciji osecaj nacionalnog identiteta? Nema nikakvo pravo. Ako se neko oseca Srbinom, Hrvatom, Nemcem, Albancem ili kako god, to je njegova LICNA STVAR.

    Onog trenutka kad neko GROMOGLASNO i udarajuci u dobose pocne glorificirati i skretati paznju auditorijuma ili okoline, e, to vec nije samo njegova licna stvar, vec i nas koji to slusamo i pitajuci se zasto to radi, ako nas vecina ne radi iako imamo nacionalni identitet.

    Iva, ti jesi Srpkinja i to je u tebi.Nista ne treba to da bude cudno, ruzno, lijepo, zalosno i ne znam koji atribut da upotrebim vise. To je samo tvoje, jer ne mozes bez svog identiteta ni biti kao licnost kompletna.Medjutim, identitet nije nesto u tvom koferu ili tasni, pa da ga moras sa vremena na vreme otvarati i osvezavati…Kao sto popravljas sminku, recimo.
    Tvoj nacionalni identitet je bitan samo tebi, koga ti volis je bitno samo tebi . Kad pocnes govoriti o svom delu identiteta kao PRIORITETU, a ne recimo o delu identiteta to sto si zena, onda je tvoj nacin misljenja inverzan u odnosu na kontinuiran i prirodni tok. Ti si rodjenjem prvo zensko bice, pa onda Srpkinja.

    Ne znam jesam li uspeo objasniti… 🙂 Cesto zakomplikujem vise nego sto treba.

    • Овај текст је настао као резултат устаљеног мишљења да је српски национализам лош. Са чиме се ја не слажем.
     А преписка коју сада нас двоје водимо само показује да уколико кажеш да си Србин – националиста то засмета. Свима. То што сам национално свесна не значи да мрзим друге.
     Ако си (на Ти кад већ размењујемо мишљења) овај текст схватио као „громогласно глорифицирање и скретање пажње“ то је просто твој поглед, твој доживљај. Ја нисам неко ко се „буса у груди“ тиме шта је, али кад нон стоп слушаш да је прихватљиво и очекивано да било где на свету људи кажу да припадају одређеном народу, па и у Србији да припадају неком другом народу, да су поносни на то и нико то не схвата као лоше, па ни ја, а онда, са друге стране, кад неко каже да је Србин националиста то буде страшно, мало ти проради желудац. Ово је проста реакција на то право да је код свих других национализам добар, позитиван, само код Срба није.
     И ништа више од тога.

 2. U sustini svaki nacionalizam je isti, Iva. Bilo koji na svetu , pa i srpski.
  Ne pada mi na pamet da menjam tvoje stavove, ali zelim da upravo na tvom tekstu skrenem paznju drugima koji citaju da nacionalizam prouce filozofski, prosto pocinjuci pitanjem: da li nacionalizam neophodan?!
  Da li smo mi kao ljudska bica vredniji ako smo nacionalisti, ili manje vredni-svejedno?

  Necu da ulazim u sfere politike i socioloske obrade nacionalizma, iako bih ti mogao sasvim pragmaticno napisati da tvoj stav da si nacionalista je indukovan, odnosno prihvatila si ga iz nekog razloga u nekom svom starosnom dobu.
  Znaci, nisi rodjena kao nacionalista vec si to postala. da si mozda zivela na Islandu ili Norveskoj kao Srpkinja, ko zna da li bi bila nacionalista?
  Da li bi bila nacionalista da nije bilo tragicne sudbine koju je prosla Srbija u proslom veku?..niko to ne zna.

  Moj manir je da nikad u zivotu ne pitam osobu koje je nacije, izuzev kad pricamo na tudjem jeziku.I tu se prica zavrsava, jer mi nije vazno vise nista po pitanju njene pripadnosti i koncentrisem se na individualnost i kvalitet te osobe.

  Isticanje nacije i nacionalizma je danas uglavnom iz politickih razloga, homogenizacije odredjenih pripadnika te nacije iz interesnih sfera, a posto je nacionalizam osecaj sire drustvene grupe ili zajednice, naucno je dokazano da u velikim grupama razum gotovo i ne vlada u smislu filtriranja svog stava o nacionalizmu, vec se nekriticki priklanja lideru grupe.
  Zato sam rekao da nacionalizam i sovinizam deli nevidljiva nit i da se ta dva pojma cesto spajaju u jedno.

 3. Главна борба се води између национализма и космополитизма. С једне стране су људи који покушавају да сачувају своју традицију, веру, културу пред налетима глобализације, која обесмишљава сваку аутохтону националну културу (самим тим и националну државу), као нешто превазиђено, упорним медијским притисцима, у виду разноразних медиокритетских, баналних „ријалити“ емисија, серија, реклама, шунд музике, експлицитних и сцена насиља у ударним терминима и на насловним странама и поготово, путем политичких „ток шоу“, те тобож „едукативних“ програма, који популаришу тековине глобализма и западне демократије (једина тековина истих, јесте стална пљачка). Масама се испирају мозгови свакодневно. Управо одатле и потиче сав притисак на „зле“ националисте, не би ли се на тај начин уништио њихов отпор. Након медијске хајке, следи судска. Свака опозиција глобалистичкој идеологији се најстроже забрањује. Наравно, ово је пре свега идеолошка борба, и од њеног исхода зависи будућност свих нас. Уколико победе глобалисти – чији је једини циљ овладавање светским ресурсима и апсолутна контрола човечанства, системом банака и мултинационалних корпорација (које преко УН, ЕУ, ММФ, Светске Банке, Светске Трговинске Организације, САД, НАТО итд. подјармљују презадужене нације, док оне јаче, економски независне, нападају без пардона. Наравно, ови дугови су „пренадувани“, штампањем новца без покрића, што је и узроковало светску – добро испланирану – кризу) – угасили смо га, да се тако просто изразим. Ако неко још увек сумња, да је ово само теорија завере, нека се искључи са ТВ инфузије и погледа око себе. Сви ратови вођени од „наших“ деведесетих на овамо, закључно са инвазијом на Либију, а ускоро и на Сирију и на Иран (можда чак и на Русију, или Кину?), су део овог глобалног плана, који је само наставак дешавања из два светска рата. То да није битно како се ко осећа, и да је то ствар његовог личног избора, је резултат дугогодишње комунистичке владавине, која је и створила тзв. космополите, оперисане од сваког националног осећаја. Људи искорењени из традиције сопственог народа, који сутра могу да се изјасне и као Марсовци, ако им се тако ћефне, служиће као најоданији међу робовима глобалног система. Само што они тога још увек нису свесни – да радећи против сопствених народа, раде и против себе, па и против интереса целог човечанства, у крајњој линији (а диче се управо тим да су део тог истог човечанства).

 4. Горане,
  разумели смо се.
  Овај инсерт из Косовског боја је нешто што је више него актуелно. Готово све реплике из филма су врло примењиве на тренутну ситуацију.
  Поздрав и до читања.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

Блесушица

Замисли жељу и заврти глобус... јер снови се остварују

Otisak na displeju

Od izvora dva putića, do izvora samo jedan...

ipokeva.wordpress.com/

uputstva za upotrebu dana

Labilna

Ubij vreme, da ono ne bi ubilo tebe :)

oblogovan

Pokušaj slaganja reči u nizove u kojima će se neko prepoznati...

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

poznanik

zato što te volim

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Tangolinin blog

moja mala ništa

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

agorafobija

Neko to od gore vidi sve, vuce konce, igra se. ;)

политика и којешта...

забелешке о утисцима, на прву лопту...

meskalero

Да ли знаш?

Jelena Bogosavljević

Jelena: svet priča i noćnih pripovedanja

Ne plači , to mogu i ja ....

Život i naravučenije....

ironijexl

StVaran svet oko mene (ne zadržavaj se samo u slučaju nužde)

Umetnost hedonizma

Umetnost nalazenja zadovoljstva u malim stvarima

Nedodjija

blog o alternativama...

Sopstveni portparol

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

Mitrovic Uros

Just another WordPress.com site

Магацин

Национални портал

Blueberry NS

Blog for my darling ;-)

%d bloggers like this: